Télbábuégetés Lázáriban
Utoljára módositva: 2019-02-18 09:29:23

Az egyik legismertebb farsangi népszokást, a kiszebábégetést elevenítették fel szombat este Lázáriban, ahol jótékonysági farsangi mulatságot tartottak.

Férfi bábut csináltak ez alkalomból, „akit” farsangi versekkel búcsúztattak a résztvevők nagy jajongása közepette, úgy siratták a bábuban testet öltött telet, mintha sajnálták volna, hogy közeleg a vége. Sípokkal, mindenféle zajkeltő eszközökkel egyértelműsítették, hogy itt az ideje távoznia a hidegnek és itt a helye a tavasznak, és dalra fakadtak, amikor a szalmabálákra fektetett bábu végre elégett.

A kultúrházban hajnalig tartó farsangi bál megnyitóján Képíró Gyula lázári református lelkipásztor szólt a mulatozókhoz, a református gyülekezeti ház munkálatainak folytatása érdekében tartották ugyanis a jótékony célú bált. Óriási segítség az egyházközségnek, hogy sokan döntöttek úgy, hogy erre az eseményre kimozdulnak megszokott környezetükből, köszönte meg Képíró a segítséget, aki azt reméli, hogy a hozzájárulásnak köszönhetően a lelkészi család már idén otthonává fogadhatja a református templom udvarán álló épületet. Az emberek előtt a lázári alpolgármester is beszélt; Béres Antal azt reméli, hogy a télbábu elégetésével sikerül rásegíteni az elmúlt napokban fújó tavaszi szél hatására, és felgyorsul a kitavaszodás.

Az üdvözlést követően magasra hágott a hangulat a táncteremben, a talpalávalót húzó Két haver együttes olyan tempót diktált egész éjjel, hogy csak a legkitartóbbak bírták hajnalig. A farsangi bálon tombolajátékot is tartottak, a jelmezbe öltözötteket pedig színpadra is hívták, a bálozók előtt bemutatkozó kicsik és nagyok ajándékokat is kaptak a szervezőktől a farsangi viseleteikért.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...