Tekeredik a kolbász
Utoljára módositva: 2018-11-08 18:07:05

Ízes falatok, disznóalkatrészekből alkotott Mesterségünk címere, kézműves termékek, néptánc és népzene vár mindenkit a Szejke-tanyán.

Ha november és szombat is, akkor kolbász! Minden év Szent András havában ugyan, de sajnos nem minden szombaton, csak november 10-én, amikor a Borókagyökér Egyesület a Szejke-tanyán, a Lépésházban idén már a VI. Kolbásztérinbábát és Hagyományok Napját rendezik meg. Mert bár a főszereplő a kolbász (no meg a szalonna, sonka, hurka, tepertő) lesz, teret enged a hagyományos készítésű ételeknek, kézműveseknek és néptáncosoknak is. A verseny szokás szerint 10 órakor startol a csapatok felvonulásával, az öttagú zsűri pedig ez alkalommal sem csak a különféle módon készített-fűszerezett kolbászokat pontozza a szervezés, a higiénia, az öltözet, a jókedv és humor mellett, hanem a „vendéglátói módon díszesen megterített” asztalt is — s külön verseny keretében döntik el, melyik alkotás is a legszebb, legötletesebb a disznóságokból alkotott Mesterségünk címerei közül. A idei megmérettetésre 25 csapat nevezett be, vadonatúj kezdők és gyakorlott motorosok egyaránt, köztük négy „idegenlégiós”, azaz megye- és országhatáron túlról, de a többiek sem csak szatmárnémetiek, hiszen ismét a Szejke-tanyára gurulnak a Qvaddisznók is, az a három magyar és három román tagú vegyes csapat, amely mély meggyőződéssel vallja: ha motorozni tudnak együtt, akkor a kolbásztöltéssel is elbánnak közösen.

A nézelődni-kóstolgatni akaró nagyközönséget 11 órától várják, és „ha a Jóisten is velünk van, az errefelé kevésbé ismert pásztorétel, a slambuc bemutatójára is lesz lehetőségünk” — magyarázza Szejke Judit. De azok se maradjanak otthon, akiknek rendeznivalójuk van a Mikulással, angyallal, hiszen a Lépésház emeleti galériájában várja őket a kézműveskiállítás (ásványékszerektől és drótékszerektől kezdve fafaragásokon, festett üvegtárgyakon, textil- és csipketárgyakon át különféle bőrdíszműves, kovácsoltvas termékekig szebbnél szebb alkotások).
A méltán közkedvelt rendezvényről természetesen ez alkalommal sem hiányoznak a néphagyomány alappillérei, azaz az ének és a tánc: 11.30-tól perdülnek középre a nagykárolyi Rekettye, a Gemeinsam, a szamoskrassói Ifjú Galagonya, az ököritófülpösi Fergeteges, a börvelyi Bekek, a pusztadaróci hagyományőrzők, a mikolai Rákóczi Kulturális Egyesület népdalköre, a sárándi férfikórus, a szilágyfőkeresztúri Koktél Néptánccsoport — az egész rendezvény kommandírozója Gyönyörű Zsigmond vőfély, a programokba bele-belezenél a Szeredás Együttes, valamint a Hollóének Hungarica régizene-muzsikusai. A 15 órai díjkiosztó pedig messze nem zárja a napot, hiszen tovább folytatódik az ének és a tánc.
A szervezők minden „kéváncsiskodót” szeretettel hívnak és várnak, emlékeztetve arra is: szépen aszfaltozott, jó út vezet a tanyára, amelynek közelében nem régóta a 7-es autóbusz végállomása is van.

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...