Tarlóégetés — csak engedéllyel
Utoljára módositva: 2013-07-25 08:58:19

A nyári hőségben könnyen keletkezhet tűz, mind a házak körül, mind a mezőgazdasági területeken. A környezetvédők és a tűzoltók óvatosságra és a törvények betartására intik a lakosságot.

 

A tarlóégetés nagy kárt okozó tűzzel járhat

A mezőgazdasági területek takarításakor, amint az elmúlt évek is bizonyítják, állandóak a tarlóégetések, annak ellenére, hogy ezt tiltják a jelenlegi szabályozások. Azért, hogy meggátolják a száraz növényi maradványok égetését mezőgazdasági területeken, a Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) és a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyénkbeli kirendeltsége protokollumot írt alá, miszerint amikor a tűzoltókat tarlóégetéses tűzesethez hívják, kiszállnak a helyszínre az APIA szakemberei is.

A legtöbb esetben a gazdálkodók felügyelet nélkül hagyják a tarlótüzet, emellett a száraz növényi maradványokat istállók, raktárak, gazdaságok közelében gyűjtik össze és gyújtják meg, az így keletkezett tűz veszélyezteti a közeli épületeket. A tűzoltóság emlékezteti a gazdálkodókat, hogy tilos a tarló és a száraz növényi maradványok égetése. Ha ezeket nem lehet másképpen megsemmisíteni, csak tűzzel, akkor tűzgyújtási és környezetvédelmi engedélyre van szükség. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a gazdálkodó megszegte az előírásokat, 1000–2500 lej közötti bírságra számíthat. Emellett az APIA ellenőrzi, hogy az érintett terület a támogatási nyilvántartásukban szerepel-e. Ha a terület nyilván van tartva, műszerekkel (GPS) felmérik a felégetett terület nagyságát, és annak függvényében visszavonnak a támogatásból, a büntetés 5–30 százalékos lehet. Mindezek után a száraz növényi maradványokat ajánlatos inkább a talajba szántani, vagy egy megfelelő helyre szállítani, és elkerülni a tarló meggyújtását. A tarlóégetést csak nagyon indokolt esetekben engedélyezik.

 

Csak engedéllyel

 

A jelenleg is érvényes jogszabályok értelmében bármilyen tarlóégetés, növényi hulladék, kóró, szalma, nád, bokros vagy füves növényzet égetése szigorúan tilos a Környezetvédelmi Ügynökség hozzájárulása és a helyi tűzoltóság értesítése nélkül. Aki bármilyen növényzetet akar ellenőrzés mellett felégetni, ez irányú kérésével a Környezetvédelmi Ügynökséghez fordulhat. A kérésnek tartalmaznia kell a terület elhelyezkedését és nagyságát, a jelenlegi növényzet rövid leírását, illetve a szomszédságban levő védett terület leírását is. Ugyanakkor a kéréshez csatolni kell a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság növényvédelmi egységének a beleegyezését, a helyi tűzoltóság és a polgármesteri hivatal értesítését igazoló dokumentumokat, amely tartalmazza a tervezett égetés pontos helyét és idejét. A fentiek be nem tartása fizikai személyek esetén 3000–6000 lej közötti összeggel, jogi személyek esetén pedig 25 000–50 000 lej közötti pénzbírsággal büntethető.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...