Templombúcsú és ünnepi koncert Nagypeleskén
Utoljára módositva: 2017-11-11 09:47:20

November 8-án, szerdán a nagypeleskei görögkatolikusok ismét ünnepelni gyűltek össze.

A Szent Mihály és Gábor arkangyalok tiszteletére szentelt templom búcsúra hívta híveit és azokat a zarándokokat, akik erre a minden évben megrendezett magasztos eseményre odasereglenek. A szentliturgiát Gajdos László csegöldi görögkatolikus áldozópap vezetésével 14 pap mutatta be: id. Pallai Béla címzetes esperes (a szatmárnémeti Szent Miklós-templom parókusa), Stan Zsolt (a szatmárnémeti Keresztelő Szent János születése templom parókusa), Florin Foroduţ (a szatmárnémeti Szent Péter és Pál főapostolok templom parókusa), Kozsán István (Mikola), Szemák Miklós (Csedreg), Vadas Krisztián (Nagykároly), Erdődi Endre (Csokaj), Nagy János Csaba (Érsemjén), Orban Mihai SJ, Adaus Vasile Octavian (Illés testvér) OSBM (Máriapócs), Joseph Erdei (József testvér) OSBM (USA), Hriczu Ferenc (Lázári) és Simon István szubdiakónus (Csedreg). A mise végén az ünnepi hangulatot még emlékezetesebbé tette a szatmárnémeti Szent Péter és Pál főapostolok templom kórusának koncertje, akik mindamellett, hogy elkísérték parókusukat Nagypeleskére, a misén és a miroválás alatt is a jelenlévők legnagyobb örömére számos, többszólamú Mária-éneket énekeltek. Gajdos László mint a templombúcsú szónoka, kezdő papként több évig jelen lehetett a máriapócsi bazilika restaurálási munkálatainál, és ezt most párhuzamba állította a nagypeleskei templom renoválásával, amit a következőképpen jellemzett: „Akik templomot renoválnak vagy építenek, a jövőt építik. Amikor védőszentünkön vagy az istenszülő Szűz Márián keresztül Istenhez imádkozunk, ugyancsak a jövőnket építjük. Nem véletlenül választották őseink Szent Mihály arkangyalt védőszentnek a nagypeleskei görögkatolikusok számára. Legyünk büszkék rá, és bizalommal forduljunk hozzá égi segítségért.” A templomi ünnepség befejeztével a házigazda parókus, ifj. Pallai Béla megköszönve a szép számban egybegyűlt áldozópapok és hívek jelenlétét a parókián berendezett mini múzeum megtekintésére invitálta meg az ünneplőket. Itt a település görögkatolikusainak történetét megörökítő tárgyi emlékek kerültek kiállításra: régi imakönyvek, Bibliák, 1762-ből származó, az ásatások alkalmával előkerült pénzérmék, keresztek, kelyhek, 1839-es, viaszpecséttel ellátott dokumentumok, antimenzionok stb. Az ünnepre zarándokló hívek és vendégek a híres peleskei Mária-ikonnal ellátott kegytárgyakat vásárolhattak, valamint téglajegyeket, amelyek bevételi összegével a műemléktemplom restaurálási munkálatait és az idén 110 éves, ugyancsak műemlék ikonosztázion renoválását támogathatták. A vendégeket és meghívottakat a helyi görögkatolikus Szent Anna Nőszövetség vacsorával vendégelte meg a búcsúünnep alkalmából.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 22.
Olyasvalakinek próbálja elmagyarázni a véleményét, aki eleve elzárkózik előle. Találja meg mi az oka, hogy így viszonyul Önhöz!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...