Tasnádon járt a LEADER-karaván
Utoljára módositva: 2014-06-13 09:59:57

Az RMDSZ tasnádi szervezetének kezdeményezésére a helyi Caritas közösségi termében tartotta tegnap Információs Karavánját a Mezőpetriben működő Dél-Nyugat Szatmári LEADER Akciócsoport.

 

Az eseményen jelen volt Tóga István, a Dél-Nyugat Szatmári LEADER Akciócsoport vezetője, továbbá Magyar Lóránd, a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség, illetve Kovács Máté, a Szatmár megyei RMDSZ-szervezet képviseletében.

A találkozót Katona Péter, az RMDSZ tasnádi szervezetének elnöke nyitotta meg. Beszédében köszöntötte a jelenlévőket, majd kihangsúlyozta, hogy a találkozó célja felkészülni a 2014–2020-as tervezési időszak várható vidékfejlesztési pályázataira, valamint megismertetni a LEADER akciócsoport szerepét a kistérség fejlesztésében.

Tóga István, az akciócsoport vezetője elmondta, hogy az előző tervezési időszakban (2007–2013) a LEADER-program meglehetősen sikeres volt a kistérségben. Beszámolójából kiderült, hogy a mezőgazdasági pályázatok voltak többségben —19 —, de vállalkozásfejlesztésre is érkezett 5, turizmusfejlesztésre pedig 6 pályázat. Az önkormányzatok 23 pályázatot adtak le, túlnyomórészt alapszolgáltatások fejlesztésére. Tóga István hozzátette, hogy a következő tervezési időszakban a LEADER-programra előirányzott összegeket megduplázták, így az elkövetkezőkben e program keretén belül még több pályázatot tudnak majd támogatni.

Magyar Lóránd beszámolt a 2014–2020-as Országos Vidékfejlesztési Terv intézkedéseiről. Mint elmondta, ismét lesznek fiatal gazdákat és kis farmokat támogató pályázatok, mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, mezőgazdasági termékek feldolgozására, értékesítésére, illetve mezőgazdasági és erdőgazdálkodási infrastruktúra fejlesztésére irányuló intézkedések. A nem mezőgazdasági vállalkozásokat (beleértve a turisztikai szolgáltatásokat) is támogatni fogják vidéken, csak lényegesen kevesebb pénz van előirányozva ezen intézkedésekre. Itt külön intézkedés által támogatják majd az induló és a már működő vállalkozásokat. Ezen belül az alapszolgáltatások fejlesztésére és a falvak felújítására is lehet majd pályázni.

A Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség képviselője ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a már sokat tapasztalt hibák elkerülése végett nagyon fontos, hogy a pályázni kívánó személyek tüzetesen átvizsgálják a pályázatokat. „A pályázó elsősorban egy megvalósíthatósági tanulmányt kell elkészítsen, továbbá nagyon fontos, hogy egy megbízható konzultánssal működjön együtt” — tette hozzá Tóga István, aki a találkozón arról is tájékoztatott, hogy a LEADER-programon keresztül előreláthatólag másfél év múlva lehet pályázni.

A találkozó egy kötetlen beszélgetéssel zárult, amelynek keretében a résztvevők hasznos információkat kaptak a pályázatokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...