×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Tanulókórház lesz a megyei

2020.02.18 - 13:22
Megosztas :
 • Tanulókórház lesz a megyei

  Egy új jogszabálynak köszönhetően a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház is felkerült azon egészségügyi intézmények listájára, ahol orvosképzés folyhat a jövőben. Ősztől fogadhatja is a rezidenseket.

  Az Egészségügyi Minisztérium rendelkezése szerint már nemcsak egyetemi központok, hanem a feltételeknek megfelelő megyei kórházak is részesei lehetnek a rezidensképzésnek. A szaktárca nemrég 31 állami kórház és 13 egészségügyi magánintézmény számára adott engedélyt, hogy tanulókórházzá váljon — köztük a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház is megkapta a lehetőséget, hogy fiatal orvosokat oktasson.

  A Szatmárnémetibe érkező rezidensek a patológia, intenzív terápia, fertőző betegségek, kardiológia, sebészet, bőrgyógyászat, diabetológia, gasztroenterológia, laboratórium, sürgősségi, mozgásszervi rehabilitációs, belgyógyászat, újszülött, ideggyógyászat, szülészet-nőgyógyászat, szemészet, onkológia, gyermekortopédia, tramumatológia és ortopédia, fül-orr-gégészet, gyermekgyógyászat, pszichiátria, radiológia és urológia osztályokon tanulhatnak. „Nagyon örülünk a lehetőségnek, amellyel nemsokára élni fog az egészségügyi intézményünk, és amelyről már az osztályok főorvosait is tájékoztattuk” — magyarázta érdeklődésünkre Marc Adrian, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere. Bár a rezidensvizsgára csak ősszel kerül sor, a „toborzást”, az egészségügyi intézmény népszerűsítését már most elkezdik az orvostanhallgatók között, az elkövetkező időszakban pedig a kötelező lépéseket teszik meg azért, hogy alkalmazni tudják a rezidenseket, létrehozzák és jóváhagyják a megfelelő számú helyet az intézmény struktúrájában. Ősztől, a vizsgát követően lehetőség lesz arra, hogy már első éves rezidensek is a kórházban helyezkedjenek el és tanuljanak, addig viszont a többi évfolyamok jelentkezőit is várják, olyan másod-, harmad- vagy negyedéves rezidensek jelentkezését, akik már elkezdték a képzésüket.

  „Bízunk abban, hogy sokan fognak élni a lehetőséggel a rezidensek közül. Ezzel párhuzamosan természetesen mi sem lazsálhatunk, tovább kell fejlesztenünk az infrastruktúrát, megfelelő körülményeket, eszközöket kell biztosítanunk a szakembereknek, hogy vonzó legyen itt tanulni, dolgozni” — mondta a kórház vezérigazgatója. Azt is hozzátette, hogy jó szakemberekből, akiktől lehet tanulni, már most sincs hiány, ráadásul szolgálati lakás elfoglalására is lehetőségük lesz a rezidenseknek. Marc Adrian szerint emellett az is szemmel látható, hogy Szatmárnémeti is fejlődik, bevásárlóközpontok is nyíltak, vannak kikapcsolódási lehetőségek, amit a fiatal, pályájuk elején lévő rezidensek szintén szem előtt tartanak, amikor megpályáznak egy helyet.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie