×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Tartanak a rákbetegektől

2019.08.20 - 16:46
Megosztas :
 • Tartanak a rákbetegektől

  A dolgozni akaró daganatos betegek 20 százalékát visszautasítják a munkaadók a betegségük miatt — állapította meg az Egészséget a Közösségnek (Sănătate pentru Comunitate) egyesület friss, Romániában végzett felmérése.

  „Szándékosan vagy sem, valós probléma a daganatos betegek munkahelyi negatív megkülönböztetése” — hangsúlyozta Alina Comănescu egyesületi elnök. Azt is hozzátette, hogy a daganatos betegeknek nem csak az egészségügyi személyzet, a család és barátok támogatására lenne szükségük, hanem a munkahelyi kollégákéra és az alkalmazóikéra is.

  Mint kiderült, az onkológiai betegek 30 százaléka halasztgatja, hogy tájékoztassa munkaadóját egészségi állapotáról, attól való félelmében, hogy nem fogják megérteni. A felmérés válaszadóinak 17 százaléka ugyanakkor közösen döntött a munkaadójával a betegség diagnosztizálása után a munkahelyi szerződés felbontásáról. A betegek 6 százaléka ugyanakkor úgy érezte, fel kell mondja az állását, még akkor is, ha ezt nem kérték tőle.

  Alina Comănescu szerint a helyzet azok esetében sem jobb, akik a kezelésük végeztével újra dolgoznának. Bár 60 százalékuk visszatér arra a munkahelyre, amelyről betegszabadságra ment, 17 százalékukat alacsonyabb beosztásba helyezik vissza, mint amilyenben a betegségük kiderülte előtt voltak. A felmérésből egyúttal az is kiderül, hogy azoknak a nagy része, akik a kezelésük végeztével újra munkába álltak, semmiféle támogatásban nem részesült a munkaadójuk vagy kollégáik részéről.

  A betegség leküzdése után sokan félnek munkába állni, még akkor is, ha az aktív korban vannak: a felmért személyek 10 százaléka azért nem jelentkezett sehová, mert félt a visszautasítástól, a válaszadók 25 százaléka pedig jelenleg is munkahelyvadászatban van.

  Az Egészséget a Közösségnek egyesület szerint tavaly az újonnan felfedezett rosszindulatú daganatos megbetegedések száma 83 ezer volt Romániában, rákban pedig egy év alatt közel 60 ezren hunytak el.

   

  Cookie