Tătăran és Bartincki az év sportolói
Utoljára módositva: 2013-12-13 10:04:39

124,67 ponttal zárt a megyei rangsor első helyén a Szatmárnémeti SK párbajtőrvívója, Amalia Tătăran. Az ifjúsági világranglista hetedik helyezettje szombaton világkupán küzd. A nem olimpiai sportágakban sorozatban harmadik alkalommal Bartincki Attila zárt az első helyen.

Idén megismétlődik a 2011-es felállás: az olimpiai sportágakban Amalia Tătăran, a nem olimpiai sportágakban Bartincki Attila a legjobb

Toronymagasan lett Szatmár megyében az év sportolója Amalia Tătăran, aki 2010 és 2011 után harmadik alkalommal ülhet képzeletbeli trónra. A Szatmárnémeti SK párbajtőrvívója idén tarolt, hiszen a junioroknál a 23 éven aluliaknál és a felnőtteknél is dobogós helyeken zárt. Megnyerte a 20 éven aluliak egyéni bajnokságát, a csapattal második lett, a felnőttek egyéni küzdelmében bronzérmet szerzett, a 23 éven aluliak csapatversenyén a harmadik helyen zárt, Románia felnőtt válogatottjával pedig ezüstérmet szerzett az Európa–bajnokságon, majd bronzérmet a lipcsei és riói világkupán. Egyéniben idén junior Eb–második lett Tătăran, aki az év utolsó ifjúsági világkupa–küzdelmében, Laupheimban lép pástra szombaton. Mindez 124,67 pontot hozott össze rangsorban a világranglistás hetedik Amaliának.

„Szerintem ez volt a legjobb éve Amaliának. Én nem emlékszem, hogy lett volna még szatmári versenyző az olimpiai sportágakban, aki ennyi pontot gyűjtött volna össze” – mondta lapunknak Csiszár Ferenc, a Szatmárnémeti SK érdemes edzője, aki bízik abban, hogy sikerül megtartani a klubnál tanítványát. Tătăran ugyanis idén érettségizett (sikeresen), jelenleg jogot tanul egy szatmári egyetemen. A Bukaresti Dinamo élénken érdeklődik a szatmári iránt, ajánlatot is kapott, de idei versenyeken még az SK színeiben lépett pástra. „Ha az ígéretek felét betartják, akkor Amalia marad Szatmáron” – tette hozzá a sikeredző, akinek az utóbbi tíz évben három sportolója is megnyerte háromszor az év legjobbjának járó díjat: Adrian Pop, majd a felesége Simona Deac–Pop lett első a rangsorban.

A negyedik a VSK

Az idei ranglistát egyébként csütörtökön hozta nyilvánosságra a Szatmár Megyei Sport– és Ifjúsági Igazgatóság (DJST). A megye sportegyesületei képviselőinek jelenlétében véglegesítették a táblázatot, de a Virgil Dragoş aligazgató által vezetett gyűlésről ezúttal sem hiányozhattak a viták. Florin Mureşan, a Szatmárnémeti VSK kosárlabda szakosztályának a vezetője ugyanis sérelmezte, hogy az elmúlt idényben bronzérmes csapatot „félretették” egy külön táblázatban, a csapatok rangsorába. Ott ugyan első a VSK, viszont úgy gondolja, hogy az együttesnek helye van az olimpiai sportágak rangsorába. „Szerintem változtatni kell a pontozási rendszeren, mivel a labdás sportágakban egy csapat egy éven keresztül küzd azért, hogy egy érmet szerezzen, amiért annyi pontot kap, mint bármelyik más egyéni sportoló egy versenyen. Az egyéni sportágakban évente 3–4 érmet lehet szerezni, vagyis a labdás csapatok olyan hátrányban vannak velük szemben, amit egy év alatt képtelenség behozni – panaszolt Mureşan. – Nem lenne helyes eltekinteni a lányok múlt idénybeli eredményétől, mert a jelenlegi helyzetben nem tudom, hogy lesz–e még arra példa, hogy labdás csapatsportágban legyen érmes együttesük felnőtt–bajnokságban.”

