Tasnádon járt a LEADER-karaván
Utoljára módositva: 2014-06-13 09:59:57

Az RMDSZ tasnádi szervezetének kezdeményezésére a helyi Caritas közösségi termében tartotta tegnap Információs Karavánját a Mezőpetriben működő Dél-Nyugat Szatmári LEADER Akciócsoport.

 

Az eseményen jelen volt Tóga István, a Dél-Nyugat Szatmári LEADER Akciócsoport vezetője, továbbá Magyar Lóránd, a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség, illetve Kovács Máté, a Szatmár megyei RMDSZ-szervezet képviseletében.

A találkozót Katona Péter, az RMDSZ tasnádi szervezetének elnöke nyitotta meg. Beszédében köszöntötte a jelenlévőket, majd kihangsúlyozta, hogy a találkozó célja felkészülni a 2014–2020-as tervezési időszak várható vidékfejlesztési pályázataira, valamint megismertetni a LEADER akciócsoport szerepét a kistérség fejlesztésében.

Tóga István, az akciócsoport vezetője elmondta, hogy az előző tervezési időszakban (2007–2013) a LEADER-program meglehetősen sikeres volt a kistérségben. Beszámolójából kiderült, hogy a mezőgazdasági pályázatok voltak többségben —19 —, de vállalkozásfejlesztésre is érkezett 5, turizmusfejlesztésre pedig 6 pályázat. Az önkormányzatok 23 pályázatot adtak le, túlnyomórészt alapszolgáltatások fejlesztésére. Tóga István hozzátette, hogy a következő tervezési időszakban a LEADER-programra előirányzott összegeket megduplázták, így az elkövetkezőkben e program keretén belül még több pályázatot tudnak majd támogatni.

Magyar Lóránd beszámolt a 2014–2020-as Országos Vidékfejlesztési Terv intézkedéseiről. Mint elmondta, ismét lesznek fiatal gazdákat és kis farmokat támogató pályázatok, mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, mezőgazdasági termékek feldolgozására, értékesítésére, illetve mezőgazdasági és erdőgazdálkodási infrastruktúra fejlesztésére irányuló intézkedések. A nem mezőgazdasági vállalkozásokat (beleértve a turisztikai szolgáltatásokat) is támogatni fogják vidéken, csak lényegesen kevesebb pénz van előirányozva ezen intézkedésekre. Itt külön intézkedés által támogatják majd az induló és a már működő vállalkozásokat. Ezen belül az alapszolgáltatások fejlesztésére és a falvak felújítására is lehet majd pályázni.

A Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség képviselője ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a már sokat tapasztalt hibák elkerülése végett nagyon fontos, hogy a pályázni kívánó személyek tüzetesen átvizsgálják a pályázatokat. „A pályázó elsősorban egy megvalósíthatósági tanulmányt kell elkészítsen, továbbá nagyon fontos, hogy egy megbízható konzultánssal működjön együtt” — tette hozzá Tóga István, aki a találkozón arról is tájékoztatott, hogy a LEADER-programon keresztül előreláthatólag másfél év múlva lehet pályázni.

A találkozó egy kötetlen beszélgetéssel zárult, amelynek keretében a résztvevők hasznos információkat kaptak a pályázatokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...