Tanügy: alapos átszervezés kellene
Utoljára módositva: 2014-03-20 10:28:47

Nem teljesen elégedettek az elméleti líceumokban a próbaérettségi-eredményekkel, a szakiskolák diákjainak jelentős része pedig máris feladta a sikeres érettségi reményét.

 

Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója lapunk érdeklődésére a próbaérettségin elért eredményekről elmondta: a gyerekek 60-70 százaléka írta meg minden tantárgyból az átmenő jegyet, ami valamivel jobb, mint a tavalyi próbavizsga eredménye. Eléggé alacsony osztályzatok születtek matekből, ezt azonban részben annak lehet tulajdonítani, hogy a tétel tizenegyedikben nem volt releváns, azaz voltak olyan elemei, melyeket még nem tanultak, vagy nem ismételtek rég. Az igazgató szerint most vannak a diákok a felkészülés utolsó szakaszának elején, azaz mindent felvettek már, év végéig pedig ismételnek. Ennek fényében, mint elmondta, akár kielégítőnek is tekinthetőek az eredmények, mivel nem számítanak rossznak, ha figyelembe vesszük, hogy ismétlés nélkül születtek ezek az osztályzatok. Nem ennyire bizakodó Baranyai Tibor, a Traian Vuia Műszaki Szakközépiskola végzős magyar tannyelvű osztályának osztályfőnöke. Lapunk érdeklődésére elmondta: a két tizenkettedikből egyetlen diáknak sem sikerült átmenő osztályzatot elérnie, így valószínűleg nem lehet majd túlságosan jó eredményekre számítani a valódi érettségin sem. Mint megtudtuk, a diákok többsége meg sem akar próbálkozni a záróvizsgával, ők megelégszenek azzal a szakképesítést bizonyító tanúsítvánnyal, amit kapnak érettségi híján. Baranyai Tibor kifejtette: a szakközépiskolákba évek óta egyre gyengébb és gyengébb felkészültségű gyerekek jutnak be, ezért nem lát reális lehetőséget arra, hogy lényegesen jobb eredmények szülessenek a jövőben. Pataki Enikő sem látja sokkal kedvezőbb színben a jövőt — amint kérdésünkre kifejtette, úgy véli, itt az ideje, hogy nagyon alaposan átszervezzék a romániai oktatási rendszert. „Remélem, a rengeteg felmérő és az egyre romló eredmények oda vezetnek majd, hogy egyesek elkezdenek komolyan gondolkodni azon, hogy a rendszer miért működik hibásan. Mert a problémákat nem lehet leegyszerűsíteni annyira, hogy a gyerek nem tanul” — fejtette ki a Kölcsey igazgatja, hozzátéve: a diákok igényeihez kellene igazítani a módszereket. Elmondta: azt vette észre, hogy a gyerekek figyelme egész másképpen osztódik meg, mint például 10 éve, az internet és az információ-dömping miatt egészen átalakultak a képességeik, amit figyelembe kellene végre venni.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 25.
Szívesen erőltetnéd a világot, hogy megtörténjen egy változás. De azt is észreveheted, hogy nincsenek eszközeid ahhoz, hogy ezt a változást létrehozd. Ez az ellentmondás erős frusztrációt jelent a számodra. Olyan frusztrációt, amelyet érdemes lenne kezelned, és amelyet érdemes lenne tudatosan megfigyelned.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...