Tej, kifli, alma
Utoljára módositva: 2017-10-03 14:05:24

Iskolaigazgató ismerősöm mesélt egy nagyon érdekes történetet. Az iskola vissza kell fizessen harminc-egynéhány lejt, mert egy korábbi évben több almát osztottak ki a gyerekeknek, mint amennyi járt. Arról van szó, hogy egy gyereknek naponta tíz gramm alma jár, annál se többet, se kevesebbet nem szabad adni. Ha ezt az iskola vezetősége nem tartja be, akkor megfizet érte. Nevetségesnek tűnik, de nem olyan egyszerű ez a dolog. Ma már tény, hogy ebben az országban minden valamilyen érdekből — valakinek vagy valakiknek az érdekéből — történik, miért épp a tej-kifli program működne másképp? De vegyük sorba a dolgokat! A tejet és a kiflit nem az iskola rendeli meg, hanem a megyei tanács. A versenytárgyalás kiírásában nem szerepel az, hogy minden alma tíz deka legyen, hogy azt az előírásoknak megfelelően tudják kiosztani. Talán azt nem várják el a pénzügyi ellenőrök, hogy az iskolákban valaki elektronikus mérlegekkel mérje ki az almát: egy kisebb alma plusz egy szelet, vagy egy nagyobb alma, amiből egy szelet hiányzik. De menjünk tovább! Kit kell megbüntetni azért, hogy az almát, a tejet és a kiflit hetente egyszer szállítja le egy Arad vagy ki tudja, milyen megyében működő cég, és hétvégére az alma megromlik, a kifli megszárad, a tejnek lejár a szavatossága? Ha ezeket az élelmiszereket nem több száz kilométerről hoznák, hanem Szatmár megyei cégek szállítanák, érkezhetnének naponta az előírásoknak megfelelően. Ez nem lehetséges, mert a törvény előírja, hogy versenytárgyaláson dől el, hogy ki a szállító. Ha meg lehet büntetni egy iskolát amiatt, mert nem grammra, hanem darabszámra osztja ki az almát a gyerekek közt, miért nem lehet megbüntetni a szállító céget, ha az nem kizárólag 10 dekás almákat szállít, és azt nem naponta teszi? Ugyanúgy meg lehetne büntetni a kiflit szállító céget is, ha nem friss kiflit szállít naponta, hogy azt ne kelljen esetleg alkalmatlan körülmények között raktározni. A tej-kifli programról mindenkinek megvan a pozitív vagy negatív véleménye, de a legfontosabbról nem kellene megfeledkezni. Sokszínű ez a világ, és sokféle emberek élnek benne. Ha csak ezt a picinyke szeletét nézzük (tej-kifli program), hamar észrevesszük, hogy vannak gyerekek, akiket egyáltalán nem érdekel az iskolában kapott uzsonna, vannak, akik játékként használják, de sajnos még mindig vannak, akiknek ez a napi fő eledelük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...