Tasnádra érkezett a missziós kereszt
Utoljára módositva: 2019-10-04 10:29:01

Ferenc pápa még 2017 novemberében áldotta meg a 2020-ban Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét, amely azóta járja a magyar egyházmegyéket, így jutott el a nagyváradi egyházmegyéhez tartozó Tasnádra is.

Október 2-án Tasnádra látogatott a jövőre megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt. A keresztet 2007-ben a budapesti városmisszió alkalmával állították fel először, majd az esztergomi bazilikában helyezték el. Alkotója Ozsvári Csaba magyar iparművész. A három méter húsz centiméter magas, tölgyfából készült kereszt bronzborításokkal díszített. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás korabeli ötvösség motívumait idézi. Az ősi magyar életfamotívum és páva szimbólum jelenik meg rajta, ami őskeresztény stílusjegyeket visel. Középpontjában a Szent Kereszt-ereklye egy ezüsttokban jelenik meg, körülötte pedig harminc magyar és magyar vonatkozású szent és boldog, közöttük Szatmár boldoga, Boldog Scheffler János püspök ereklyéje található meg. 2017 novemberében Ferenc pápa megáldotta a 2020-ban Budapesten megrendezendő eucharisztikus kongresszus missziós keresztjét, azóta járja a magyar egyházmegyéket. Így jutott el a nagyváradi egyházmegyéhez tartozó Tasnádra is.

A helyi program a kereszt fogadásával kezdődött, amely során Kruzslitz Imre plébános köszöntötte a résztvevőket és zarándokokat, majd Sövér István zilahi esperes-plébános mondott beszédet a keresztről, készítőjéről és jelentőségéről. Röviden bemutatta az eucharisztikus kongresszusok történetét. Beszédében kiemelte a kereszt jelenlétének történelmi jelentőségét, ami az esemény egyediségében és a kereszt jelenlétének különleges missziós értelmében áll. Ezt szentmise követte, amelyen a helyi hívek és a környező települések zarándokai vettek részt. A szentmisét követően a tasnádi plébánia lelkiségi csoportjai szentségimádás keretében imádkoztak közösségünkért, egyházunkért és a missziókért a kereszt jelenlétében, egészen három óráig, amikor az újra útra kelt, ezúttal Nagyváradra, ahol október 2–3-án volt látogatható a püspöki bazilikában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...