Tătăran és Bartincki az év sportolói
Utoljára módositva: 2013-12-13 10:04:39

124,67 ponttal zárt a megyei rangsor első helyén a Szatmárnémeti SK párbajtőrvívója, Amalia Tătăran. Az ifjúsági világranglista hetedik helyezettje szombaton világkupán küzd. A nem olimpiai sportágakban sorozatban harmadik alkalommal Bartincki Attila zárt az első helyen.

Idén megismétlődik a 2011-es felállás: az olimpiai sportágakban Amalia Tătăran, a nem olimpiai sportágakban Bartincki Attila a legjobb

Toronymagasan lett Szatmár megyében az év sportolója Amalia Tătăran, aki 2010 és 2011 után harmadik alkalommal ülhet képzeletbeli trónra. A Szatmárnémeti SK párbajtőrvívója idén tarolt, hiszen a junioroknál a 23 éven aluliaknál és a felnőtteknél is dobogós helyeken zárt. Megnyerte a 20 éven aluliak egyéni bajnokságát, a csapattal második lett, a felnőttek egyéni küzdelmében bronzérmet szerzett, a 23 éven aluliak csapatversenyén a harmadik helyen zárt, Románia felnőtt válogatottjával pedig ezüstérmet szerzett az Európa–bajnokságon, majd bronzérmet a lipcsei és riói világkupán. Egyéniben idén junior Eb–második lett Tătăran, aki az év utolsó ifjúsági világkupa–küzdelmében, Laupheimban lép pástra szombaton. Mindez 124,67 pontot hozott össze rangsorban a világranglistás hetedik Amaliának.

„Szerintem ez volt a legjobb éve Amaliának. Én nem emlékszem, hogy lett volna még szatmári versenyző az olimpiai sportágakban, aki ennyi pontot gyűjtött volna össze” – mondta lapunknak Csiszár Ferenc, a Szatmárnémeti SK érdemes edzője, aki bízik abban, hogy sikerül megtartani a klubnál tanítványát. Tătăran ugyanis idén érettségizett (sikeresen), jelenleg jogot tanul egy szatmári egyetemen. A Bukaresti Dinamo élénken érdeklődik a szatmári iránt, ajánlatot is kapott, de idei versenyeken még az SK színeiben lépett pástra. „Ha az ígéretek felét betartják, akkor Amalia marad Szatmáron” – tette hozzá a sikeredző, akinek az utóbbi tíz évben három sportolója is megnyerte háromszor az év legjobbjának járó díjat: Adrian Pop, majd a felesége Simona Deac–Pop lett első a rangsorban.

A negyedik a VSK

Az idei ranglistát egyébként csütörtökön hozta nyilvánosságra a Szatmár Megyei Sport– és Ifjúsági Igazgatóság (DJST). A megye sportegyesületei képviselőinek jelenlétében véglegesítették a táblázatot, de a Virgil Dragoş aligazgató által vezetett gyűlésről ezúttal sem hiányozhattak a viták. Florin Mureşan, a Szatmárnémeti VSK kosárlabda szakosztályának a vezetője ugyanis sérelmezte, hogy az elmúlt idényben bronzérmes csapatot „félretették” egy külön táblázatban, a csapatok rangsorába. Ott ugyan első a VSK, viszont úgy gondolja, hogy az együttesnek helye van az olimpiai sportágak rangsorába. „Szerintem változtatni kell a pontozási rendszeren, mivel a labdás sportágakban egy csapat egy éven keresztül küzd azért, hogy egy érmet szerezzen, amiért annyi pontot kap, mint bármelyik más egyéni sportoló egy versenyen. Az egyéni sportágakban évente 3–4 érmet lehet szerezni, vagyis a labdás csapatok olyan hátrányban vannak velük szemben, amit egy év alatt képtelenség behozni – panaszolt Mureşan. – Nem lenne helyes eltekinteni a lányok múlt idénybeli eredményétől, mert a jelenlegi helyzetben nem tudom, hogy lesz–e még arra példa, hogy labdás csapatsportágban legyen érmes együttesük felnőtt–bajnokságban.”

