Teljesen újfajta mágnest fedeztek fel
Utoljára módositva: 2019-02-11 14:06:30

Nagyjából minden mágnes úgy működik, mint az a felearányban pirosra és kékre festett vasdarab, amivel papírlapra szórt vasreszeléket kergettünk a fizikaórán. Az elektronoknak saját kis mágneses mezejük van, és a mágnesvasban ezek egy irányba mutatnak, ezért alakul ki a negatív és a pozitív pólusa. A legtöbb testben azonban az elektronok mágneses mezeje összevissza mutat, ezért nem mágnesesek.

A most felfedezett mágnes egészen máshogyan működik. Már a közeg sem hétköznapi, egy urán-antimon vegyületben (USb2) fedezték fel a különös jelenséget. Ebben az USb2 vegyület annyiban hétköznapi, hogy a benne lévő elektronok sem hajlamosak egy irányba állítani a mágneses mezejüket, ám ezek az elektronok képesek úgy együttműködni, hogy a kvantummechanikában ismert excitonok jöjjenek létre.

Az exciton egy kvázirészecske, vagyis akkor jön létre, amikor egy rakás (igazi) részecske különös módon kezd viselkedni. Amikor ez megtörténik, mágneses mező jön létre – írja a Live Science. A kvantummechanikával foglalkozó tudósok régóta sejtették, hogy az excitonok képesek lehetnek ilyesmire, ám a mágnesességet eddig csak szuperhideg környezetben sikerült megfigyelni.

MOST VISZONT BEBIZONYOSODOTT, HOGY NORMÁLIS HŐMÉRSÉKLETEN IS ELŐFORDUL EZ AZ ÚJFAJTA MÁGNESESSÉG

Szemben a mágnesvassal, amelyben fokozatosan állnak egy irányba az elektronok, ebben az uránvegyületben élesebb a váltás a mágneses és nem mágneses állapotok közt. Elméletileg az is lehetséges, hogy a számítógépes adattárolókban is felhasználhatják az anyagnak ezt a tulajdonságát. Ehhez viszont nem lesz elég azt kideríteni, hogy mennyire egyszerű írni és olvasni az adatokat egy urán-antimon mágnesréteggel. Sokkal nagyobb kihívás lesz meggyőzni az emberek, hogy elfogadható dolog bármilyen formában uránt használni a hétköznapi eszközökben.

Forrás: https://index.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...