Teljes a káosz, petíciót indítottak a civilek
Utoljára módositva: 2019-07-01 13:05:41

Továbbra is hatalmas káosz uralkodik az országban a védett területek gondokságát illetően. A korábban alkotmányellenesnek minősített törvényjavaslat mintájára a környezetvédelmi miniszter egy új javaslatot vitt a parlament elé, a civilek petíciót indítottak.

Túl erősek a politikai és gazdasági érdekek ahhoz, hogy nyugodni hagyják az illetékeseket annak elfogadásában, hogy a védett területek gondoksága visszakerülhessen a civilek kezébe. Ennek okán a védett területek gondnokságának sorsa körül továbbra is határozott káosz uralkodik, a Natura 2000-es koalíció egy petíciót is elindított annak érdekében, hogy társadalmi nyomással jobb belátásra bírja a törvényhozókat.

A kialakult helyzetről Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti vezetője beszélt lapunknak.

Mint tudjuk, tavaly júliusban a kormány a 75-ös sürgősségi kormányrendelettel módosította a védett területek törvényét, amivel gyakorlatilag kizárta a civil szervezeteket a védett területek adminisztrálásából, és a gondnokságot, ami azelőtt 20 éven keresztül létezett, egy tollvonással megszüntette. Mindezt úgy, hogy nem volt létrehozva egy olyan állami struktúra, amely ezt átvehette volna.

Még 2016-ban létrejött ugyan egy állami szervezet, a Védett Területek Országos Ügynöksége, annak viszont tavaly még csak egyetlen központi irodája létezett Bukarestben. Az ősz folyamán egy kormányhatározattal létrehoztak megyei struktúrákat is, viszont ezeknek a személyi állománya, ahogy az a jogszabályban is meg volt szabva, eleve kevés volt, konkrétan 420 ember az egész országra, míg azelőtt csak a civil szervezetek, amelyek a védett területek mintegy 40%-ának voltak a gondnokai, több mint 700 embert foglalkoztattak ezeken a védett területeken. „Tehát míg a civil szervezetek kezében volt a gondnokság, majdnem a duplája volt a foglalkoztatott személyek száma úgy, hogy csak a védett területek 40%-át kezelték, míg most ez az ügynökség 420 emberrel az ország összes védett területét a gondoksága alá akarná vonni. Egyébként tavaly ősz óta az országban összesen 30 megyében jöttek létre ezek a megyei struktúrák, viszont ezekben a megyékben sincsenek betöltve személyzettel, Szatmár megyében például nem is létezik. A védett területek úgyszólván a levegőben lógnak, mindenki azt csinál, amit akar, nincsenek, akik ellenőrizzék, akik engedélyeket elbíráljanak és kiadjanak… Gyakorlatilag egy éve nem történik semmi” — magyarázta a jelenlegi helyzetet az EKE vezetője.

„Ez történt, semmilyen kommunikációs próbálkozásunk és egyezkedési javaslatunk nem talált visszhangra, ezért a nép ügyvédjéhez fordultunk, majd amikor a parlament elfogadta ezt a sürgősségi kormányrendeletet, akkor az USR és a liberális párt képviselői megtámadták az alkotmánybíróságon, s idén áprilisban tárgyalta az ügyet az alkotmánybíróság, végül pedig teljességében alkotmányellenesnek találta a rendeletet. Ez az alkotmánybírósági döntés idén júniusban lett kihirdetve a Hivatalos Közlönyben” — tette hozzá Márk-Nagy.

Azóta újabb káosz van az országban, mivel ennek a döntésnek a nyomán a Védett Területek Országos Ügynöksége nem adhat ki engedélyeket, ezért nagyon sok vállalkozásnak és hivatalos személynek a működése blokkolva van. Gyakorlatilag nincs aki kiadja a környezetvédelmi engedélyeket, aminek köszönhetően sok esetben a környezetvédelmi ügynökségek munkája is hátráltatva van.

