Telt házas könyvbemutató Szatmárhegyen
Utoljára módositva: 2017-07-17 09:57:54

Tegnap a Szatmárhegyi Református Egyházközség tanácstermében, nagy közönség előtt mutatták be Papp Gábor Emlékek királynéja, Szatmárhegy című, gyermekkori emlékeket idéző könyvét. A szerző második kötete is szülőfalujának jellegzetes személyeit eleveníti meg.

A résztvevőket a szerző köszöntötte, és megköszönte a lehetőséget, hogy szülőfalujában mutathatja be a településről szóló kötetet.

Elek György elmondta, hogy Papp Gábor második kötete bizonyos szempontokból folytatása az elsőnek, itt is gyerekkori történeteket ír le, gyerekkori barátait, szülőfalujának jellegzetes személyeit eleveníti meg, idézi fel, ebben a kötetben viszont sokkal konkrétabban, sokkal élethűbben, mint az elsőben. A könyvet olvasva Sütő András Anyám könnyű álmot ígér című könyve jut eszünkbe, amikor Sütő visszatér szülőfalujába, és tavasztól télig leírja a történteket úgy, hogy visszaidézi a múltat is. Papp Gábor is hasonlóképpen jár el. Egy olyan korban élünk, amikor nagyon sok ember vándorbottal és tarisznyával elindul a nagyvilágba, otthagy mindent, amit addig felépített, abban a reményben, hogy megvalósítsa önmagát. Papp Gábort is elsodorta az élet, de visszatért, és immár a második könyvében ír gyerekkori emlékeiről, az akkori életről, összehasonlítva azt a jelenkorival. Elek György arra figyelmeztetett, hogy az emberek Európa-szerte nagy hangsúlyt helyeznek az anyagiakra, háttérbe szorítva ezzel a szellemi fejlődést, holott az ember számára fontos kellene legyen az, hogy egy olyan érzelmi és értelmi világ megteremtésében vegyen részt, hogy kialakuljon az az elit, ami mögé majd felzárkózhatnak a közösségek. Papp Gábor írásaiban arra hívja fel a figyelmet, hogy a sokszor hiábavaló küzdelmek mellett nem vesszük észre az élet apró örömeit, elfelejtünk szeretni.

Kovács József református lelkipásztor Mózes 5. könyve 32. részének 7. versét idézte: „Emlékezzél meg az ős időkről; gondoljátok el annyi nemzedék éveit! Kérdezd meg atyádat és megjelenti néked a te véneidet és megmondják néked a múltat!” Az ige kulcsszava az emlékezés. Papp Gábor írásaiban ötvözi az emlékezés minden fajtáját, hiszen az emlék maga a valóság. A mindennapi cselekedetek, személyek felidézésével egy régi világot idéz, melynek ő is részese volt, de finoman jeleníti meg a valóságot, Istent, aki munkálkodott és munkálkodik a történelem embereinek életében és sorsában. Papp Gábor Istent állítja példává az ember számára, aki megtalálható a múltban, a jelenben és a jövőben.

A Budapestről érkezett Nagy Zoltán kultúraszervező kiemelte, hogy megfogta az az őszinte ragaszkodás, ami elsősorban gyökerekhez köti az írót. A korai gyermekévek a legfogékonyabbak, ezek az élmények a késői életünknek is alapvető meghatározói. Külön kitért a könyv egyes fejezeteire, és azokat saját látásmódja szerint elemezte.

Csíki János nagyváradi irodalomkritikus hangsúlyozta, hogy Papp Gábor minden leírt sora, gondolata a magyar identitást erősíti. A gyerekkori nehézségek, a különböző akadályok, buktatók mára már megszépültek, a gondok egy része elmaradt, csak a megvívott harcok eredményei lettek csillogóbbak. Azok az események, amelyeket az író bemutat, velünk is megtörténtek, megtörténhettek volna. Nagy hangsúlyt kap a kötetben egymás megbecsülése és a bajba jutott embertársak iránti szeretet. Üzen a fiataloknak is, leírja, hogyan lehet a mai világban embernek maradni.

A továbbiakban Kovács József lelkipásztor olvasta fel a kötet előszavát, majd Papp Gábor beszélt ars poeticájáról, azokról az érzésekről, amelyek vezetik életében és írói munkájában. Az esemény dedikálással ért véget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...