Tanulás, oktatás, fejlődés a Caritassal
Utoljára módositva: 2019-05-13 08:36:34

Minőségi oktatás az óvodától az iskolán át a szakoktatásig — ez volt a témája a Caritas által szervezett kétnapos konferenciának, amely egyben egy ötéves projekt zárómozzanata is volt. A projekt során hátrányos helyzetűeknek próbáltak segíteni a szakemberek.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet közel három évtizede foglalkozik hátrányos helyzetű gyermekek nevelésével, oktatásával, fejlesztésével, ezáltal segítve társadalmi befogadásukat. Egy 2014-ben indult és idén záruló projekt lehetőséget teremtett a Caritas szakemberei számára, hogy minden eddiginél komplexebb módon nyújtsanak segítséget, támogatást Szatmár és Máramaros megyei marginalizált közösségek tagjainak. A Svájci Caritas kezdeményezésére 2014-ben elindult, A szatmári és máramarosi régióban élő romák és más szociálisan hátrányos helyzetű csoportok életkörülményeinek javítása elnevezésű projekt az erdődi, túrterebesi és nagybányai roma közösségek felzárkóztatását tűzte ki célul nevelési, közösségfejlesztési és egészségügyi programok által. A Svájci-Román Együttműködési Program keretében társfinanszírozott projektet a Caritas szervezet a kolozsvári Roma Közösségek Erőforrás Központjával (RKEK) közösen ültette gyakorlatba. A 2018-as projektextenzió révén további Szatmár megyei vidéki településeken élő hátrányos helyzetű közösségek is célcsoporttá váltak.

Május 8–9-én Minőségi oktatás mindenkinek címmel szakmai konferenciával zárult az ötéves projekt. A szatmárnémeti Iparosotthonban megtartott eseményen a projektben implikált szakemberek, az érintett roma közösségek tagjai vettek részt, valamint meghívást kaptak az állami oktatási intézmények, helyi önkormányzatok, civil szervezetek és az üzleti szféra képviselői is.

Az egybegyűlteket a konferencia házigazdája, a projektet koordináló Fülöp Orsolya köszöntötte, ezt követően pedig nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök, Călin Durla főtanfelügyelő, Cerasela Bănică, a Roma Inclusion Fund programmenedzsere, valamint Berry Kralj, a Svájci Caritas projektfelelőse is üdvözölte a jelenlévőket.

Ezután Thomas Hackl, a Svájci Caritas romániai képviselője mutatta be a projektet, kiemelve a számos eredményt, amely azt igazolja, hogy a pozitív irányú változás igenis lehetséges. A projekt három tengelyen zajlott — tájékoztatott a szakember —, a közösségfejlesztési és az egészségügyi programokért a kolozsvári RKEK felelt, az oktatásért pedig a Caritas.

A közösségfejlesztési programok révén az érintett közösségek aktív szereplőkké váltak, akik tesznek sorsukért, és döntenek a jövőjüket illetően. A marginalizált közösségek tagjaiból helyi kezdeményező csoportok alakultak, amelyek felmérték a közösség reális problémáit, ezekre közösen kerestek megoldást, és több helyen is az önkormányzatok tárgyalópartnereivé váltak.

A projekt keretében zajlott oktatási-nevelési programok célja az oktatáshoz való hozzáférés, valamint minőségi oktatás biztosítása volt. Nagy hangsúly került a korai oktatásra, arra, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermek járjon rendszeresen óvodába, ahol olyan színes programok várják őket, amelyek eredményesen fejlesztik képességeiket, élménnyé teszik számukra a tanulást, és felkészítik a gyermekeket az iskolára, ezáltal pedig az iskolapadban való megmaradásukat is támogatják. Hackl kiemelkedő eredményként említette, hogy 2018-ban a Caritas-gyerekközpontokat látogató 6–14 éves gyermekek 87%-a járt iskolába (2014-ben ez az arány a nagybányai Craica közösségben csupán 20% volt), a 2017/2018-as tanévben a Caritas-központokba járó iskolások 84%-a kapott átmenő osztályzatot, sőt mi több, szinte minden iskolás, aki a III. vagy IV. osztályba kerül, tud írni-olvasni.

