Tbc: az EU sereghajtói vagyunk
Utoljára módositva: 2014-03-24 09:49:37

Március 24. a Tuberkulózis Elleni Küzdelem Világnapja. Románia európai viszonylatban az 5. helyen áll a tuberkulózis előfordulása terén, megyénkben 2013-ban először csökkent 300 alá a tbc-s betgek száma.

A gyanú esetén azonnal jelentkezzünk orvosi vizsgálatra

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon évente 9 millió ember betegszik meg tuberkulózisban, 3 millióra tehető a szükséges orvosi ellátásban nem részesülő betegek és a környezetükben élő, a fertőzés veszélyének kitett személyek száma, miközben 1,3 millió ember hal meg évente a tuberkulózis következtében — áll abban a közleményben, amit a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság küldött szerkesztőségünknek a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja apropóján. 2012-ben kb. 530 ezer tbc-s gyereket diagnosztizáltak, és 74 ezer gyerek halt meg a betegségben. Noha a betegség gyógyítható, ma is halnak meg tébécés emberek, mivel sok ország nem tudja finanszírozni a korai felismerést és a kezelést. A tbc az esetek 95%-ban a kis- és közepes jövedelmű országokban van jelen, az idei kampány üzenete: „Csökkentsük 3 millióra. Találjuk meg. Kezeljük. Gyógyítsuk meg a tuberkulózist!”

Az egészségügyi minisztérium 2012. júliusi adatai szerint Románia európai viszonylatban az 5. helyen áll a tuberkulózis előfordulása terén (az újonnan felfedezett és a visszaesett betegek száma), ez 2,5-ször nagyobb, mint a földrajzi értelemben vett európai átlag és 6,7-szer nagyobb, mint az Európai Unió átlaga. Románia maradt az EU-ban a legtöbb tuberkulózisos beteget számláló ország. 2013-ban több mint 34 ezer beteget kezeltek, közülük 1500 ún. multidrogrezisztens. Általában 1200 beteg hal meg évente.

Megyei helyzet

Szatmár megyében az országos átlag feletti a tuberkulózisos betegek száma, 2013-ban azonban hosszú idők óta először csökkent 300 alá. 2008-ban 408, 2009-ben 400, 2010-ben 325, 2011-ben 322, 2012-ben 376, tavaly pedig 279 új és visszaeső beteget kezeltek Szatmár megyében.

Hazánkban a tuberkulózis kezelése ingyenes, de az emberek, sajnos nagyon keveset tudnak a betegség terjedéséről, megelőzéséről, felismeréséről és kezeléséről, másrészt elhanyagolják a betegségre utaló jeleket, nem mennek idejében vizsgálatra és nem veszik komolyan a kezelést, „megedzve” a bacilusokat (ami nem öli meg, az megerősíti őket), és így aztán súlyosabb formát ölt a betegség, megjelennek a multidrogrezisztens és krónikus esetek. Óriási felelősség hárul a betegekre a családjuk és környezetük iránt: hogyha nem csinálják végig helyesen és teljesen a kezelést, akkor terjesztik a baktériumokat, megbetegítve másokat is, köztük a saját gyerekeiket.

A tuberkulózis megbetegedések csökkenő tendenciája miatt már nem kötelezőek a korábban előírt tüdőröntgenes rutinvizsgálatok (házasságkötéskor, munkavállaláskor, tanároknál stb.), mégis, ahhoz hogy ne ébredjünk pár év múlva arra, hogy újra aggódnunk kell a tuberkulózis terjedése miatt, jó lenne, ha mindnyájan ismernénk és betartanánk azt a tanácsot, hogy bármilyen tuberkulózis-gyanú esetén jelentkezzünk orvosi vizsgálatra (akkor is, ha a vizsgálatok már nem kötelezőek), és megbetegedés esetén nagyon lelkiismeretesen végeznénk a kezelést. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy ha valaki több mint három hete köhög, fogyást, fáradtságot étvágytalanságot tapasztal, éjjel izzad, illetve hőemelkedése van stb., forduljon orvoshoz, a saját maga és családja érdekében.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...