Telt házas színházi előadások Miskolcon
Utoljára módositva: 2019-02-11 10:47:00

Február 7. és 9. között rendezték meg a Határtalan Napokat Miskolcon, ahol a szatmárnémeti Harag György Társulat volt a meghívott vendég. A társulat négy előadással vett részt a fesztiválon.

A 2013-ban útjára indított Határtalan Napok fesztivál meghatározó szerepet tölt be a magyarországi színházi és a határon túli magyar színházi élet közti kapcsolat fenntartásában és erősítésében. A Miskolci Nemzeti Színház céljának tekinti, hogy pusztán előadás-centrikus fesztivál helyett egy összművészeti, egész Miskolc számára jelentős eseményt hozzon létre, hogy egy hídfő legyen, amely összeköti a határon inneni és túli színházakat, városokat, magyarokat.

Az ember, ha bemegy a színházba egy-egy előadásra, ünnepként éli meg azt a két-három órát, amíg az előadás tart, ünnepet teremtenek számára azok a színészek, akik részt vesznek az előadásban, ott vannak a színpadon, hogy tükröt állítsanak a nézők elé, azaz szembesítsék őket önmagukkal. A nézők alig tudnak valamit arról, hogy mi történik addig, amíg az előadás elkészül, és felgördül a függöny, azt sem tudják, mi történik előadás idején a színfalak mögött, hogy a nézőknek valódi színházi élményben legyen részük.

Az elmúlt napokban a Harag György Társulat volt a miskolci Nemzeti Színház 2013-tól minden évben megrendezésre kerülő Határtalan Napok nevű rendezvényének meghívott vendége. Fel sem lehet sorolni, hogy hány ember mennyi munkájába került, hogy a társulat négy előadását — Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cuc; A dzsungel könyve; Tizenöt próbálkozás a színészetre; Tévedések vígjátéka — Miskolcon is bemutassák.

Komoly munka előzte meg a díszletek és a jelmezek kamionra pakolását, precíz munkát igényel mindez, hiszen nem fordulhat elő, hogy az előadások bármelyik kelléke véletlenül otthon maradjon.

A Miskolci Nemzeti Színház mindenki számára meglepetést okozott. A hatalmas épület belső terének kiismerése hosszabb időt igényel. Hatalmas folyosók, kisebb-nagyobb társalgók között könnyen el lehetett tévedni, éppen ezért a miskolci színház alkalmazottai segítettek eljutni egyik helyről a másikra. A négy szintre és az alagsorba lifttel is el lehet jutni.

A hatalmas színpadokon (öt játéktér van az épületben) könnyű volt elrendezni a szatmári előadások díszleteit, hiszen nem kellett attól tartani, hogy azok nem férnek el. A próbákon a színészek és a háttérszemélyzet ismerkedett az eszközökkel és a lehetőségekkel; ez könnyen ment, az előadások tökéletesek voltak. A színészek az öltözőkben is hamar magukra találtak, minden a rendelkezésükre állt. Nagy élmény volt A dzsungel könyve gyerekszereplőinek és a fiatal önkéntes statisztáknak a sok új és számukra eddig ismeretlen színházi technika, amivel a színfalak mögött és a színházépületben találkoztak. Minden előadás telt házas volt, és hatalmas tapssal jutalmazták a szatmáriak játékát. A miskolciak szeretik a színházat, és tudják értékelni a határon túli társulatok törekvéseit is.

Rövidebb-hosszabb szakmai beszélgetések is voltak a színház negyedik emeletén lévő büfében (ez a leglátogatottabb az épületben lévő több büfé közül), ahol a nap bármelyik órájában többféle meleg étel közül is lehet válogatni. Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy eredményesnek tartja a háromnapos fesztivált, és a következő években is alkalmazni fogja Bessenyei Gedő Istvánnak, a Harag György Társulat művészeti igazgatójának azt az ötletét, hogy a meghívott színházak vigyék magukkal városuk társművészeteit (irodalmat, képzőművészetet, komolyzenét), hogy azzal is színesebb legyen a rendezvénysorozat.

 Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...