Az oktatási programok terén a nemzetközileg elismert svájci oktatási szakember, Beatrice Rutishauser Ramm által kidolgozott „A tanulás lényege” megközelítést alkalmazták a Caritas-gyermekközpontokban, melynek sajátossága, hogy lehetőséget biztosít a tanulási folyamat felgyorsítására, és élménnyé teszi a tanulást.

Szintén a projekt keretében, a Caritas-központokból kikerülő, VIII. osztályt elvégzett diákok, valamint felnőtt családtagjaik támogatást kaptak a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel és a BBTE szatmárnémeti kihelyezett tagozatával közösen a 2018-as esztendőben a Caritas számos akkreditált továbbképző tanfolyamot tartott Szatmár és Máramaros megyében aktiváló, hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak. A képzések keretében a Caritas szakemberei megosztották a projekt célcsoportját képező közösségek tagjaival dolgozó oktatási szakemberekkel a projekt keretében szerzett tudásukat és tapasztalataikat.

Stephan Müller társadalmibefogadás-szakértő a romainklúzióban rejlő lehetőségekre világított rá, majd a szakoktatásról és annak Szatmár megyei lehetőségeiről és jövőjéről beszélt Călin Durla főtanfelügyelővel, Csengeri Zsolttal, az Agenda Setting vezetőjével és Dan Brumboiuval, a Polipol Mobila képviselőjével.

A romainklúzió terén elért külföldi sikereket ismertetett meg a konferencia résztvevőivel a Bosznia-Hercegovinából érkezett Daniel Bronkal, Tijana Ćetković és Ivana Šrepfler.

Az esemény első napjának izgalmas mozzanata volt a World Café, avagy nyitott kávéház, amelynek keretében a projekttel kapcsolatos személyes tapasztalataikat, élményeiket osztották meg a résztvevők egymással és a meghívottakkal. A Caritas-programokban részt vett erdődi roma fiatalok, a nagybányai roma kezdeményezőcsoport tagjai, valamint a Caritas-gyermekközpontokban dolgozó pedagógusok beszélgetve teljesebb rálátást nyertek és egyben nyújtottak a meghívottaknak arra, mit is jelentett a projekt, milyen módon fonódtak egybe a közös cél érdekében a három területen (közösségfejlesztés, oktatás, egészségügy) folyó aktivitások.

Műhelygyakorlatok

A konferencia második napján a műhelygyakorlatoké volt a főszerep. Ezek keretében három témát dolgoztak fel a résztvevők: oktatás az óvodában, az iskolai sikeresség kulcsa, valamint az iskolából a munkaerőpiacra történő átmenet. Az egyes témákat Beatrice Rutishauser, Sânziana Cristea, a Szatmár Megyei Nevelésügyi Erőforrás- és Tanácsadó Központ (CJRAE) vezetője, valamint Adi Sinani, a Roma Education Fund képviselője vezette fel.

A szervezők Mihaly Loredanát (RKEK), Sânziana Cristeát, valamint Roland Pythont (a bukaresti Svájci Nagykövetség Svájci-Román Együttműködési Alap irodájának vezetőjét) kérték fel a kétnapos konferencia és a záruló projekt konklúzióinak megfogalmazására. Az esemény végén Fülöp Orsolya és Thomas Hackl megköszönték a partnereknek a kiváló együttműködést, valamint a projektben részt vett Caritas-gyermekintézmények, az erdődi Integretto, a túrterebesi Tours-i Szent Márton és a nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központ szakembereinek a kitartó és áldozatos munkát. A résztvevők megállapodtak abban, hogy helyi összefogással keresnek lehetőségeket a projektben elindult folyamatok folytatására.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...