Templomszentelés, emlékműavatás, lelkészbeiktatás, könybemutató
Utoljára módositva: 2012-06-25 08:47:49

Erdei A. István szamoskóródi református lelkipásztort az egyházközségben végbemenő változásokról, az anyagi és a lelki gyarapodásról, valamint a június 24-én megrendezésre kerülő ünnepi eseményről kérdeztük.

 

 

 

- A Szamoskóródi Református Egyházközségben mozgalmasabbá vált az élet, amióta Erdei Árva István lelkipásztor került az egyházközség élére. Megtörtént a templom külső felújítása, gyülekezeti termet alakítottak ki, nőszövetségi és ifjúsági énekkar alakult, de számtalan terv megvalósítása van folyamatban jelenleg is. Mit kell tudni Erdei Árva Istvánról?

 

- 1985–ben születtem Zilahon, Sarmaságon nevelkedtem, itt végeztem el az első nyolc osztályt, majd a zilahi Wesselényi Kollégiumban érettségiztem. 2009-ben fejeztem be teológiai tanulmányaimat a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben. Ennek elvégzése után kinevezést kaptam a Szilágy megyei Krasznára, ahol egy évet töltöttem, onnan meghívásos alapon kerültem Szamoskóródra, ahol remélhetőleg vasárnaptól megválasztott és beiktatott lelkészként folytathatom szolgálatomat.

 

Fogadtatás, beilleszkedés

- Hogyan fogadták Szamoskóródon, okozott–e gondot a beilleszkedés?

- Én azt tapasztaltam, hogy vártak a szamoskóródiak, hiszen amikorra ide költöztünk, a parókiát belül teljesen felújították. Azért maradtak még tennivalók számomra is: a templom eléggé rossz állapotban volt, a gyülekezetnek nem volt ima- és ifjúsági terme, a lelkipásztori napló alapján az istentiszteletek látogatottsága is gyér volt. A hívekkel történő beszélgetések során merült fel a gondolat, hogy szükség lenne egy gyülekezeti teremre, ami helyet adna a vallásóráknak, a bibliaóráknak és a nőszövetségi alkalmaknak. Kaptunk egy termet az óvoda épületben a polgármesteri hivataltól, de vágytunk egy saját épületre is. A parókia udvarán volt egy romos épület, elkezdtük annak felújítását. Az építkezést közös erővel, sok közmunkával és adományból végeztük, melyben oroszlánrészt vállalt a nőszövetség, hiszen a kiadások nyolcvan százalékát levestészta készítéssel teremtették elő.

Templomfelújítás

- A templom felújítása sem volt egy olcsó mulatság. Ez hogyan történt?

- A templom felújítása egy másik lényeges kezdeményezés volt. 2010 végén esett szó arról, hogy jó lenne felújítani a templomot, mivel az már nagyon el volt hanyagolva. Érdeklődtünk, hogy mennyibe kerülne, jöttek az ajánlatok. 2011 januárjában tárgyaltunk Szatmári Irén vállalkozóval, aki megnézte a templomot, azt mondta, hogy a teljes felújítás összege (templomfestés, toronyjavítás és -festés) az ő számításai szerint ötvenkét ezer lejbe kerül. Ennek ismeretében presbiteri gyűlést tartottunk, amikor hosszas fontolgatás után úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Sikerült úgy megegyezni a vállalkozóval, hogy elvégzik a munkát, de a fizetséggel várnak. Körülbelül fél év múlva tudtunk fizetni. Nem volt könnyű összegyűjteni az összeget, de végül kialakult. A gyülekezeti tagok nagy mértékben hozzájárultak, nagyon kevés család volt, amelyik nem adományozott. Más gyülekezetek is támogattak. Több helyre mentünk el, én hirdettem az igét, a gyerekek énekeltek. Kaptunk támogatást a magyarországi Szentendréről, de vállalkozók is támogattak. 2011. március közepén kezdték el a munkát, április közepére be volt fejezve.

Templom és környéke

Koszorúzás március 15-énTemplom és környéke

- Nem csak a templom szépült meg, hanem annak környéke is.

 

- Miután befejeződött a templom felújítása, többen mondták, hogy tartsunk hálaadó istentiszteletet. Ekkor többen azt mondták, hogy ne siessük el, ha már megszépült a templom, tegyük széppé annak környékét is. A templomot körbe vevő kerítés 1970 után készült: oszlopai megdőltek, a drótháló elszakadozott. Ismét lázas gondolkodásba kezdtünk: hogyan lehetne felújítani a kerítést? Végül sikerült megegyezni ugyanazzal a vállalkozóval, aki a templomjavítást végezte, hogy az oszlopokat kiegyengeti, megerősíti azokat, aláönt egy húsz centiméteres alapot, hogy erősen álljon, és azt nemes vakolattal borítja, majd lefesti ugyanúgy, mint a templomot.

Hősök emlékműve

- A templomkertben közben elhelyeztek egy emlékművet is. Ez mire emlékeztet?

