Távozzatok, távolsági buszok!
Utoljára módositva: 2017-10-05 14:18:44

Sorban számolja fel a távolsági buszok megállóit a szatmárnémeti városvezetés, egyre inkább ellehetetlenítve a megyeszékhely közvetlen vonzáskörzetében élők mindennapjait. Ahelyett, hogy közelebb húzná magához a peremtelepüléseket a város, egyre inkább eltartja őket magától. Két éve tart a távolsági járatok kigolyózása a városból, több megállójukat is bezárták azóta — többek között a Decebal híd alatti, tágas megállót is —, legutóbb meg a Kogălniceanu utca Martirilor Deportaţi utca felőli sarkán lévőt. A 2015 óta hangoztatott jótékony hatása az átszervezésnek azóta sem látszik, az autós sorok ugyanúgy és ugyanazokban az órákban kígyóznak ugyanazokon a helyeken, mint ahol azelőtt is kígyóztak, és a városi buszoknak sem lett több utasuk. Az sem egészen világos, hogy az október elsejétől bezárt Kogălniceanu utcai távolságibusz-megállónak miért kellett vesznie. Először azt mondták, hogy azért, mert a környéken élők kérték, utána meg azt, hogy azért, mert ez csak ideiglenes megálló volt addig, amíg a Ştefan cel Mare utcai Zárda-templom épületrészének tatarozásával végeznek. A homlokzati munkával ott hónapok óta készen vannak, mégsem lehet a buszokra a Zárda előtt felülni, de közben az ennek pótlására létrehozott, ideiglenes megállót is bezárták. Mint ahogy a Decebal híd alatt sem lesz többé buszállomás, hiába fejeződnek majd be a munkálatok a híd alapzatán. Több távolságibusz-megállót közlekedésbiztonsági okból zártak be zebra és kereszteződés közelsége miatt, miközben Transurban-buszok állnak meg és állomásoznak évtizedek óta ugyanolyan körülmények között. Például a 14 Mai lakótelepen.

A szekeret fogja a lovak elé a városvezetés akkor, amikor saját közlekedési vállalata buszait ígéri bevetni a peremtelepülések ellátására, illetve korszerű buszpályaudvarról beszél, mert egyik elképzelés sem több, mint szándék. Miért kell az egyik megoldást elvetni még azelőtt, hogy lenne egy másik, miért kell ideiglenes megállót felszámolni, ha nem nyitják vissza az eredetit, miért kell a távolsági buszokat kitiltani a városközpontból, ha nincs buszpályaudvar, ahová terelni lehetne azokat?

És ne felejtsük el, hogy van egy metropoliszövezet, amelyikkel épp azt lehet elérni, hogy az ennek fővárosi szerepét ellátó Szatmárnémetivel napi rendszeres kapcsolatban lévő emberek és az ezek állandó lakhelyét adó falvak eggyé válhassanak a várossal. A jó, gyors és észszerű közlekedés a mai életvitel egyik alapfeltétele. Ha a peremtelepüléseken élők nem is Szatmárnémetiben adóznak, de itt adózó cégnél dolgoznak, itt bért fizető boltban vásárolnak, és itt pótolják a magyar iskolák fejkvótáit a gyerekeik. Nagy hiba lenne a kisember utazási lehetőségeit szétcincáló ballépéssel kezdeni a szatmárnémeti metropoliszövezet felébresztését a négy éve tartó kómájából.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...