Tasnádra érkezett a missziós kereszt
Utoljára módositva: 2019-10-04 10:29:01

Ferenc pápa még 2017 novemberében áldotta meg a 2020-ban Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét, amely azóta járja a magyar egyházmegyéket, így jutott el a nagyváradi egyházmegyéhez tartozó Tasnádra is.

Október 2-án Tasnádra látogatott a jövőre megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt. A keresztet 2007-ben a budapesti városmisszió alkalmával állították fel először, majd az esztergomi bazilikában helyezték el. Alkotója Ozsvári Csaba magyar iparművész. A három méter húsz centiméter magas, tölgyfából készült kereszt bronzborításokkal díszített. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás korabeli ötvösség motívumait idézi. Az ősi magyar életfamotívum és páva szimbólum jelenik meg rajta, ami őskeresztény stílusjegyeket visel. Középpontjában a Szent Kereszt-ereklye egy ezüsttokban jelenik meg, körülötte pedig harminc magyar és magyar vonatkozású szent és boldog, közöttük Szatmár boldoga, Boldog Scheffler János püspök ereklyéje található meg. 2017 novemberében Ferenc pápa megáldotta a 2020-ban Budapesten megrendezendő eucharisztikus kongresszus missziós keresztjét, azóta járja a magyar egyházmegyéket. Így jutott el a nagyváradi egyházmegyéhez tartozó Tasnádra is.

A helyi program a kereszt fogadásával kezdődött, amely során Kruzslitz Imre plébános köszöntötte a résztvevőket és zarándokokat, majd Sövér István zilahi esperes-plébános mondott beszédet a keresztről, készítőjéről és jelentőségéről. Röviden bemutatta az eucharisztikus kongresszusok történetét. Beszédében kiemelte a kereszt jelenlétének történelmi jelentőségét, ami az esemény egyediségében és a kereszt jelenlétének különleges missziós értelmében áll. Ezt szentmise követte, amelyen a helyi hívek és a környező települések zarándokai vettek részt. A szentmisét követően a tasnádi plébánia lelkiségi csoportjai szentségimádás keretében imádkoztak közösségünkért, egyházunkért és a missziókért a kereszt jelenlétében, egészen három óráig, amikor az újra útra kelt, ezúttal Nagyváradra, ahol október 2–3-án volt látogatható a püspöki bazilikában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...