Téli útviszonyok, de lehet közlekedni
Utoljára módositva: 2019-01-10 08:59:27

A Florisal a géppel történő hóeltakarítással viszonylag jól boldogult Szatmárnémetiben, a problémák akkor jelentkeznek, ha kézi erővel végzendő munkáról van szó. Nagykárolyban a korábbinál jobb felszereltség jelentősen megkönnyíti a közterület-fenntartók munkáját.

 

Nehézkesen, téli körülmények között lehetett közlekedni szerda reggel Szatmárnémetiben, a kedd este eleredt hó 3–5 centis réteget képezett másnap reggel nyolc órára az úttesteken és a járdákon, nagyjából ekkorra is állt el a hóesés. Hóban rekedt autó miatti torlódásról egyik hatóságtól sem kaptunk értesítést a szerdai nap folyamán, buszjáratokat sem kellett a tegnapi hó miatt felfüggeszteni, bár szükség volt a sofőrök minden rutinjára a feltorlódott hó miatt szűkebbé vált buszöblökbe való be- és kihajtáshoz. Kisebb-nagyobb késések előfordultak, a hó miatti lassabb közlekedés okán a buszok menetideje is megnőtt.

A fontosabb városi útvonalakon az úttestek csak 11 óráig voltak havasak, délre sikerült a Florisalnak mengtisztítania minden sűrűbb közlekedésű útvonalát a városnak. A főbb útvonalak után következtek a mellékutcák és a lakótelepi útvonalak, mondták el tegnap a Florisal részéről, majd szórni kezdték a megtisztított felületeket a csúszásmentesítés érdekében. Viszonylag jól boldogult a géppel történő hóeltakarítással a köztisztasági vállalat, a problémák ilyen esetekben is akkor jelentkeznek a cégnél, ha kézi erővel végzendő munkáról van szó. Nincs elég embere a Florisalnak ahhoz, hogy tartsa a lépést a téllel, és a hóhullással egy tempóban takarítsa a buszmegállókat, a parki sétányokat és a gyalogátkelőknél a járdaszegélyeket, nincs jelentkező hómunkásnak sem, szóval napszámosokat sem tud ilyen esetekben bevetni. Húsz fő állt neki hómentesíteni a gyalogutakat. Ugyancsak a vállalattól kapott információk szerint kilenc munkagép indult útnak már kedd délutántól eltakarítani a havat az úttestekről, öt a Szamos jobb oldalán, négy a bal parton lett bevetve. Mára és szombatra is havat ígér a meteorológia körzetünkben, tehát lesz még dolguk a fehér téli csapadékkal a hómunkásoknak, bár vasárnaptól már olvadni fog a nappali órákra ígért plusz 2 Celsius-foknak köszönhetően.

 

A cél: az utak legyenek járhatók

 

Kedd délutántól mondhatni megszakítás nélkül dolgoztak a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatalhoz tartozó Közterület-fenntartó Igazgatóság munkatársai a város közútjainak járhatóvá tételén. Az önkormányzat kommunikációs irodáján keresztül megtudtuk, hogy délután 4 órakor kezdték meg a munkát, s váltásban dolgoztak egész éjjel, továbbá szerdán ugyanígy. Két, hóekével felszerelt jármű, sószóróval felszerelt gépek, három kotró-rakodó gép is használatban volt a munkavégzés során. Szerdán jobbára a buszmegállókat, parkolókat és a gyalogátkelőket igyekeztek járhatóvá tenni a közterület-fenntartók, de folyamatosan járták a főbb utakat is.

 

Az extrém körülményekre nem lehet felkészülni

„A nagykárolyi utak járhatók” — nyomatékosította Bekő Tamás városmenedzser, és hozzátette: tudomása szerint azok is voltak. Felvetettük ugyanis a klasszikus viccet, amelyet talán Hofi Géza humorista fogalmazott meg a legfrappánsabban: „Felkészültünk a télre, de be kell valljuk, hóra nem számítottunk.” A városmenedzser ennek kapcsán kifejtette, hogy extrém időjárási körülményekre nem készülhet fel egy önkormányzat sem. „Az én véleményem az — figyelembe véve a múltkori havazást, illetve a mostanit —, hogy a rendelkezésre álló géppark és anyagi lehetőségek mellett elég jól teljesített a közterület-fenntartó vállalat. A városi utak folyamatosan járhatók” — nyilatkozta. Hozzátette, hogy természetesen sok kellemetlenséget okozhat ilyenkor az időjárás a lakosoknak, de ez egy ilyen időszak.

 

Folyamatosan dolgoznak

A közterület-fenntartók munkatársait is kérdeztük. Egyikük több mint egy évtizede dolgozik már az igazgatóságnál. Ő most éppen a nappali műszakban teljesített szolgálatot. A váltás alkalmával sem számoltak be a kollégái arról, hogy rendkívüli körülmény akadt volna valahol a városban. Neki az a feladata, hogy a hóekével felszerelt gépjárművével járja a város főbb útjait. Kora délután csak kotorta a havat, nem sózott, hiszen a hó már megengedett.

Hangoztatta, hogy a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb a felszereltsége a helyhatóságnak, és ez jelentősen megkönnyíti a munkájukat. Különösen a kis erőgépek meglétét mondta hasznosnak, hiszen azokkal a szűkebb utcákba is beférnek. Egyébként ő is arról számolt be, hogy a parkoló autók gondot okoznak. Több utcába nem tudnak bemenni, vagy nem tudnak kellően fordulni az utak mentére parkolt személygépjárművek miatt.

 

Princz Csaba

Megyeri Tamás Róbert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...