Tavasszal kezdik a főút felújítását
Utoljára módositva: 2020-01-16 09:35:18

A szükséges műszaki engedélyek beszerzése és a tervek ellenőrzése zajlik, s ha mindezzel végeznek, és az időjárás is megfelelő lesz, tavasszal kezdődik a nagykárolyi főút felújítása.

A 2020-as év az utak felújításáról, a járdák megújulásáról és a bicikliutak kialakításáról szól majd a nagykárolyiaknak.

„Nem lesz könnyű év, hiszen bár mindannyiunknak elege van abból, hogy gödröket, kátyúkat, foltozásokat kerülgetünk a főúton vagy a forgalmasabb nagykárolyi utcákon, hosszú hónapokig nem lesz vidámabb a helyzet akkor sem, ha elkezdődik a főút felújítása. Aláírt kivitelezési szerződésünk van a Mobilitás 1 és 2 néven futó projektekre. Mindkettőnek a licitjét a Tarr cégcsoport nyerte el, egyedüli jelentkező volt ugyanis a kiírásunkra. Az eddig a cégcsoporttal folytatott egyeztetések során véleményem szerint túl optimistán nyilatkoztak arról, hogy mennyit fognak a vállalt kötelezettségükből elvégezni, de ha megpróbálok visszafogottabb és realistább lenni, meggyőződésem, hogy idén meghaladhatjuk a 40 millió lej feletti beruházásainkat, de ha megközelítjük a 10 millió eurót, akkor inkább az 50 millió lejes értékhatárt súroljuk majd. Ebben az összegben az említett két projekt, a Somos szabadidőpark kialakítása, illetve a PNDL-s pénzből megújuló és új szárnnyal kibővülő 2-es Számú Általános Iskola épülete is” — mondta Kovács Jenő polgármester.

„A Mobilitás 1 és 2 projektek befejezésére kitűzött határidő a 2021-es év vége. Ennek a projektnek a legjobban várt része a 19-es számú főút burkolatának javítása, legalábbis az Ágoston utca sarkától a Nagyvárad felé haladó útszakasz Mioriţei utcai kereszteződéséig. Nem hiszem, hogy a Mioriţei utcától a benzinkútig tartó részt idén megcsináljuk, de a másik résznek meg kell lennie. Ezen munkálat mellett kezdetét veszi idén a Kalazanci Szent József-templomtól a városközpontig tartó, 1 Decembrie 1918 utca burkolatának felújítása, az állomásra vezető Independenţei utca, a Mioriţei utca felújítása. A Mobilitás 1 projekt esetében a dokumentáció ellenőrzési fázisánál tartunk, kedden is terepen voltunk, a bicikliút szakaszát ellenőriztük, illetve arra kerestünk megoldásokat, hogy hol tudnánk még parkolóhelyeket kialakítani. A terep adott, a lehetőségeink limitáltak, azzal kell gazdálkodnunk hely szempontjából, amink van.

Többször elmondtam már, hogy a Mobilitás 1 és 2 olyan projektek, amelyek több szálon is futnak, és sok olyan résszel rendelkeznek, amire talán nem is lenne szükségünk, vagy Nagykároly esetében nem kellene prioritást élvezniük. Ahhoz azonban, hogy finanszírozást kaphassunk arra, hogy felújítsuk az utcáinkat, a járdáinkat, vagy bicikliutakat alakítsunk ki, kompromisszumot kell kötnünk. Reményeim szerint márciusban kezdődik a kivitelezés, azonban senki ne gondolja, hogy könnyű lesz! A nagykárolyiaknak rá kell szánniuk magukat, hogy változtassanak a közlekedési szokásaikon, és a főút helyett a leaszfaltozott mellékutcákon, alternatív útvonalakon közlekedjenek. Türelmet kérek a kivitelezőknek, s türelmet kérek magunknak is mindehhez” — mondta a polgármester.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...