Teljesen megújult a kisiskola Mezőteremen
Utoljára módositva: 2018-04-25 11:15:49

A közegészségügyi igazgatóság tavaly májusban bezáratta a mezőteremi iskolának azt az épületét, amelyben előkészítőtől IV. osztályig tanultak a diákok. Mára szinte újjáépítették.

Tegnap délután ünnepélyes körülmények között adták át és áldották meg a mezőteremi általános iskolához tartozó, a helyiek körében csak kisiskolaként ismert épületet. A ceremónián Tar Miklós polgármester és Budai Csaba alpolgármester is köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták és segítették őket ebben a munkában.

A helyiek összefogása és támogatása szükségeltetett ahhoz, hogy megújulhasson ez az épület, hogy a diákok ősztől ebbe a gyakorlatilag teljesen újnak mondható iskolaépületbe térhessenek vissza.

„Tavaly nyáron bezárták a kisiskolánk épületét a közegészségügyi igazgatóság (DSP) szakemberei, mondván, hogy nem felel meg a korszerű elvárásoknak, valamint a körülmények nem alkalmasak ahhoz, hogy itt tanuljanak a gyermekek. Való igaz, ötven év alatt alig történtek korszerűsítési munkálatok ebben az ingatlanban, nem volt benti mosdó, hanem egy kinti konténer állt a gyerekek rendelkezésére. Régi vaskályha, süppedős padló, salétromos falak között tanultak itt a kisdiákok. Ezen változtattunk most. Egy fotó-összeállítást is készítettünk a régi állapotokról, amit kihelyeztünk a folyosóra, így mindenki láthatja, milyen volt és milyenné vált a kisiskola épülete. Nagy munka volt ez, amely 648 ezer lejébe került a helyi önkormányzatnak. Annál is fontosabb ez a beruházás, mert a jövőnkért tesszük ezt, pontosabban a gyermekek jövőjéért. Reméljük, hogy ez itt tartja majd azokat a gyermekeket, akiket azért vittek el innen a szüleik, mert nem tartották megfelelőnek az iskolai körülményeket. A tanácsosokkal együtt hoztuk meg a döntést az iskola felújításáról, s végül nekünk is kellett ezt véghezvinnünk. Kopogtattunk a megyei tanácsnál, a tanfelügyelőségnél, a tanügyminisztériumnál, de mindenhonnan elutasító választ kaptunk. Mi helyrehoztuk az épületet, tavaly októberben kezdtük el a munkálatokat, s napokkal ezelőtt fejeztük be a felújítást. A helyhiány okozta problémát igyekeztünk áthidalni, de persze sok nehézséggel szembesültek a gyermekek és a pedagógusok is. Viszont most pont került a munka végére, már csak az osztályok visszarendezése vár ránk. Ígéretet kaptunk a berendezésre egy németországi iskola képviselőitől, ami ha valóra válik, akkor száz új paddal és székkel tudjuk majd berendezni ezt az épületet” — mondta Tar Miklós polgármester.

A mezőteremi elöljáró avatóbeszédét, majd a helyi római katolikus és ortodox plébánosok áldását követően az iskola egyik pedagógusa, Livia Pop szólt a jelenlévőkhöz. A román osztály tanítónője hálatelten mondott köszönetet a község vezetésének az elvégzett munkáért. Mint fogalmazott, ő 1986 óta tevékenykedik ebben az iskolában, s mióta ő itt dolgozik, ez az első átfogó jellegű felújítás. Mint mondta, biztos benne, hogy ugyanazt a képzést és oktatást kapják meg itt a gyerekek, mint más iskolákban, hiszen itt is első fokozati vizsgával rendelkező tanítók dolgoznak, s csak remélni tudja, hogy most már ez az új épület is bír majd akkora vonzerővel, hogy itt maradjanak a községben született, iskoláskorú gyermekek.

A ceremóniát követően a jelenlévők bevonultak az iskolaépületbe, ahol ki-ki örömmel fedezte fel azt az osztálytermet, ahol ősztől oktathatja majd a mezőteremi kisiskolásokat.

Tőtős Tímea

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...