Tanulmány: több mint 5 millió romániai dohányzik naponta
Utoljára módositva: 2019-09-25 11:07:43

A románok 27,4 százaléka – megközelítőleg 5,6 millió ember; a férfiak 36,5%-a, illetve a nők 18,7%-a – cigarettázik naponta, derül ki a Bukarestben, kedden közzétett tanulmányból.

 

A Global Adult Tobacco Survey (GATS) 2018-as romániai felmérése szerint a naponta dohányzó román állampolgárok 43,5%-a napi egy csomag cigarettánál többet szív el, illetve 71,5%-uk függő és az ébredés utáni fél órában már rágyújt. A tanulmány arra is rámutat, hogy a cigarettát első alkalommal megkóstolók átlagéletkora 17,9 év.

A GATS 34 országban végzett felmérést, az eredményeket olyan közpolitikák kidolgozására és bevezetésére használják fel, amelyek a dohányzást bátortalanítják és ezzel csökkentik a dohányzás előidézte betegségek előfordulását, magyarázta Anda Curta, a közegészségügyi intézet (INSP) munkatársa.

Romániában 5408 háztartásban végezték el a felmérést, 4571 személy válaszolt a kérdésekre.

 

Alexandra Cucu, az Országos Egészségfelmérő Központ igazgatója szerint globális szinten 23 olyan betegséget azonosítottak, amelyeknek köze van a dohányzáshoz. Cucu szerint 2016-ban 25 ezernél több romániai haláleset köthető össze a dohányzással: 6233 személy halt meg agyvérzésben, 9928 személy koszorúér-betegségben és 9596 személy tüdőrákban.

 

Miljana Grbic, az Egészségügyi Világszervezet romániai irodájának a vezetője elmondta, van egy olyan célkitűzés, hogy 2035-re kinevelődjék egy nem dohányzó generáció. Rámutatott, az utóbbi időben nőtt a dohányfogyasztás mennyisége, főként a nők és a fiatalok körében.

AGERPRES/(RO – szerző: Oana GHIŢĂ, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...