Tekeredik a kolbász
Utoljára módositva: 2018-11-08 18:07:05

Ízes falatok, disznóalkatrészekből alkotott Mesterségünk címere, kézműves termékek, néptánc és népzene vár mindenkit a Szejke-tanyán.

Ha november és szombat is, akkor kolbász! Minden év Szent András havában ugyan, de sajnos nem minden szombaton, csak november 10-én, amikor a Borókagyökér Egyesület a Szejke-tanyán, a Lépésházban idén már a VI. Kolbásztérinbábát és Hagyományok Napját rendezik meg. Mert bár a főszereplő a kolbász (no meg a szalonna, sonka, hurka, tepertő) lesz, teret enged a hagyományos készítésű ételeknek, kézműveseknek és néptáncosoknak is. A verseny szokás szerint 10 órakor startol a csapatok felvonulásával, az öttagú zsűri pedig ez alkalommal sem csak a különféle módon készített-fűszerezett kolbászokat pontozza a szervezés, a higiénia, az öltözet, a jókedv és humor mellett, hanem a „vendéglátói módon díszesen megterített” asztalt is — s külön verseny keretében döntik el, melyik alkotás is a legszebb, legötletesebb a disznóságokból alkotott Mesterségünk címerei közül. A idei megmérettetésre 25 csapat nevezett be, vadonatúj kezdők és gyakorlott motorosok egyaránt, köztük négy „idegenlégiós”, azaz megye- és országhatáron túlról, de a többiek sem csak szatmárnémetiek, hiszen ismét a Szejke-tanyára gurulnak a Qvaddisznók is, az a három magyar és három román tagú vegyes csapat, amely mély meggyőződéssel vallja: ha motorozni tudnak együtt, akkor a kolbásztöltéssel is elbánnak közösen.

A nézelődni-kóstolgatni akaró nagyközönséget 11 órától várják, és „ha a Jóisten is velünk van, az errefelé kevésbé ismert pásztorétel, a slambuc bemutatójára is lesz lehetőségünk” — magyarázza Szejke Judit. De azok se maradjanak otthon, akiknek rendeznivalójuk van a Mikulással, angyallal, hiszen a Lépésház emeleti galériájában várja őket a kézműveskiállítás (ásványékszerektől és drótékszerektől kezdve fafaragásokon, festett üvegtárgyakon, textil- és csipketárgyakon át különféle bőrdíszműves, kovácsoltvas termékekig szebbnél szebb alkotások).
A méltán közkedvelt rendezvényről természetesen ez alkalommal sem hiányoznak a néphagyomány alappillérei, azaz az ének és a tánc: 11.30-tól perdülnek középre a nagykárolyi Rekettye, a Gemeinsam, a szamoskrassói Ifjú Galagonya, az ököritófülpösi Fergeteges, a börvelyi Bekek, a pusztadaróci hagyományőrzők, a mikolai Rákóczi Kulturális Egyesület népdalköre, a sárándi férfikórus, a szilágyfőkeresztúri Koktél Néptánccsoport — az egész rendezvény kommandírozója Gyönyörű Zsigmond vőfély, a programokba bele-belezenél a Szeredás Együttes, valamint a Hollóének Hungarica régizene-muzsikusai. A 15 órai díjkiosztó pedig messze nem zárja a napot, hiszen tovább folytatódik az ének és a tánc.
A szervezők minden „kéváncsiskodót” szeretettel hívnak és várnak, emlékeztetve arra is: szépen aszfaltozott, jó út vezet a tanyára, amelynek közelében nem régóta a 7-es autóbusz végállomása is van.

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...