„Szerintem legalább még húsz évet kell várjunk, hogy ismét dobogós legyen egy csapatunk” – válaszolt a felvetésre Ionel Păcurariu, a szatmárnémeti Sportlíceum igazgatója.

Kisebb vita után beleegyeztek abba, hogy a VSK is az olimpiai sportágak táblázatába kapjon helyet, a bajnoki bronzéremért járó 20 ponttal pedig a 4. pozícióba foglal helyet, osztozva a helyezésen Sámel Lóránddal, a Szatmárnémeti Unio SK U23-as korosztályos bajnok cselgáncsozójával, aki a felnőtteknél idén bronzérmet szerzett.

Bartincki is harmadszor

Akárcsak az elmúlt években, idén is külön rangsort állítottak fel a nem olimpiai sportágak legjobbjainak. Sorozatban harmadik éve a Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE sportolója, Bartincki Attila zárt az első helyen, aki idén karate shotokan Európa–bajnok lett a kata próba ifjúsági csapatversenyében. Gheorghe Dărăban edző ifi korosztályos tanítványa összesen 11 érmet szerzett kumite és kata próbákban, az Országos Sport– és Ifjúsági Ügynökség (ANST) által elismert tornákon, ebből kilenc ért pontokat a megyei rangsorban (két ezüstérem Román Kupa–küzdelmekről származik, azok nem pontozódnak). A Shotokan Karate Egyesített Nemzetek (SKDUN) szövetsége égisze alatt rendezett világbajnokságról egy ezüst– és két bronzéremmel tért haza Attila, a shotokan karate–Eb–cím mellett pedig egy egyéni bronzérmet is bezsebelt. Országos bajnokságokon egy ezüst– és két bronzérem az idei mérlege a nagykárolyi karatékának.

A dr. Fazekas György karateedző által vezetett Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE egyébként az utóbbi öt évben uralta a nem olimpiai sportágak rangsorát, ugyanis Bartinckit megelőzően is az egyesület sportolói zártak az első helyen.

A díjkiosztó ünnepséget egyébként december 20-án 14 órától rendezik a szatmárnémeti ifjúsági táborhelyen.

A megye legjobb sportolói

Olimpiai sportágak

1. Amalia Tătăran (párbajtőrvívás, Szatmárnémeti SK) 124,67 pont

2. Cristian Şereş (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK) 30 pont

3. Kovács Dóra (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK) 25 pont

4. Szatmárnémeti VSK (női kosárlabdacsapat) és Sámel Lóránd (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK) 20–20 pont

6. Árkosi Bertalan (párbajtőrvívás, Szatmárnémeti SK) 18 pont

7. Bogdan Dascălu (tőrvívás, Szatmárnémeti SK) 15,84 pont

8. Bodó Benjámin (tőrvívás, Szatmárnémeti SK) 13,25 pont

9. Vasile Daniel Conţ (hosszútávfutó, Szatmárnémeti SK–Szatmárnémeti LPS) 13 pont

10. Mihaela Faur (cselgáncs, Szatmárnémeti Unio SK) és Marian Halas (cselgáncs, Szatmárnémeti VSK) 12–12 pont.

Nem olimpiai sportágak

1. Bartincki Attila (karate, Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE) 91,82 pont

2. Bács Máté (karate, Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S. SE) 39,82 pont

3. Radu Doroş (sakk, Szatmárnémeti LPS) 31,5 pont

4. Németh Nándor (karate, Szatmárnémeti Bushido SK) 20 pont

5. Gheorghe Mastan (modellezés, Nagykárolyi Gyerekklub) 17,75 pont

6. Daniel Paşca (karate, Szatmárnémeti Zanshin SK) 17,15 pont

7. Maria Bilan (rádióamatőr, Szatmárnémeti SK–Aranyosmeggyesi Sky Lark) 13,41 pont

8. Vakok és Gyengénlátók Egyesülete (felnőtt goalball–csapat) 12 pont

9. Loredana Bilan (rádióamatőr, Szatmárnémeti SK–Aranyosmeggyesi Sky Lark) 10,91 pont

10. Bertók Csaba (modellezés, Nagykárolyi Gyerekklub) 10,75 pont.

Archív felvétel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...