Tătăran és Bartincki az év sportolói
Utoljára módositva: 2013-12-13 10:04:39

124,67 ponttal zárt a megyei rangsor első helyén a Szatmárnémeti SK párbajtőrvívója, Amalia Tătăran. Az ifjúsági világranglista hetedik helyezettje szombaton világkupán küzd. A nem olimpiai sportágakban sorozatban harmadik alkalommal Bartincki Attila zárt az első helyen.

Idén megismétlődik a 2011-es felállás: az olimpiai sportágakban Amalia Tătăran, a nem olimpiai sportágakban Bartincki Attila a legjobb

Toronymagasan lett Szatmár megyében az év sportolója Amalia Tătăran, aki 2010 és 2011 után harmadik alkalommal ülhet képzeletbeli trónra. A Szatmárnémeti SK párbajtőrvívója idén tarolt, hiszen a junioroknál a 23 éven aluliaknál és a felnőtteknél is dobogós helyeken zárt. Megnyerte a 20 éven aluliak egyéni bajnokságát, a csapattal második lett, a felnőttek egyéni küzdelmében bronzérmet szerzett, a 23 éven aluliak csapatversenyén a harmadik helyen zárt, Románia felnőtt válogatottjával pedig ezüstérmet szerzett az Európa–bajnokságon, majd bronzérmet a lipcsei és riói világkupán. Egyéniben idén junior Eb–második lett Tătăran, aki az év utolsó ifjúsági világkupa–küzdelmében, Laupheimban lép pástra szombaton. Mindez 124,67 pontot hozott össze rangsorban a világranglistás hetedik Amaliának.

„Szerintem ez volt a legjobb éve Amaliának. Én nem emlékszem, hogy lett volna még szatmári versenyző az olimpiai sportágakban, aki ennyi pontot gyűjtött volna össze” – mondta lapunknak Csiszár Ferenc, a Szatmárnémeti SK érdemes edzője, aki bízik abban, hogy sikerül megtartani a klubnál tanítványát. Tătăran ugyanis idén érettségizett (sikeresen), jelenleg jogot tanul egy szatmári egyetemen. A Bukaresti Dinamo élénken érdeklődik a szatmári iránt, ajánlatot is kapott, de idei versenyeken még az SK színeiben lépett pástra. „Ha az ígéretek felét betartják, akkor Amalia marad Szatmáron” – tette hozzá a sikeredző, akinek az utóbbi tíz évben három sportolója is megnyerte háromszor az év legjobbjának járó díjat: Adrian Pop, majd a felesége Simona Deac–Pop lett első a rangsorban.

A negyedik a VSK

Az idei ranglistát egyébként csütörtökön hozta nyilvánosságra a Szatmár Megyei Sport– és Ifjúsági Igazgatóság (DJST). A megye sportegyesületei képviselőinek jelenlétében véglegesítették a táblázatot, de a Virgil Dragoş aligazgató által vezetett gyűlésről ezúttal sem hiányozhattak a viták. Florin Mureşan, a Szatmárnémeti VSK kosárlabda szakosztályának a vezetője ugyanis sérelmezte, hogy az elmúlt idényben bronzérmes csapatot „félretették” egy külön táblázatban, a csapatok rangsorába. Ott ugyan első a VSK, viszont úgy gondolja, hogy az együttesnek helye van az olimpiai sportágak rangsorába. „Szerintem változtatni kell a pontozási rendszeren, mivel a labdás sportágakban egy csapat egy éven keresztül küzd azért, hogy egy érmet szerezzen, amiért annyi pontot kap, mint bármelyik más egyéni sportoló egy versenyen. Az egyéni sportágakban évente 3–4 érmet lehet szerezni, vagyis a labdás csapatok olyan hátrányban vannak velük szemben, amit egy év alatt képtelenség behozni – panaszolt Mureşan. – Nem lenne helyes eltekinteni a lányok múlt idénybeli eredményétől, mert a jelenlegi helyzetben nem tudom, hogy lesz–e még arra példa, hogy labdás csapatsportágban legyen érmes együttesük felnőtt–bajnokságban.”

