Tăriceanu: Timmermansnak le kellett volna mondania, ő most magánszemélyként kampányol
Utoljára módositva: 2019-05-16 15:41:25

Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság (EB) első alelnökének le kellett volna mondania tisztségéről, ő most ‘magánszemélyként kampányol’ – jelentette ki csütörtökön Szatmárnémetiben Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

“Frans Timmermans választási kampányban van. Normális körülmények között le kellett volna mondania első alelnöki tisztségéről, mert az EB tagjainak erkölcsi kötelezettségük, hogy ne politizáljanak. Tehát ha politizálni akar, lemond és kezdheti a kampányt. Ehhez joga van, de nem európai biztosként. Az EB által a román kormányhoz intézett levél az objektivitás hiányáról és információhiányról tanúskodik, és elfogadhatatlan beavatkozást jelent a román belügyekbe, megszegve a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, az egyik ajánlás ugyanis azt mondja, hogy ne hirdessék ki a parlament által elfogadott büntető törvénykönyvet és büntetőeljárási törvénykönyvet. Úgy vélem, hogy saját hazájában drasztikusan szankcionálnának minden olyan politikust, aki ilyen nyilatkozatokat tesz’ – mondta Tăriceanu.

Az ALDE elnöke szerint Timmermans abból csinál kampányt, hogy Romániát támadja. 

‘Tehát Timmermans kampányban van, de miután pártjának igen gyenge támogatottsága van Hollandiában (…), saját kézbe vette kampányát. Jelenleg a Bizottság első alelnöke magánszemélyként folytat kampányt, Romániát támadja, olyan intézkedésekbe köt bele, amelyek nem európai, hanem nemzeti hatáskörbe tartoznak’ – mondta Tăriceanu.

Az Európai Bizottság hétfőn megerősítette, hogy első alelnöke, Frans Timmermans újabb figyelmeztető levelet küldött a romániai hatóságoknak.

A levelet Klaus Iohannis államfőnek, Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi, Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek, valamint Viorica Dăncilă kormányfőnek küldte el Timmermans – tájékoztatott hétfői sajtóértekezletén Margaritis Schinas EB-szóvivő.

Az Európai Bizottság aggodalmait elsősorban a romániai igazságügyi rendszer függetlenségét és a korrupció elleni küzdelem hatékonyságát érintő fejlemények aggasztják, legfőképpen a büntetőjog módosításai. “Amennyiben nem végzik el mielőbb a szükséges módosításokat, vagy további, hasonlóan negatív intézkedések születnek, a Bizottság haladéktalanul megindítja a jogállamiságot védő eljárást és felfüggeszti az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV)” – mondta a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...