Tarlóégetés feltételekkel
Utoljára módositva: 2014-03-06 08:55:46

Veszélyt jelent a tűzgyújtás a mezőgazdasági területeken, mivel a gazdák sokszor felügyelet nélkül hagyják az égő növényzetet. A tüzek okozóit 1000–2500 lejre bírságolhatják a hatóságok.

 

Az elmúlt napok kedvező időjárására való tekintettel a prefektusi hivatal a felelőtlen tűzgyújtás következményeire hívja fel a lakosság figyelmét, azt követően, hogy több felügyelet nélkül hagyott tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Hétfőn ismeretlen tettes gyújtotta fel az egri legelő egy részét, amely a Túr Menti Védett Területek részét képezi. A túrterebesi önkéntes tűzoltók közbeavatkozásának köszönhetően sikerült eloltani a tüzet, ám körülbelül 5 ha legelő leégett. Mivel védett területen a tarlóégetés bűncselekménynek minősül, az EKE – Szatmárnémeti mint a védett terület gondnoka feljelentést tesz a rendőrségen, derül ki Márk-Nagy János, az EKE ügyvezető igazgatójának tájékoztatásából. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a 2006-ban elfogadott 307-es számú törvény és a 2008-ban elfogadott 605/579-es számú belügyminiszteri és mezőgazdasági miniszteri rendelet szabályozza a száraz növényzet égetését. A jogszabályok értelmében bármilyen tarlóégetés, növényi hulladék, kóró, szalma, nád égetése szigorúan tilos a Környezetvédelmi Ügynökség hozzájárulása és a helyi tűzoltóság értesítése nélkül. Aki bármilyen növényzetet égetni akar, ez irányú kérésével a Környezetvédelmi Ügynökséghez kell fordulnia. A kéréshez csatolni kell a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság növényvédelmi egységének a beleegyezését, illetve a helyi tűzoltóság és a polgármesteri hivatal értesítését igazoló dokumentumokat, a tervezett égetés pontos helyének és idejének megjelölésével. A fentiek be nem tartása és a tűzvédelmi szabályok figyelmen kívül hagyása 1000–2500 lejes pénzbírságot vonhat maga után.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...