Tbc: az EU sereghajtói vagyunk
Utoljára módositva: 2014-03-24 09:49:37

Március 24. a Tuberkulózis Elleni Küzdelem Világnapja. Románia európai viszonylatban az 5. helyen áll a tuberkulózis előfordulása terén, megyénkben 2013-ban először csökkent 300 alá a tbc-s betgek száma.

A gyanú esetén azonnal jelentkezzünk orvosi vizsgálatra

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon évente 9 millió ember betegszik meg tuberkulózisban, 3 millióra tehető a szükséges orvosi ellátásban nem részesülő betegek és a környezetükben élő, a fertőzés veszélyének kitett személyek száma, miközben 1,3 millió ember hal meg évente a tuberkulózis következtében — áll abban a közleményben, amit a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság küldött szerkesztőségünknek a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja apropóján. 2012-ben kb. 530 ezer tbc-s gyereket diagnosztizáltak, és 74 ezer gyerek halt meg a betegségben. Noha a betegség gyógyítható, ma is halnak meg tébécés emberek, mivel sok ország nem tudja finanszírozni a korai felismerést és a kezelést. A tbc az esetek 95%-ban a kis- és közepes jövedelmű országokban van jelen, az idei kampány üzenete: „Csökkentsük 3 millióra. Találjuk meg. Kezeljük. Gyógyítsuk meg a tuberkulózist!”

Az egészségügyi minisztérium 2012. júliusi adatai szerint Románia európai viszonylatban az 5. helyen áll a tuberkulózis előfordulása terén (az újonnan felfedezett és a visszaesett betegek száma), ez 2,5-ször nagyobb, mint a földrajzi értelemben vett európai átlag és 6,7-szer nagyobb, mint az Európai Unió átlaga. Románia maradt az EU-ban a legtöbb tuberkulózisos beteget számláló ország. 2013-ban több mint 34 ezer beteget kezeltek, közülük 1500 ún. multidrogrezisztens. Általában 1200 beteg hal meg évente.

Megyei helyzet

Szatmár megyében az országos átlag feletti a tuberkulózisos betegek száma, 2013-ban azonban hosszú idők óta először csökkent 300 alá. 2008-ban 408, 2009-ben 400, 2010-ben 325, 2011-ben 322, 2012-ben 376, tavaly pedig 279 új és visszaeső beteget kezeltek Szatmár megyében.

Hazánkban a tuberkulózis kezelése ingyenes, de az emberek, sajnos nagyon keveset tudnak a betegség terjedéséről, megelőzéséről, felismeréséről és kezeléséről, másrészt elhanyagolják a betegségre utaló jeleket, nem mennek idejében vizsgálatra és nem veszik komolyan a kezelést, „megedzve” a bacilusokat (ami nem öli meg, az megerősíti őket), és így aztán súlyosabb formát ölt a betegség, megjelennek a multidrogrezisztens és krónikus esetek. Óriási felelősség hárul a betegekre a családjuk és környezetük iránt: hogyha nem csinálják végig helyesen és teljesen a kezelést, akkor terjesztik a baktériumokat, megbetegítve másokat is, köztük a saját gyerekeiket.

A tuberkulózis megbetegedések csökkenő tendenciája miatt már nem kötelezőek a korábban előírt tüdőröntgenes rutinvizsgálatok (házasságkötéskor, munkavállaláskor, tanároknál stb.), mégis, ahhoz hogy ne ébredjünk pár év múlva arra, hogy újra aggódnunk kell a tuberkulózis terjedése miatt, jó lenne, ha mindnyájan ismernénk és betartanánk azt a tanácsot, hogy bármilyen tuberkulózis-gyanú esetén jelentkezzünk orvosi vizsgálatra (akkor is, ha a vizsgálatok már nem kötelezőek), és megbetegedés esetén nagyon lelkiismeretesen végeznénk a kezelést. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy ha valaki több mint három hete köhög, fogyást, fáradtságot étvágytalanságot tapasztal, éjjel izzad, illetve hőemelkedése van stb., forduljon orvoshoz, a saját maga és családja érdekében.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 21:55
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 17.
Bár Ön egyébként is szereti, ha elismerik érdemeit, most olyan pozitív visszajelzéseket kap, hogy nem akar hinni a fülének és szinte zavarba jön a bókoktól.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...