Teljesen újfajta mágnest fedeztek fel
Utoljára módositva: 2019-02-11 14:06:30

Nagyjából minden mágnes úgy működik, mint az a felearányban pirosra és kékre festett vasdarab, amivel papírlapra szórt vasreszeléket kergettünk a fizikaórán. Az elektronoknak saját kis mágneses mezejük van, és a mágnesvasban ezek egy irányba mutatnak, ezért alakul ki a negatív és a pozitív pólusa. A legtöbb testben azonban az elektronok mágneses mezeje összevissza mutat, ezért nem mágnesesek.

A most felfedezett mágnes egészen máshogyan működik. Már a közeg sem hétköznapi, egy urán-antimon vegyületben (USb2) fedezték fel a különös jelenséget. Ebben az USb2 vegyület annyiban hétköznapi, hogy a benne lévő elektronok sem hajlamosak egy irányba állítani a mágneses mezejüket, ám ezek az elektronok képesek úgy együttműködni, hogy a kvantummechanikában ismert excitonok jöjjenek létre.

Az exciton egy kvázirészecske, vagyis akkor jön létre, amikor egy rakás (igazi) részecske különös módon kezd viselkedni. Amikor ez megtörténik, mágneses mező jön létre – írja a Live Science. A kvantummechanikával foglalkozó tudósok régóta sejtették, hogy az excitonok képesek lehetnek ilyesmire, ám a mágnesességet eddig csak szuperhideg környezetben sikerült megfigyelni.

MOST VISZONT BEBIZONYOSODOTT, HOGY NORMÁLIS HŐMÉRSÉKLETEN IS ELŐFORDUL EZ AZ ÚJFAJTA MÁGNESESSÉG

Szemben a mágnesvassal, amelyben fokozatosan állnak egy irányba az elektronok, ebben az uránvegyületben élesebb a váltás a mágneses és nem mágneses állapotok közt. Elméletileg az is lehetséges, hogy a számítógépes adattárolókban is felhasználhatják az anyagnak ezt a tulajdonságát. Ehhez viszont nem lesz elég azt kideríteni, hogy mennyire egyszerű írni és olvasni az adatokat egy urán-antimon mágnesréteggel. Sokkal nagyobb kihívás lesz meggyőzni az emberek, hogy elfogadható dolog bármilyen formában uránt használni a hétköznapi eszközökben.

Forrás: https://index.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...