Téli madárszámlálás a megyében
Utoljára módositva: 2020-01-23 11:11:29

A Winter Birdwatching akcióhoz kapcsolódva felnőtt- és gyerekcsoportok a megye több pontján is végeztek összeírást, a megfigyelés adatait pedig Kolozsváron és Londonban összesítik.

Véget ért a tél közepi nemzetközi vízimadár-számlálási akció, az összeírásban szatmári önkéntesek is részt vettek. Szatmári felnőtt- és gyerekcsoportok a megye több pontján is végeztek megfigyeléseket és összeírást, Szokond környékén a béltekhodosi gáttónál, Máriavölgyön és a Sarca erdőnél jártak, madarakat számoltak az apai bányató környékén és a kányaházi víztározónál is. A túrák idején 26 faj 696 egyedét vették lajstromba, tájékoztatta lapunkat a felmérés elkészítését megszervező Román Madártani Egyesület szatmárnémeti osztálya.

Ahogy a korábbi években, úgy most is tőkés récéből telel a legtöbb a szatmári vizes élőhelyeken, az apai tavon bütykös hattyúkat is láttak a megfigyelést végzők, de sok szárcsa, kormorán és északról szatmári telelőhelyekre érkezett fenyőrigó, csíz, bagoly és süvöltő is bekerült a megfigyelt madárfélék közé. Mifelénk ritkaságnak számító léprigót is láttak, ilyen madarat a meleg évszakokban is alig lehet megfigyelni szatmári élőhelyeken. Az idei akció nagy hiányzói a kócsagok és a szürke gémek, ezek jelenlétét a korábbi években szinte minden alkalommal fel tudták jegyezni a megfigyelést végzők.

A megyében végzett megfigyelés szorosan kapcsolódik a nemzetközi Winter Birdwatching akcióhoz, az itt gyűjtött információk első lépésben Kolozsváron kerülnek feldolgozásra, és az ország többi részéről érkezett adatokkal együtt a londoni székhelyű Euro Bird Watch madarászszervezethez jutnak majd el összesítésre. Összesen 32 európai és közép-ázsiai országban végeztek téli madárszámlálást a természetbarát önkéntesek a január 10–20. közötti időszakban. A megfigyelésekből származó adatokkal dolgozók egységes képet remélnek alkotni azzal kapcsolatban, hogy milyen irányban alakul a hideg évszakban a vizes élőhelyek populációja, mert ennek változásai minden más fajra és populációra rövid időn belül kihatnak. A szakemberek állítólag messzemenő következtetéseket tudnak levonni a beérkező adatokból a bioszféra állapotára és arra vonatkozóan, hogy javulnak-e adott helyen a környezeti viszonyok az előző éviekhez képest.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...