Tarom-géppel repültek a szervek
Utoljára módositva: 2019-06-26 10:42:38

Mivel a transzplantációs intézetnek nincs repülője, az orvosok menetrend szerinti Tarom-járatokkal kénytelenek utazni. Múlt héten ilyen járattal érkeztek egy szatmári donor májáért.

Valamelyest nőtt a szervdonorok száma idén Romániában, de továbbra is rengeteg problémával küszködik a transzplantációs rendszer. Például az élet és halál közti út a Tarom légitársaság járatain is múlik. Az Országos Transzplantációs Intézet (ANT) ugyanis nem rendelkezik semmilyen légi szállításra alkalmas eszközzel, amellyel az orvosok rövid időn belül eljutnak a szervdonorhoz, a szervkivételt követően pedig továbbrepülhetnek abba a kórházba, ahol már várja a második esélyt az átültetésre váró páciens. Egy olyan küldetésben, amelyikben az időnek ennyire fontos a szerepe, a szakemberek gyorsasága a légitársaság menetrendjén és pontosságán múlik.

A szív szállítási ideje például legfeljebb 2–3 óra lehet, az ennél hosszabb idő miatt már számolni kell a beültetett szerv esetleges működési zavarával, a máj legfeljebb 6–12 órát, a vesék pedig 12–24 órát „bírnak ki” a beültetésig.

Az elmúlt héten szintén a menetrend szerinti Bukarest–Szatmárnémeti Tarom-járattal érkezett megyeközpontunkba egy fővárosi transzplantációs csapat — két orvos és egy asszisztens —, hogy egy, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban elhunyt 61 éves szatmári személy máját eljuttassák egy bukaresti, átültetésre váró pácienshez. Szerencsére a szervkivétel rendben zajlott, az orvosok pedig időben visszajutottak a fővárosi Fundeni klinikára, hogy megtörténhessen a szervátültetés.

Idén eddig országszerte 35 agyhalott személy szerveit ajánlották fel a hozzátartozók, ugyanakkor több élő donor is volt, így 24 májátültetés, 57 veseátültetés, két szívátültetés és két tüdőátültetés történt agyhalott donor révén, élő donor felajánlásával pedig 4 máj- és 28 veseátültetés. Az Eurotransplant rendszerbe pedig 2019-ben két szív és öt tüdő került, a romániai donorok szerveit Európában élő, szervátültetésre váró betegek kapták meg.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...