Teljesítette az EFIAP-szintet Bikfalvi Zsolt fotóművész
Utoljára módositva: 2019-01-11 15:21:34

Bikfalvi Zsolt a nagykárolyi Vasile Vénig László Fotóklub alelnöke, talán túlzás nélkül a mozgatórugója. Az egyesület életéről pár napja számolt be, ez alkalommal a saját, fotóművészi céljaira voltunk kíváncsiak.

— Az újságírói felkészülés hiányának ékes bizonyítéka: AFIAP vagy milyen fotószakmai minőségjelzést illik a Bikfalvi Zsolt név elé írni?

— Az AFIAP-ról talán röviden csak annyit, hogy ez egy művészeti minősítés, amelyet a párizsi székhelyű, az UNESCO által egyedülinek elismert fotóművészeti világszövetség (Federation Internationale de L’art Photographique, azaz FIAP) biztosít az arra alkalmas fotósoknak. Az A betű az elején pedig azt jelenti, hogy A mint artist, vagyis ennek a szövetségnek a művészi minősítésével rendelkezik. Ez egy alapfokú minősítés, amelyet több, magasabb szintű minősítés követ. A következő szint az EFIAP — E mint excellent, vagyis kiváló művész. Ezeket a minősítéseket nem adják alanyi jogon, ezekhez meg kell felelni bizonyos feltételeknek, eleget kell tenni kiírásoknak. Például csak szemléltetés céljából mondom, mire van minimálisan szükség ahhoz, hogy valaki EFIAP legyen (ettől lehet több is): 50 különböző fotója 250 alkalommal kell hogy bekerüljön 40 különböző országban meghirdetett fotográfiai szalonba. Ezek lehetnek digitális alkotások, de szükséges, hogy 14 különböző nyomtatott fotó is legyen közöttük, valamint legalább 5 díjazott kell hogy legyen az 50 alkotásból. Ezeknek a nemzetközi szalonoknak FIAP-védnökséggel kell rendelkezniük, és zömében részvételi díj befizetése szükséges az ezeken való részvételhez. Itt egy nemzetközi zsűri eldönti, hogy egy adott fotó elérte-e a kiírt pályázat művészi színvonalát, avagy akár érdemes is egy díjra. A nagykárolyiak közül Vénig Laci bácsi, Ieremi József és Murvai Gyuri bácsi rendelkezik AFIAP-minősítéssel. Ennél magasabb művészi szintre még nem pályázott senki.

— Milyen éve volt fotóművészként?

— Az elmúlt év nagyon tartalmas volt, sok munkával, rengeteg ebből fakadó örömmel és szerencsére sikerekkel. A már korábban említett klubos tevékenységem mellett az egyéni tevékenységeim is jól alakultak. Két egyéni kiállításom volt Face to Face címmel, az egyik itthon, a másik pedig a nagyváradi filharmóniában. Közös „repfotó-kiállítás” a kolozsvári Szabók Bástyájában Antal Csaba repfotós barátommal. A világ több országában megtartott különféle nemzetközi szalonokra nevezett fotóimat elfogadták, és többet díjaztak is. Részese lehettem a 2018-as, kiválóan megszervezett szilágysági nemzetközi fotótábornak. Ezek a táborok mindamellett, hogy kiváló fotók készítésére adnak lehetőséget, nagyon jók a fotóskapcsolatok kiépítésére is. Sikeresen túljutottam egy vizsgán, amely a jelenlegi romániai törvénykezések szerint is bizonyítja, hogy fotós vagyok. És ne feledkezzünk meg a repfotózásról sem. Két repülős eseményt dokumentáltam végig, jobbnál jobb fotókkal.

— És végül a 2019-es terveiről szóljon, kérem.

— Számomra fontos elismerés, hogy már meghívtak két nemzetközi fotográfiai szalon zsűrijébe. Az első február elején lesz, mégpedig Krétán, Heraklionban, a 7. Görög Nemzetközi Fotográfia Körversenyen. Majd a következő ítészi tevékenységre pedig Ungvárott kerül sor március közepén, a 2019-es Kárpát Szalonon. A kárpátaljai Ungváron ez alkalomból a szervezők még egy egyéni kiállítási lehetőséget is biztosítanak az ottani várban. Az egyéni kiállításom, a Face to Face idén tavasszal, március elején Budapestre is eljut, a belvárosi Arany Tíz Kultúrházban állítják ki. Persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mi is egy fotós legfőbb feladata: az, hogy fotózzon. Nagy várakozással készülök májusban egy hétre a Duna-deltába. Igaz, ez messze áll eddigi fotós munkáimtól, alkotásaimtól. Ellenben ki kell próbálni, hiszen sohasem lehet tudni… Szeptember eleje pedig minden bizonnyal Zeltwegről szól majd, az osztrák város tulajdonképpen az európai repnapok Mekkája, már szervezzük a csapatot, a programot.

— Még egy kérdés, a fotóművészi minősítéssel hogy is áll?

— Teljesítettem a kiírásban szereplő feltételeket az EFIAP szint eléréséhez. Benyújtottam a kérelmemet a világszövetséghez, várom, hogy ellenőrizzék, visszaigazolják, és megadják az elismerő igazolást.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. június 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...