Telefonhasználati szokásaink
Utoljára módositva: 2014-04-02 11:51:52

Statisztikák szerint több mobiltelefon van üzemben, mint ahány lakos él az illető országban, persze ez országok szerint is változik. Mind több szolgáltatást nyújtanak az újabb telefonok, modernizálódunk minden szinten, csak az etikett, a telefonhasználat mikéntje javul lassan. Hogy ki, mikor, hol, hogyan használja egyszerű tenyértelefonját vagy smartfonját, érdekes kutatások témája lett a világ sok országában. Ezek statisztikáját ajánlom figyelmükbe, az adatokat több internetes oldalról, a Flickr-ről és több egyetem honlapjáról gyűjtöttem be. Bizony mondom, többször is meg kellett nézzek adatokat, olyannyira furcsák.

Kezdjük azzal, hogy evés közben hogyan telefonálunk. A megkérdezettek egyharmada felveszi evés közben is, ha cseng a teló. Személyes beszélgetés közben is 27% használja a mobilt, ellenben 62% nem teszi ki a mobilt az asztalra. (Nálunk ez kivagyiság kérdése, minél drágább, annál inkább kiállítjuk a „cuccost”). Szöveges üzenetet a fiatalok 50%-a, az idősebbek 15%-a vált asztalnál. Közös térben, társaságban a fiatalok 54%-a nem használja a telefont, az idősebbeknél ez 73%. Iskolateremben 72% nem sms-ezik, 88% nem fogad, illetve nem kezdeményez hívást, 78% pedig nem olvas/videózik/játszik a telefonon. Moziban 59% nem használja, 89% letiltja a csengőt, és nem beszélget. De a reklámok alatt 68% használja a mobilt, illetve 51% sms-ezik is. Közlekedésben a vezetők 6%-a sms-ezik (!!!), 55% csak a piros lámpa idején, 74% fülhallgatóval beszél, 62% pedig egyáltalán nem használja ilyenkor a mobilt. A sofőrök 85%-át nem zavarja, ha az utasa telefonál, 91% pedig elfogadja, hogy az utasa a GPS-t használja. A megkérdezettek 88%-a helyteleníti, ha a gyalogos az átkelőn telefonál, zenét hallgat, illetve szöveges üzeneteket küld/fogad. Autóbuszon, vonaton 95% hallgat zenét, de 76% fülhallgató nélkül teszi ezt. Vásárlás közben elfogadott a telefonhasználat, de beszélgetés közben az áruházban 74% nem veszi elő, kasszasorban állva 60% használja a mobilt, de fizetésnél senki. Könyvtárban, tanulóteremben 17% elnézi az sms-ezést, templomban ugyanezt 78% tiltja. Olyan statisztika, hogy kórházban, siralomházban, operában és színházban hányan nem kapcsolják ki a telefont, nem jelent meg…

Összesítve talán elmondhatjuk, hogy a helyes és civilizált telefonhasználat alapja a környezetben lévők megbecsülése, zavarásuk mellőzése, a veszélyhelyzetek kerülése, a személyes beszélgetés és találkozás tisztelete. Ahelyett, hogy elvesznénk a kis képernyő világában, éljünk a percnek, a közösségnek. A telefon várhat!

Szerémy Péter

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...