Tartanak a rákbetegektől
Utoljára módositva: 2019-08-20 14:28:01

A dolgozni akaró daganatos betegek 20 százalékát visszautasítják a munkaadók a betegségük miatt — állapította meg az Egészséget a Közösségnek (Sănătate pentru Comunitate) egyesület friss, Romániában végzett felmérése.

„Szándékosan vagy sem, valós probléma a daganatos betegek munkahelyi negatív megkülönböztetése” — hangsúlyozta Alina Comănescu egyesületi elnök. Azt is hozzátette, hogy a daganatos betegeknek nem csak az egészségügyi személyzet, a család és barátok támogatására lenne szükségük, hanem a munkahelyi kollégákéra és az alkalmazóikéra is.

Mint kiderült, az onkológiai betegek 30 százaléka halasztgatja, hogy tájékoztassa munkaadóját egészségi állapotáról, attól való félelmében, hogy nem fogják megérteni. A felmérés válaszadóinak 17 százaléka ugyanakkor közösen döntött a munkaadójával a betegség diagnosztizálása után a munkahelyi szerződés felbontásáról. A betegek 6 százaléka ugyanakkor úgy érezte, fel kell mondja az állását, még akkor is, ha ezt nem kérték tőle.

Alina Comănescu szerint a helyzet azok esetében sem jobb, akik a kezelésük végeztével újra dolgoznának. Bár 60 százalékuk visszatér arra a munkahelyre, amelyről betegszabadságra ment, 17 százalékukat alacsonyabb beosztásba helyezik vissza, mint amilyenben a betegségük kiderülte előtt voltak. A felmérésből egyúttal az is kiderül, hogy azoknak a nagy része, akik a kezelésük végeztével újra munkába álltak, semmiféle támogatásban nem részesült a munkaadójuk vagy kollégáik részéről.

A betegség leküzdése után sokan félnek munkába állni, még akkor is, ha az aktív korban vannak: a felmért személyek 10 százaléka azért nem jelentkezett sehová, mert félt a visszautasítástól, a válaszadók 25 százaléka pedig jelenleg is munkahelyvadászatban van.

Az Egészséget a Közösségnek egyesület szerint tavaly az újonnan felfedezett rosszindulatú daganatos megbetegedések száma 83 ezer volt Romániában, rákban pedig egy év alatt közel 60 ezren hunytak el.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...