Tarlóégetés — csak engedéllyel
Utoljára módositva: 2013-07-25 08:58:19

A nyári hőségben könnyen keletkezhet tűz, mind a házak körül, mind a mezőgazdasági területeken. A környezetvédők és a tűzoltók óvatosságra és a törvények betartására intik a lakosságot.

 

A tarlóégetés nagy kárt okozó tűzzel járhat

A mezőgazdasági területek takarításakor, amint az elmúlt évek is bizonyítják, állandóak a tarlóégetések, annak ellenére, hogy ezt tiltják a jelenlegi szabályozások. Azért, hogy meggátolják a száraz növényi maradványok égetését mezőgazdasági területeken, a Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) és a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyénkbeli kirendeltsége protokollumot írt alá, miszerint amikor a tűzoltókat tarlóégetéses tűzesethez hívják, kiszállnak a helyszínre az APIA szakemberei is.

A legtöbb esetben a gazdálkodók felügyelet nélkül hagyják a tarlótüzet, emellett a száraz növényi maradványokat istállók, raktárak, gazdaságok közelében gyűjtik össze és gyújtják meg, az így keletkezett tűz veszélyezteti a közeli épületeket. A tűzoltóság emlékezteti a gazdálkodókat, hogy tilos a tarló és a száraz növényi maradványok égetése. Ha ezeket nem lehet másképpen megsemmisíteni, csak tűzzel, akkor tűzgyújtási és környezetvédelmi engedélyre van szükség. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a gazdálkodó megszegte az előírásokat, 1000–2500 lej közötti bírságra számíthat. Emellett az APIA ellenőrzi, hogy az érintett terület a támogatási nyilvántartásukban szerepel-e. Ha a terület nyilván van tartva, műszerekkel (GPS) felmérik a felégetett terület nagyságát, és annak függvényében visszavonnak a támogatásból, a büntetés 5–30 százalékos lehet. Mindezek után a száraz növényi maradványokat ajánlatos inkább a talajba szántani, vagy egy megfelelő helyre szállítani, és elkerülni a tarló meggyújtását. A tarlóégetést csak nagyon indokolt esetekben engedélyezik.

 

Csak engedéllyel

 

A jelenleg is érvényes jogszabályok értelmében bármilyen tarlóégetés, növényi hulladék, kóró, szalma, nád, bokros vagy füves növényzet égetése szigorúan tilos a Környezetvédelmi Ügynökség hozzájárulása és a helyi tűzoltóság értesítése nélkül. Aki bármilyen növényzetet akar ellenőrzés mellett felégetni, ez irányú kérésével a Környezetvédelmi Ügynökséghez fordulhat. A kérésnek tartalmaznia kell a terület elhelyezkedését és nagyságát, a jelenlegi növényzet rövid leírását, illetve a szomszédságban levő védett terület leírását is. Ugyanakkor a kéréshez csatolni kell a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság növényvédelmi egységének a beleegyezését, a helyi tűzoltóság és a polgármesteri hivatal értesítését igazoló dokumentumokat, amely tartalmazza a tervezett égetés pontos helyét és idejét. A fentiek be nem tartása fizikai személyek esetén 3000–6000 lej közötti összeggel, jogi személyek esetén pedig 25 000–50 000 lej közötti pénzbírsággal büntethető.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...