Tanulj te is az Egyesült Államokban! — cserediákprogram
Utoljára módositva: 2019-09-20 13:20:06

A Szatmár megyei középiskolások számára is adott a lehetőség: egy évig ingyenesen tanulhatnak cserediákként Amerikában azok, akiket kiválasztanak a FLEX program keretében. Jelentkezni október 17-ig lehet, az ösztöndíj pedig 2020 augusztusától indul.

Az amerikai cserediákprogram olyan középiskolás tanulók számára jött létre, akik szeretnének egy iskolai évig az Egyesült Államokban tanulni. Az 1992 óta futó program keretében már több mint 24 ezer tanuló kóstolhatott bele az amerikai hétköznapokba, most pedig ismét van lehetőség erre, hiszen újból meghirdették a FLEX programot, amelyre október 17-ig lehet jelentkezni. A programot az Amerikai Egyesült Államok kormánya finanszírozza és az amerikai külügyminisztérium koordinálja, valamint támogatják mindazok az iskolák, közösségek és magánszemélyek, akik befogadják a diákokat — így a kiválasztott középiskolai jelentkezők számára ingyenes. A cserediák-ösztöndíj ugyanis tartalmazza az utazási költséget (repülőjegyet az Amerikai Egyesült Államokba és vissza), havi zsebpénzt, ami segíthet a diákoknak beilleszkedni a közösségbe, programokon részt venni, szintén tartalmazza a szállást és az étkezést (ezt a befogadó család biztosítja), a beiratkozást egy amerikai középiskolába, valamint orientációs programokat: kiutazás és hazautazás előtti felkészítést, különböző tevékenységeket, találkozókat, konferenciákat az amerikai helyi közösségekben. Nem fedezi viszont az útlevél kiállításának díját, a személyi kiadásokat (például telefonhívások) és a csomagoknál a súly- és/vagy méretlimit meghaladásának díját.

A cserediákprogram keretében a kiválasztott középiskolás egy amerikai iskolában fog tanulni egy tanéven keresztül, az ott szerzett minősítéseket és évet itthon elismeri a tanügyminisztérium. Az ott-tartózkodás ideje alatt a diák egy gondosan ellenőrzött befogadó családnál lakik majd, olyanoknál, akik önként jelentkeznek, hogy a fiatalok „amerikai szülei” legyenek közel egy éven keresztül. Az egy év alatt pedig a diákok rengeteg új kulturális élménnyel gazdagodnak, valamint sokkal magabiztosabb angol nyelvtudással térhetnek majd haza.

Azoknak a Szatmár megyei diákoknak, akik úgy érzik, szívesen tanulnának egy amerikai középiskolában egy éven keresztül, meg kell felelniük néhány feltételnek. Azok jelentkezhetnek, akik 2002. július 15. és 2005. július 15. között születtek, és jelenleg IX., X. vagy ebben a tanévben XI. osztályosok, jó vagy kiváló tanulmányi eredményekkel rendelkeznek (a program egyébként nem köti ki, hogy mekkora jegyátlaggal kell rendelkezniük a diákoknak), tanultak vagy tanulnak angolul, és beszélik a nyelvet, megfelelnek a vízumigényléshez szükséges kritériumoknak, román állampolgárok, nem tartózkodtak az Amerikai Egyesült Államokban három hónapnál többet az elmúlt 5 évben, nem emigráltak Amerikába, és nem tervezik.

Jelentkezni egy online űrlap kitöltésével lehet az ais.americancouncils.org/flex honlapon, ezt követően egy amerikai szakemberekből álló bizottság választja ki a jelentkezőket, akik egy személyes beszélgetésen is részt vesznek majd, valamint egy második rostán is át kell menniük. A cserediákprogramba sikeresen jelentkezők névsorát jövő tavasszal teszik közzé, az ösztöndíj pedig 2020 augusztusától 2021. május–júniusig tart. Az érdeklődők kérdéseikkel tárcsázhatják a 0769.696.698-as telefonszámot, de érdeklődhetnek a [email protected] e-mail-címen is.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...