Tasnádi fiatalember is kezet foghatott a pápával
Utoljára módositva: 2018-08-15 17:30:11

Nagyszámú magyar fiatal vett részt a ministránsok találkozóján Ferenc pápával. Július végén hatalmas öröm és lelkesedés volt tapasztalható Róma utcáin, a világ 19 országából érkezett ministránsok vidám csoportjai töltötték meg az olasz fővárost.

„A Németországból jött fiatalok után az egyik legnagyobb csoportot az anyaországból és a határon túli magyar közösségekből (Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Délvidékről) érkezett magyar ministránsok alkották, több mint ezren vannak. Ternyák Csaba érsek, Palánki Ferenc püspök és Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus püspök, valamint Böcskei László nagyváradi püspök, Német László nagybecskereki püspök vezette a magyar csoportokat.

Több mint 60 ezer, 13–23 év közötti ministráns készült a pápával való nagy találkozásra július 31-én, kedden este a Szent Péter téren, ez volt a nemzetközi zarándoklat csúcspontja. A rendezvény mottója egy zsoltáridézet (34, 15): „Keresd a békét és járj a nyomában”.

Kedden délután fél négykor kezdődött a ministránsok találkozója a Szent Péter téren. Ferenc pápa este 6 órakor érkezett a Szent Péter térre, hogy találkozzon a XII. Nemzetközi Ministráns Zarándoklat résztvevőivel. Német László nagybecskereki püspök, a Nemzetközi Ministráns Szövetség és a Nemzetközi Ministráns Zarándoklat elnöke köszöntötte a pápát, majd három ministráns átadta a Szentatyának a zarándoklat hivatalos nyakkendőjét és karkötőjét a kitűzőkkel. A három fiatal Ukrajnából, az USA-ból és Németországból érkezett. Ezt követően a ministránsok kérdéseket intézhettek a pápához. Az öt kérdés közül az egyik magyar nyelven hangzott el. Az imatalálkozó során Ferenc pápa mondott homíliát” — számolt be az eseményről a vaticannews.va internetes oldal.

A ministránsok között ott volt a tasnádi Barth Patrick László is. Patrick, aki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatója szívesen nyilatkozott szerkesztőségünknek arról, hogyan is jutott el a Ferenc pápával való találkozásig.

„Hogy miként is jutottam a Ferenc pápával való találkozás, illetve kézfogásig? Röviden válaszolva: éveken át tartó szolgálat által. Közel 14 éve már, hogy az oltár körül szolgálok, vagyis ministráns vagyok. 2015-ben, amikor először jártam Rómában a 11. Nemzetközi ministráns zarándoklaton, már alkalmam adódott közelebbről látni a Szentatyát. Idén, amikor a nagyváradi egyházmegye 50 fős zarándok csapatával újra eljutva Olaszország szívébe, Romába, a 12. Nemzetközi ministráns zarándoklatra, az egyházmegyének egész Romániát képviselve megadatott az a lehetőség, hogy 17 fiatal közelebb kerülhessen Ferenc pápához. Ebből a 17 fiatalból négyen beosztást kaptunk a liturgia egyes szolgálatainak elvégzésére. Ketten az ország zászlaját vonultatták fel, az egyik fiatal a kórusban tevékenykedett, jómagam pedig a füstölőt vittem a Szentatya elé. A közös audiencia végén, ahol közel 70 ezer fiatal voltunk egybegyűlve, amiből kétezer magyar ajkú, Ferenc pápa köszönetet mondott mindenkinek, és akik szolgálatot végeztünk, kezet foghattunk vele, illetve egy rózsafüzért kaptunk tőle. Számomra egy felemelő és megható érzés volt, amikor kezet foghattam vele” — mondta Patrick.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...