Tasnádi nyár: ünnep az ötvenéves városban
Utoljára módositva: 2018-07-23 08:41:30

A tizennegyedik városnapi ünnepséget tartottak az elmúlt hét végén Tasnádon, félszáz éves a megye legdélebbi városa. Fúvószenekar és mazsorettek csábították szombat délelőtt az első koncertekre a város lakóit, vasárnap éjfélig tartott a kétnapos városünnep.

A Beatrice és a Vama együttesek voltak a húzónevei az elmúlt hét végi tasnádi városünnepnek, kulturális, népzenei és könnyűzenei programokban sem volt hiány. A városnapi ünnepségeken a Cimişliáról, Ormosról és Kispestről érkezett moldovai, szlovén és magyar testvérvárosi delegációkat is köszöntötték. Szombat kora délután a városi múzeumban nyílt kiállítás helyi művészek alkotásaiból, Costin Cristian Traian méltatta a tárlatot. A muzeológus elmondta, hogy két generáció alkotásaiból válogattak, amikor összeállították a gyűjteményt, a készítők között vannak középiskolás és egyetemista alkotók, és vannak tapasztaltabbak is, akik már külföldi kiállításokkal a hátuk mögött veszik ki részüket a tárlatból. A 12 tasnádi művész 42 művéből álló tárlat két héten át tekinthető meg a város központjában található múzeumban.

A kiállításmegnyitó után a tasnádi kultúrházban mutatták be a nyomdából pénteken kikerült Tasnád 100 éve 100 fényképen című, román nyelvű centenáriumi kiadványt, amelyet Anca Deaconu és Diana Kincses készítettek. A dokumentumkötetet dr. Viorel Ciubotă és dr. Viorel Câmpeanu méltatták. Ciubotă szerint nagyon sok, az 1918-as nagy román egyesüléssel kapcsolatos dokumentum hiányzik, így a kötetben leírtaknál pontosabb munkát végezni nehezen tudott volna bárki is, Câmpeanu szerint az utókor számára is fontos adatforrás lehet a kiadvány; ha valaki a 200. évfordulón szeretne hasonlót kiadni, lesz amiből dokumentálódnia.

Délután öt órakor, a tárlatmegnyitó és a recenzió után a Lăcrămioarelor utca aljában felállított színpadnál gyülekeztek a városnapozók, ide a főutcán végigvonuló mazsorettek és a fúvósok is csábították a tasnádiakat. Nyitóbeszédében Grieb Csaba polgármester folyékony aranynak, felbecsülhetetlen értékű talajkincsnek nevezte a városi strandot ellátó termálvizet, aminek köszönhetően Tasnád felkerülhetett az ország turisztikai térképére, és amelyiknek köszönhetően hamarosan kiemelt fontosságú fürdőhelyként lesz kezelve, és európai érdekeltségűvé is válhat. Az esti könnyűzenei koncertek előtt román, sváb, cigány és magyar néptáncosokat is a színpadra szólítottak, a tasnádi iskola Minitinik csoportja csárdással készült, a negyedik osztályosok pedig szilágysági és kalotaszegi népdalcsokrot „adtak át” a közönségnek.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...