Tanfolyamok, pályázati lehetőségek
Utoljára módositva: 2015-10-16 19:34:30

A Szatmár Megyei Agrárkamara újabb tanfolyamokat indít azok számára, akik a jövőben pályázatokat kívánnak készítenek EU-s támogatásokra. A hatóság szigorította a feltételeket.

Azok a mezőgazdasággal foglalkozó személyek és cégek, akik bármilyen EU-s pályázatot készítenek, az iratcsomóhoz kell csatolják azt az oklevelet, amit az illető szakterületnek megfelelő tanfolyam elvégzése után kaptak — tájékoztatott Fodor István mérnök, az agrárkamara igazgatója. Ilyen jellegű tanfolyamokat már évek óta szervez a Szatmár Megyei Agrárkamara. Eddig, ha a pályázó nem rendelkezett a pályázathoz szükséges oklevéllel, hogy ne késse le a pályázat leadásának a határidejét, az agrárkamara kiadhatott egy bizonylatot, hogy a pályázó beiratkozott a tanfolyamra, és miután elvégezte azt, az iratcsomóban a bizonylatot kicserélték az oklevélre. A legutóbbi rendelet alapján azonban már nem lehet bizonylatot adni, a pályázat leadásakor a pályázónak rendelkeznie kell a diplomával. Egy oklevél megszerzéséhez minimum négy hónapra van szükség. Ebben az évben az agrárkamara tizenöt tanfolyamot indított, ebből tizenkettőt már befejeztek, három még folyamatban van.

Fodor István arra hívja fel a mezőgazdasággal foglalkozók figyelmét, hogy 2016-tól az Európai Unió támogatást fog nyújtani azoknak, akik gyümölcsösöket telepítenek újra. Ehhez szükség lesz olyan oklevélre, amit a pályázók gyümölcstermesztői tanfolyam elvégzése után kapnak. Az oklevelet érdemes mielőbb megszerezni, hiszen az elbírálás a pályázatok leadásának sorrendjében történik. A gyümölcsösök újratelepítésére a támogatás ötven százalékos.

Az agrárkamaránál jelenleg a következő tanfolyamokra lehet beiratkozni: növénytermesztés, állattenyésztés, gyümölcstermesztés, zöldségtermesztés, méhészet és traktorista oktatás. Egy tanfolyam 360 lejbe kerül, három hónapot tart, beiratkozáskor 100 lejt kell befizetni, a fennmaradó összeget pedig az oklevél átvételekor. Jelentkezni lehet az agrárkamara szatmárnémeti székházában (1 Decembrie 1918 utca, 13. szám) vagy a 0261–717348-as és a 0261–717254-es telefonszámokon. Az okleveleket az Európai Unió valamennyi tagországában elismerik.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. március 30.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...