- Szamoskóródon a múlt század elején a templom környékén állítottak egy emlékművet az első világháborúban elesett ho”sök emlékére. Az idősebbek ma is emlékeznek arra, amikor 1940–ben a vitéz nagybányai Horthy Miklós által vezetett Magyar Hadsereg – miután szeptember 5–én bevonult Szatmárnémetibe és onnan Nagybánya felé folytatta útját – egy katonai egysége a falu lakóinak a meghívására részt vett az emlékmű előtt megtartott ünnepi eseményen, amelyet a hősök emlékére és a “visszatérő” Magyar Hadsereg tiszteletére szerveztek. A falu magyarsága akkor nagyon készült erre az eseményre, az emlékmű mellett díszőrséget álló négy magyar lány akkor volt húszéves, 1920–ban, a trianoni diktátum évében születtek és abban a két évtizedben nevelkedtek, amikor a gazdasági válság és az akkori románosító politika nehezedett fiatal éveikre.

Szamoskóródi fiatalok bibliaóra után

Régi és új

- Az idősek közül néhányan még emlékeznek a régi emlékmu”re. A mostani mennyiben hasonlít a régihez?

- A hősök emlékműve az 1950–es évek végén még állt, de pontosan senki nem emlékszik rá, hogy mikor és milyen okok miatt tüntették el onnan. A rendszerváltás után a templomban állítottak egy emléktáblát a hősök emlékére, majd ugyanoda egy újabbat, amelyen az előbbinél több név szerepel. Ezt minden év március 15–én megkoszorúzzák, de többen arra gondoltak, hogy kellene egy méltó emlékmű a két világháborúban elesett hősöknek. A szamoskóródi református templom cintermében már áll az a kőoszlop, melynek oldalaira elhelyezik azt a három márványtáblát, amelyekre a hősök neve lesz felvésve.

Kismonográfia

- Közben, elég rövid idő alatt megírta Szamoskóród történetét. Mit tartalmaz ez a kiadvány?

- E kicsiny egyháztörténeti munkában sorrendben veszem azokat az eseményeket, amelyek meghatározták az egyházközség történetét, így a gyülekezet életét is. Ezt három nagyobb fejezetben kívánom kifejteni, mely három korszakot ölel fel. Ezekben be szeretném mutatni, hogy milyen nehézségei voltak egy ilyen kis létszámú gyülekezetnek a templom, parókia építésének idején, az iskola fenntartásával, milyen nagy áldozattal tudtak megmaradni önálló egyházközségként.

- Milyen sajátosságai vannak ennek a településnek?

- E kicsiny egyházközség a történelem folyamán többször is bizonyította egyháza és magyarsága iránti szeretetét és fennmaradásához a legtöbbször erején felüli áldozatot hozott. Az örömökkel és küzdelmekkel teli egyház történetét elsősorban a szamoskóródiak figyelmébe ajánlom, remélve, hogy a múlt hibáiból tanulva, az igaz értékekhez pedig ragaszkodva tovább küzdhetünk egyházközségünk megmaradásáért.

A nőszövetség csigakészítésből gyűjtötte össze a pénzt a gyülekezeti teremre

Iskolák

- Mikor épültek az első iskolák?

- A településen iskolát először a református egyház építtetett 1822–ben, mely gyakran túlságosan kicsinek bizonyult, így gyakran előfordult, hogy a más felekezetű gyermekeket nem tudták befogadni, mivel a református vallású gyermekek is csak szorosan fértek el a kicsi teremben, mely a falu központjában volt felépítve, a parókia és a templom között. A korabeli jegyzőkönyvek gyakran szólnak a tanítók hiányosságáról, hogy nem teljesítik kötelességeiket, a tanítást hanyagolják és sem megfelelő képesítésük, sem pedig pedagógiai érzékük nincs. A felekezeti iskolát 1911. év szeptember 7–én egyházi főhatóság engedélye folytán beszüntették és állami iskolának nyilvánították.

Templom és iskola

- Abban az időben a templom és az iskola szorosan összekapcsolódott. Ki építtette az első templomot?

- Az első templomot 1753–ban Zoltán Péter és Darvay Anna építtette, majd 1836–ban a gyülekezet fatornyot épített hozzá. Csupán utalás van arra, hogy a templom leégett, a levéltárban lévo” felvételi napló (1851–1895) utolsó lapjain az áll, hogy 1840–ben a templomot újravakolták és kimeszelték, majd 1842-ben a mennyezetet is kijavították. Majd 1845–ben már új temploma volt az egyháznak, amit két részletben fizettek ki. A második részletet két évvel késo”bb, 1847–ben fizették ki. Ezen információk alapján elképzelhető, hogy valami váratlan dolog történt a templommal, hiszen felújították, majd néhány év után a szükséges összeg nélkül új templomot építettek.  A templomépítési napló szerint a munkálatokat 1914. április 4-én kezdték el és szeptember 5-én félbehagyták. Ez idő közben a templomot felépítették és a tetőzet is elkészült, aztán a munkát nem tudták folytatni az első világháború kitörése miatt. Az istentiszteleteket az állami iskolában tartották.

 

Az első parókia 1809-ben épült, majd 1881-ben megvásárolják Chernel József presbiter házát, amely a templommal szemben helyezkedik el. Mivel Chernel József jelen volt a gyu”lésen, azonnal alkuba is bocsátkoztak, végül pedig 400 forintban egyeztek meg.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...