Tanfolyamok, pályázati lehetőségek
Utoljára módositva: 2015-10-16 19:34:30

A Szatmár Megyei Agrárkamara újabb tanfolyamokat indít azok számára, akik a jövőben pályázatokat kívánnak készítenek EU-s támogatásokra. A hatóság szigorította a feltételeket.

Azok a mezőgazdasággal foglalkozó személyek és cégek, akik bármilyen EU-s pályázatot készítenek, az iratcsomóhoz kell csatolják azt az oklevelet, amit az illető szakterületnek megfelelő tanfolyam elvégzése után kaptak — tájékoztatott Fodor István mérnök, az agrárkamara igazgatója. Ilyen jellegű tanfolyamokat már évek óta szervez a Szatmár Megyei Agrárkamara. Eddig, ha a pályázó nem rendelkezett a pályázathoz szükséges oklevéllel, hogy ne késse le a pályázat leadásának a határidejét, az agrárkamara kiadhatott egy bizonylatot, hogy a pályázó beiratkozott a tanfolyamra, és miután elvégezte azt, az iratcsomóban a bizonylatot kicserélték az oklevélre. A legutóbbi rendelet alapján azonban már nem lehet bizonylatot adni, a pályázat leadásakor a pályázónak rendelkeznie kell a diplomával. Egy oklevél megszerzéséhez minimum négy hónapra van szükség. Ebben az évben az agrárkamara tizenöt tanfolyamot indított, ebből tizenkettőt már befejeztek, három még folyamatban van.

Fodor István arra hívja fel a mezőgazdasággal foglalkozók figyelmét, hogy 2016-tól az Európai Unió támogatást fog nyújtani azoknak, akik gyümölcsösöket telepítenek újra. Ehhez szükség lesz olyan oklevélre, amit a pályázók gyümölcstermesztői tanfolyam elvégzése után kapnak. Az oklevelet érdemes mielőbb megszerezni, hiszen az elbírálás a pályázatok leadásának sorrendjében történik. A gyümölcsösök újratelepítésére a támogatás ötven százalékos.

Az agrárkamaránál jelenleg a következő tanfolyamokra lehet beiratkozni: növénytermesztés, állattenyésztés, gyümölcstermesztés, zöldségtermesztés, méhészet és traktorista oktatás. Egy tanfolyam 360 lejbe kerül, három hónapot tart, beiratkozáskor 100 lejt kell befizetni, a fennmaradó összeget pedig az oklevél átvételekor. Jelentkezni lehet az agrárkamara szatmárnémeti székházában (1 Decembrie 1918 utca, 13. szám) vagy a 0261–717348-as és a 0261–717254-es telefonszámokon. Az okleveleket az Európai Unió valamennyi tagországában elismerik.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...