„Szerintem legalább még húsz évet kell várjunk, hogy ismét dobogós legyen egy csapatunk” – válaszolt a felvetésre Ionel Păcurariu, a szatmárnémeti Sportlíceum igazgatója.

Kisebb vita után beleegyeztek abba, hogy a VSK is az olimpiai sportágak táblázatába kapjon helyet, a bajnoki bronzéremért járó 20 ponttal pedig a 4. pozícióba foglal helyet, osztozva a helyezésen Sámel Lóránddal, a Szatmárnémeti Unio SK U23-as korosztályos bajnok cselgáncsozójával, aki a felnőtteknél idén bronzérmet szerzett.

Bartincki is harmadszor

Akárcsak az elmúlt években, idén is külön rangsort állítottak fel a nem olimpiai sportágak legjobbjainak. Sorozatban harmadik éve a Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE sportolója, Bartincki Attila zárt az első helyen, aki idén karate shotokan Európa–bajnok lett a kata próba ifjúsági csapatversenyében. Gheorghe Dărăban edző ifi korosztályos tanítványa összesen 11 érmet szerzett kumite és kata próbákban, az Országos Sport– és Ifjúsági Ügynökség (ANST) által elismert tornákon, ebből kilenc ért pontokat a megyei rangsorban (két ezüstérem Román Kupa–küzdelmekről származik, azok nem pontozódnak). A Shotokan Karate Egyesített Nemzetek (SKDUN) szövetsége égisze alatt rendezett világbajnokságról egy ezüst– és két bronzéremmel tért haza Attila, a shotokan karate–Eb–cím mellett pedig egy egyéni bronzérmet is bezsebelt. Országos bajnokságokon egy ezüst– és két bronzérem az idei mérlege a nagykárolyi karatékának.

A dr. Fazekas György karateedző által vezetett Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE egyébként az utóbbi öt évben uralta a nem olimpiai sportágak rangsorát, ugyanis Bartinckit megelőzően is az egyesület sportolói zártak az első helyen.

A díjkiosztó ünnepséget egyébként december 20-án 14 órától rendezik a szatmárnémeti ifjúsági táborhelyen.

A megye legjobb sportolói

Olimpiai sportágak

1. Amalia Tătăran (párbajtőrvívás, Szatmárnémeti SK) 124,67 pont

2. Cristian Şereş (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK) 30 pont

3. Kovács Dóra (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK) 25 pont

4. Szatmárnémeti VSK (női kosárlabdacsapat) és Sámel Lóránd (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK) 20–20 pont

6. Árkosi Bertalan (párbajtőrvívás, Szatmárnémeti SK) 18 pont

7. Bogdan Dascălu (tőrvívás, Szatmárnémeti SK) 15,84 pont

8. Bodó Benjámin (tőrvívás, Szatmárnémeti SK) 13,25 pont

9. Vasile Daniel Conţ (hosszútávfutó, Szatmárnémeti SK–Szatmárnémeti LPS) 13 pont

10. Mihaela Faur (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK) és Marian Halas (cselgáncs, Szatmárnémeti VSK) 12–12 pont.

Nem olimpiai sportágak

1. Bartincki Attila (karate, Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE) 91,82 pont

2. Bács Máté (karate, Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE) 39,82 pont

3. Radu Doroş (sakk, Szatmárnémeti LPS) 31,5 pont

4. Németh Nándor (karate, Szatmárnémeti Bushido SK) 20 pont

5. Gheorghe Mastan (modellezés, Nagykárolyi Gyerekklub) 17,75 pont

6. Daniel Paşca (karate, Szatmárnémeti Zanshin SK) 17,15 pont

7. Maria Bilan (rádióamatőr, Szatmárnémeti SK–Aranyosmeggyesi Sky Lark) 13,41 pont

8. Vakok és Gyengénlátók Egyesülete (felnőtt goalball–csapat) 12 pont

9. Loredana Bilan (rádióamatőr, Szatmárnémeti SK–Aranyosmeggyesi Sky Lark) 10,91 pont

10. Bertók Csaba (modellezés, Nagykárolyi Gyerekklub) 10,75 pont.

Archív felvétel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...