„Szerintem legalább még húsz évet kell várjunk, hogy ismét dobogós legyen egy csapatunk” – válaszolt a felvetésre Ionel Păcurariu, a szatmárnémeti Sportlíceum igazgatója.

Kisebb vita után beleegyeztek abba, hogy a VSK is az olimpiai sportágak táblázatába kapjon helyet, a bajnoki bronzéremért járó 20 ponttal pedig a 4. pozícióba foglal helyet, osztozva a helyezésen Sámel Lóránddal, a Szatmárnémeti Unio SK U23-as korosztályos bajnok cselgáncsozójával, aki a felnőtteknél idén bronzérmet szerzett.

Bartincki is harmadszor

Akárcsak az elmúlt években, idén is külön rangsort állítottak fel a nem olimpiai sportágak legjobbjainak. Sorozatban harmadik éve a Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE sportolója, Bartincki Attila zárt az első helyen, aki idén karate shotokan Európa–bajnok lett a kata próba ifjúsági csapatversenyében. Gheorghe Dărăban edző ifi korosztályos tanítványa összesen 11 érmet szerzett kumite és kata próbákban, az Országos Sport– és Ifjúsági Ügynökség (ANST) által elismert tornákon, ebből kilenc ért pontokat a megyei rangsorban (két ezüstérem Román Kupa–küzdelmekről származik, azok nem pontozódnak). A Shotokan Karate Egyesített Nemzetek (SKDUN) szövetsége égisze alatt rendezett világbajnokságról egy ezüst– és két bronzéremmel tért haza Attila, a shotokan karate–Eb–cím mellett pedig egy egyéni bronzérmet is bezsebelt. Országos bajnokságokon egy ezüst– és két bronzérem az idei mérlege a nagykárolyi karatékának.

A dr. Fazekas György karateedző által vezetett Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE egyébként az utóbbi öt évben uralta a nem olimpiai sportágak rangsorát, ugyanis Bartinckit megelőzően is az egyesület sportolói zártak az első helyen.

A díjkiosztó ünnepséget egyébként december 20-án 14 órától rendezik a szatmárnémeti ifjúsági táborhelyen.

A megye legjobb sportolói

Olimpiai sportágak

1. Amalia Tătăran (párbajtőrvívás, Szatmárnémeti SK) 124,67 pont

2. Cristian Şereş (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK) 30 pont

3. Kovács Dóra (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK) 25 pont

4. Szatmárnémeti VSK (női kosárlabdacsapat) és Sámel Lóránd (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK) 20–20 pont

6. Árkosi Bertalan (párbajtőrvívás, Szatmárnémeti SK) 18 pont

7. Bogdan Dascălu (tőrvívás, Szatmárnémeti SK) 15,84 pont

8. Bodó Benjámin (tőrvívás, Szatmárnémeti SK) 13,25 pont

9. Vasile Daniel Conţ (hosszútávfutó, Szatmárnémeti SK–Szatmárnémeti LPS) 13 pont

10. Mihaela Faur (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK) és Marian Halas (cselgáncs, Szatmárnémeti VSK) 12–12 pont.

Nem olimpiai sportágak

1. Bartincki Attila (karate, Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE) 91,82 pont

2. Bács Máté (karate, Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE) 39,82 pont

3. Radu Doroş (sakk, Szatmárnémeti LPS) 31,5 pont

4. Németh Nándor (karate, Szatmárnémeti Bushido SK) 20 pont

5. Gheorghe Mastan (modellezés, Nagykárolyi Gyerekklub) 17,75 pont

6. Daniel Paşca (karate, Szatmárnémeti Zanshin SK) 17,15 pont

7. Maria Bilan (rádióamatőr, Szatmárnémeti SK–Aranyosmeggyesi Sky Lark) 13,41 pont

8. Vakok és Gyengénlátók Egyesülete (felnőtt goalball–csapat) 12 pont

9. Loredana Bilan (rádióamatőr, Szatmárnémeti SK–Aranyosmeggyesi Sky Lark) 10,91 pont

10. Bertók Csaba (modellezés, Nagykárolyi Gyerekklub) 10,75 pont.

Archív felvétel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...