Tasnádi nyár: ünnep az ötvenéves városban
Utoljára módositva: 2018-07-23 08:41:30

A tizennegyedik városnapi ünnepséget tartottak az elmúlt hét végén Tasnádon, félszáz éves a megye legdélebbi városa. Fúvószenekar és mazsorettek csábították szombat délelőtt az első koncertekre a város lakóit, vasárnap éjfélig tartott a kétnapos városünnep.

A Beatrice és a Vama együttesek voltak a húzónevei az elmúlt hét végi tasnádi városünnepnek, kulturális, népzenei és könnyűzenei programokban sem volt hiány. A városnapi ünnepségeken a Cimişliáról, Ormosról és Kispestről érkezett moldovai, szlovén és magyar testvérvárosi delegációkat is köszöntötték. Szombat kora délután a városi múzeumban nyílt kiállítás helyi művészek alkotásaiból, Costin Cristian Traian méltatta a tárlatot. A muzeológus elmondta, hogy két generáció alkotásaiból válogattak, amikor összeállították a gyűjteményt, a készítők között vannak középiskolás és egyetemista alkotók, és vannak tapasztaltabbak is, akik már külföldi kiállításokkal a hátuk mögött veszik ki részüket a tárlatból. A 12 tasnádi művész 42 művéből álló tárlat két héten át tekinthető meg a város központjában található múzeumban.

A kiállításmegnyitó után a tasnádi kultúrházban mutatták be a nyomdából pénteken kikerült Tasnád 100 éve 100 fényképen című, román nyelvű centenáriumi kiadványt, amelyet Anca Deaconu és Diana Kincses készítettek. A dokumentumkötetet dr. Viorel Ciubotă és dr. Viorel Câmpeanu méltatták. Ciubotă szerint nagyon sok, az 1918-as nagy román egyesüléssel kapcsolatos dokumentum hiányzik, így a kötetben leírtaknál pontosabb munkát végezni nehezen tudott volna bárki is, Câmpeanu szerint az utókor számára is fontos adatforrás lehet a kiadvány; ha valaki a 200. évfordulón szeretne hasonlót kiadni, lesz amiből dokumentálódnia.

Délután öt órakor, a tárlatmegnyitó és a recenzió után a Lăcrămioarelor utca aljában felállított színpadnál gyülekeztek a városnapozók, ide a főutcán végigvonuló mazsorettek és a fúvósok is csábították a tasnádiakat. Nyitóbeszédében Grieb Csaba polgármester folyékony aranynak, felbecsülhetetlen értékű talajkincsnek nevezte a városi strandot ellátó termálvizet, aminek köszönhetően Tasnád felkerülhetett az ország turisztikai térképére, és amelyiknek köszönhetően hamarosan kiemelt fontosságú fürdőhelyként lesz kezelve, és európai érdekeltségűvé is válhat. Az esti könnyűzenei koncertek előtt román, sváb, cigány és magyar néptáncosokat is a színpadra szólítottak, a tasnádi iskola Minitinik csoportja csárdással készült, a negyedik osztályosok pedig szilágysági és kalotaszegi népdalcsokrot „adtak át” a közönségnek.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...