Teljesen megújult a kisiskola Mezőteremen
Utoljára módositva: 2018-04-25 11:15:49

A közegészségügyi igazgatóság tavaly májusban bezáratta a mezőteremi iskolának azt az épületét, amelyben előkészítőtől IV. osztályig tanultak a diákok. Mára szinte újjáépítették.

Tegnap délután ünnepélyes körülmények között adták át és áldották meg a mezőteremi általános iskolához tartozó, a helyiek körében csak kisiskolaként ismert épületet. A ceremónián Tar Miklós polgármester és Budai Csaba alpolgármester is köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták és segítették őket ebben a munkában.

A helyiek összefogása és támogatása szükségeltetett ahhoz, hogy megújulhasson ez az épület, hogy a diákok ősztől ebbe a gyakorlatilag teljesen újnak mondható iskolaépületbe térhessenek vissza.

„Tavaly nyáron bezárták a kisiskolánk épületét a közegészségügyi igazgatóság (DSP) szakemberei, mondván, hogy nem felel meg a korszerű elvárásoknak, valamint a körülmények nem alkalmasak ahhoz, hogy itt tanuljanak a gyermekek. Való igaz, ötven év alatt alig történtek korszerűsítési munkálatok ebben az ingatlanban, nem volt benti mosdó, hanem egy kinti konténer állt a gyerekek rendelkezésére. Régi vaskályha, süppedős padló, salétromos falak között tanultak itt a kisdiákok. Ezen változtattunk most. Egy fotó-összeállítást is készítettünk a régi állapotokról, amit kihelyeztünk a folyosóra, így mindenki láthatja, milyen volt és milyenné vált a kisiskola épülete. Nagy munka volt ez, amely 648 ezer lejébe került a helyi önkormányzatnak. Annál is fontosabb ez a beruházás, mert a jövőnkért tesszük ezt, pontosabban a gyermekek jövőjéért. Reméljük, hogy ez itt tartja majd azokat a gyermekeket, akiket azért vittek el innen a szüleik, mert nem tartották megfelelőnek az iskolai körülményeket. A tanácsosokkal együtt hoztuk meg a döntést az iskola felújításáról, s végül nekünk is kellett ezt véghezvinnünk. Kopogtattunk a megyei tanácsnál, a tanfelügyelőségnél, a tanügyminisztériumnál, de mindenhonnan elutasító választ kaptunk. Mi helyrehoztuk az épületet, tavaly októberben kezdtük el a munkálatokat, s napokkal ezelőtt fejeztük be a felújítást. A helyhiány okozta problémát igyekeztünk áthidalni, de persze sok nehézséggel szembesültek a gyermekek és a pedagógusok is. Viszont most pont került a munka végére, már csak az osztályok visszarendezése vár ránk. Ígéretet kaptunk a berendezésre egy németországi iskola képviselőitől, ami ha valóra válik, akkor száz új paddal és székkel tudjuk majd berendezni ezt az épületet” — mondta Tar Miklós polgármester.

A mezőteremi elöljáró avatóbeszédét, majd a helyi római katolikus és ortodox plébánosok áldását követően az iskola egyik pedagógusa, Livia Pop szólt a jelenlévőkhöz. A román osztály tanítónője hálatelten mondott köszönetet a község vezetésének az elvégzett munkáért. Mint fogalmazott, ő 1986 óta tevékenykedik ebben az iskolában, s mióta ő itt dolgozik, ez az első átfogó jellegű felújítás. Mint mondta, biztos benne, hogy ugyanazt a képzést és oktatást kapják meg itt a gyerekek, mint más iskolákban, hiszen itt is első fokozati vizsgával rendelkező tanítók dolgoznak, s csak remélni tudja, hogy most már ez az új épület is bír majd akkora vonzerővel, hogy itt maradjanak a községben született, iskoláskorú gyermekek.

A ceremóniát követően a jelenlévők bevonultak az iskolaépületbe, ahol ki-ki örömmel fedezte fel azt az osztálytermet, ahol ősztől oktathatja majd a mezőteremi kisiskolásokat.

Tőtős Tímea

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 17.
Jólesik Önnek, hogy barátai az Ön tanácsára vagy véleményére kíváncsiak, mert ebből érzi, mennyire elismerik gondolkodásmódját, értékeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...