Tasnádon járt a LEADER-karaván
Utoljára módositva: 2014-06-13 09:59:57

Az RMDSZ tasnádi szervezetének kezdeményezésére a helyi Caritas közösségi termében tartotta tegnap Információs Karavánját a Mezőpetriben működő Dél-Nyugat Szatmári LEADER Akciócsoport.

 

Az eseményen jelen volt Tóga István, a Dél-Nyugat Szatmári LEADER Akciócsoport vezetője, továbbá Magyar Lóránd, a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség, illetve Kovács Máté, a Szatmár megyei RMDSZ-szervezet képviseletében.

A találkozót Katona Péter, az RMDSZ tasnádi szervezetének elnöke nyitotta meg. Beszédében köszöntötte a jelenlévőket, majd kihangsúlyozta, hogy a találkozó célja felkészülni a 2014–2020-as tervezési időszak várható vidékfejlesztési pályázataira, valamint megismertetni a LEADER akciócsoport szerepét a kistérség fejlesztésében.

Tóga István, az akciócsoport vezetője elmondta, hogy az előző tervezési időszakban (2007–2013) a LEADER-program meglehetősen sikeres volt a kistérségben. Beszámolójából kiderült, hogy a mezőgazdasági pályázatok voltak többségben —19 —, de vállalkozásfejlesztésre is érkezett 5, turizmusfejlesztésre pedig 6 pályázat. Az önkormányzatok 23 pályázatot adtak le, túlnyomórészt alapszolgáltatások fejlesztésére. Tóga István hozzátette, hogy a következő tervezési időszakban a LEADER-programra előirányzott összegeket megduplázták, így az elkövetkezőkben e program keretén belül még több pályázatot tudnak majd támogatni.

Magyar Lóránd beszámolt a 2014–2020-as Országos Vidékfejlesztési Terv intézkedéseiről. Mint elmondta, ismét lesznek fiatal gazdákat és kis farmokat támogató pályázatok, mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, mezőgazdasági termékek feldolgozására, értékesítésére, illetve mezőgazdasági és erdőgazdálkodási infrastruktúra fejlesztésére irányuló intézkedések. A nem mezőgazdasági vállalkozásokat (beleértve a turisztikai szolgáltatásokat) is támogatni fogják vidéken, csak lényegesen kevesebb pénz van előirányozva ezen intézkedésekre. Itt külön intézkedés által támogatják majd az induló és a már működő vállalkozásokat. Ezen belül az alapszolgáltatások fejlesztésére és a falvak felújítására is lehet majd pályázni.

A Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség képviselője ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a már sokat tapasztalt hibák elkerülése végett nagyon fontos, hogy a pályázni kívánó személyek tüzetesen átvizsgálják a pályázatokat. „A pályázó elsősorban egy megvalósíthatósági tanulmányt kell elkészítsen, továbbá nagyon fontos, hogy egy megbízható konzultánssal működjön együtt” — tette hozzá Tóga István, aki a találkozón arról is tájékoztatott, hogy a LEADER-programon keresztül előreláthatólag másfél év múlva lehet pályázni.

A találkozó egy kötetlen beszélgetéssel zárult, amelynek keretében a résztvevők hasznos információkat kaptak a pályázatokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...