Tarlóégetés — csak engedéllyel
Utoljára módositva: 2013-07-25 08:58:19

A nyári hőségben könnyen keletkezhet tűz, mind a házak körül, mind a mezőgazdasági területeken. A környezetvédők és a tűzoltók óvatosságra és a törvények betartására intik a lakosságot.

 

A tarlóégetés nagy kárt okozó tűzzel járhat

A mezőgazdasági területek takarításakor, amint az elmúlt évek is bizonyítják, állandóak a tarlóégetések, annak ellenére, hogy ezt tiltják a jelenlegi szabályozások. Azért, hogy meggátolják a száraz növényi maradványok égetését mezőgazdasági területeken, a Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) és a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyénkbeli kirendeltsége protokollumot írt alá, miszerint amikor a tűzoltókat tarlóégetéses tűzesethez hívják, kiszállnak a helyszínre az APIA szakemberei is.

A legtöbb esetben a gazdálkodók felügyelet nélkül hagyják a tarlótüzet, emellett a száraz növényi maradványokat istállók, raktárak, gazdaságok közelében gyűjtik össze és gyújtják meg, az így keletkezett tűz veszélyezteti a közeli épületeket. A tűzoltóság emlékezteti a gazdálkodókat, hogy tilos a tarló és a száraz növényi maradványok égetése. Ha ezeket nem lehet másképpen megsemmisíteni, csak tűzzel, akkor tűzgyújtási és környezetvédelmi engedélyre van szükség. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a gazdálkodó megszegte az előírásokat, 1000–2500 lej közötti bírságra számíthat. Emellett az APIA ellenőrzi, hogy az érintett terület a támogatási nyilvántartásukban szerepel-e. Ha a terület nyilván van tartva, műszerekkel (GPS) felmérik a felégetett terület nagyságát, és annak függvényében visszavonnak a támogatásból, a büntetés 5–30 százalékos lehet. Mindezek után a száraz növényi maradványokat ajánlatos inkább a talajba szántani, vagy egy megfelelő helyre szállítani, és elkerülni a tarló meggyújtását. A tarlóégetést csak nagyon indokolt esetekben engedélyezik.

 

Csak engedéllyel

 

A jelenleg is érvényes jogszabályok értelmében bármilyen tarlóégetés, növényi hulladék, kóró, szalma, nád, bokros vagy füves növényzet égetése szigorúan tilos a Környezetvédelmi Ügynökség hozzájárulása és a helyi tűzoltóság értesítése nélkül. Aki bármilyen növényzetet akar ellenőrzés mellett felégetni, ez irányú kérésével a Környezetvédelmi Ügynökséghez fordulhat. A kérésnek tartalmaznia kell a terület elhelyezkedését és nagyságát, a jelenlegi növényzet rövid leírását, illetve a szomszédságban levő védett terület leírását is. Ugyanakkor a kéréshez csatolni kell a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság növényvédelmi egységének a beleegyezését, a helyi tűzoltóság és a polgármesteri hivatal értesítését igazoló dokumentumokat, amely tartalmazza a tervezett égetés pontos helyét és idejét. A fentiek be nem tartása fizikai személyek esetén 3000–6000 lej közötti összeggel, jogi személyek esetén pedig 25 000–50 000 lej közötti pénzbírsággal büntethető.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...