„Hogy ezeket a problémákat elkerüljék, ahelyett, hogy egy reális párbeszédet alakítanának ki, hogy ezt a törvényt normálisan módosítani lehessen, és összhangba hozhassák az alkotmánnyal is, az ALDE nevében a környezetvédelmi miniszter és több szenátor egy új törvénykezdeményezést indított múlt héten a szenátusban, amely gyakorlatilag szóról szóra lemásolja az érvénytelenített kormányrendeletnek a szövegét. Gyakorlatilag szóról szóra ugyanazt tartalmazza, mint az a kormányrendelet, amiről már kiderült, hogy alkotmányellenes” — magyarázta Márk-Nagy, aki hozzátette: ez nagyon meglepte a természetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket, de nemcsak őket, hanem más olyan entitásokat is, amelyek a védett területek kezelésével foglalkoznak. Az új tervezetet az elmúlt héten sürgősségi iramban a szenátus elé tárták, amit két nap alatt meg is szavaztak. Állítólag ezen a héten a képviselőház elé kerül a rendelet.

Kérdésünkre, hogy kinek áll érdekében egy 20 éven át működő rendszer megszüntetése úgy, hogy egy teljesen új, állami szervezet kezébe helyezzék a védett területek felügyeletét, az EKE vezetője elmondta, hogy meglátásuk szerint két fő motiváció áll mindezek hátterében.

„ Az egyik az, hogy az érdekeltek annak adhassanak ki engedélyeket, akinek ők akarnak, politikai barátoknak, érdekszövetségeknek, hogy mindenféle probléma nélkül engedélyezni lehessen az önös érdekeket szolgáló beruházásokat, ami nyilván alkotmányellenes, mivel a védett területek és a természeti értékek védelme egy országos közérdek, és sokkal fontosabb, mint bármilyen gazdasági érdek. Ezt az alkotmány is kimondja, és az európai uniós irányelvek is leszögezik. A módosítás másik motivációja az EU-s finanszírozások úgyszólván lenyúlása, megszerzése. Ugyanis a környezetvédelmi strukturális alapokból még van mintegy 300 millió euró a védett területek kezelésére, amit egy szűk csoport akarna magának, azaz ennek az ügynökségnek a vezetői és a köré csoportosuló projektíró és kivitelező cégek. De nyilvánvalóan azoknak a politikai erőknek, amelyek ezt segítik, helyi szinten is jutna ezekből a projektekből” — mutatott rá az okokra a környezetvédelmi szakértő.

A Natura 2000-es koalíció, amely a Romániában tevékenykedő természetvédelmi civil szervezeteket fogja össze, konkrétan foglalkozik ezzel a témával, és általában részt szokott venni azokon a közvitákon és munkacsoportokon, amelyeket a hatóságok szerveznek. „Nagyon furcsának tartjuk, hogy ebben az esetben semmilyen konzultáció nem történt, egyik napról a másikra jutott be a szenátusba a tervezet, egy nap alatt lefolytatták a szakbizottságokban ennek megtárgyalását, és rekordsebességgel ment át, majd szerdán már a plénum elé terjesztették, ahol meg is szavazták. Ha a héten a képviselőház elé kerül ez a törvénytervezet, mi külön kéréssel fordulunk a képviselőkhöz, hogy ne siessék el ezt a döntést, és hívják meg konzultálásra azokat a szakértőket, akik már húsz éve foglalkoznak a védett területekkel, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, amely elsősorban a védett területek érdekeit nézi, illetve Románia természeti értékeinek az érdekeit” — tette hozzá az EKE vezetője. Ennek elősegítése érdekében pénteken elindult egy aláírásgyűjtés is, egy olyan petíció, amit szeretnének, ha minél többen aláírnának, hiszen nem mindegy, mi lesz az ország védett területeinek a sorsa.

A petíciót az alábbi linken lehet aláírni: https://urlzs.com/15yth.

 

Bajnai Botond

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...