Téli madaraink és a költözők
Utoljára módositva: 2018-11-09 14:22:57

Hová tűnt a nyár derekára a tavasszal még oly nagy és teljes erőbedobással fészket rakó feketerigó-populáció? — kérdezték olvasóink. A madártani egyesület szakemberei válaszoltak.

 

fotó: Vajda Béci

Több olvasónk is érdeklődött az iránt, hogy milyen madarakkal találkozhatunk a megye városaiban a téli időszakban, melyek azok, amelyek délebbre húzódnak, ha jön a hideg, és melyek azok a fajok, amelyek egyébként északabbra élnek, de mifelénk telelnek. Az iránt is érdeklődtek olvasóink, hogy a tavasszal még oly nagy és teljes erőbedobással fészket rakó feketerigó-populáció hová tűnt olyan hirtelen a nyár derekára. A kérdéseket továbbítottuk a Román Madártani Egyesület felé, amelynek szatmárnémeti osztályától kaptunk rájuk választ, az általa 1988 óta végzett megfigyeléseket véve alapul.

Állandóan találkozhatunk a szatmári városokban vetési varjúval, csókával, házi verébbel, balkáni gerlével és — elsősorban a városszéleken — fácánnal. Ezeken kívül ritkábban ugyan, azonban szintén költőként előfordul még a balkáni és a nagy fakopáncs, a tengelic, a széncinke, a vörös vércse (ennek Szatmárnémetiben kedvelt költőhelyei az új főtéri közigazgatási palota magasabb emeletein található, kívülről elérhető beugrók, rések), kuvik, gyöngybagoly és fekete rigó, ezekkel a madarakkal szintén találkozhatunk télen is.

Csak a nyarat töltik ezen a vidéken a következő madarak: fehér gólya, füstifecske, molnárfecske, házi rozsdafarkú, csicsörke, zöldike, kis poszáta, fülemüle, seregély, sárgarigó és az egyre több területen megjelenő, a skandináv országokból kirajzó örvös galamb. Vannak olyan madarak is, amelyek erdőkben, mezőkön töltik a nyarat, azonban az idő hidegre fordultával közelebb húzódnak az épületekhez, és vannak olyan madárfajok, amelyek északibb vidékeken élnek, és pár fokkal enyhébb időt keresve mifelénk telelnek át. Ilyenek a laza csapatokban élelmet kereső szén- és kékcinkék, a téli pintyek, a fákon telepedő erdei fülesbaglyok, a mindig károgó vetési varjak, a magányosan keresgélő ökörszemek, a csapatokba verődő fenyőrigók és csízek. Ritkábban ugyan, de bemerészkednek a városokba fagyos, élelemszegény teleken az olyan nagy vadászok is, mint az egerészölyv vagy a karvaly, de csonttollúmadár-csapatokat is lehet látni néha, valamint a csuszka, a királyka, a vörösbegy és a süvöltő is a ritka téli vendégek között van számon tartva a városokban. A madarászok által jellemzően a Szamos mentén megfigyelt madarak a parti fecske, a gyurgyalag, a nagy kócsag, a szürke gém, a nagy kormorán, a költési időszak után a dankasirály, a tőkés réce és a jégmadár, amelyik a folyó mentén is költ, igaz, csak kis számban.

Ami az olvasó által felvetett feketerigó-kérdést illeti, arról azt mondták el a madarászok, hogy a fekete rigó részben vándorló faj, egyes populációi a Földközi-tenger környékén telelnek, az észak-európai csapatok Nyugat-Európában, de egyes egyedek akár vissza is maradhatnak a téli időszakra. Hogy a szatmári fekete rigók miért mentek el ilyen korán idén, arra sajnos a szakemberek sem tudnak pontos választ adni, csak remélni lehet, hogy tavasszal visszatérnek, hiszen most kezdett el terjedni, urbanizálódni ez a faj.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...