Tenyeresek és megalázás az iskolában
Utoljára módositva: 2019-04-17 08:47:42

„Becsületes”, régimódi tenyeresekkel fenyítette és utasította rendre a remetemezői iskola diákjait a tanintézmény takarítója, aki egy napra beállt pedagógusnak, míg egy nagykárolyi iskolában a diáktársai előtt szégyenített meg egy tanár egy tanulót.

foto: presasm.ro

Tenyeres, vonalzós körmös, husángos elnáspángolás, fül- és hajhúzás – ez a fajta fizikai erőszak szinte teljesen ismeretlenné vált napjainkban az iskolában. A testi fenyítés ugyanis, akármennyire szelíd is, megváltoztathatja a gyermek értékrendhét, hiszen megtanlja, hogy az akaratát, érdekeit csak fizikai erővel érvényesítheti. A bántalmazásnál ráadásul sokkal hatékonyabb tanító-nevelő eszközök is léteznek: a bevonás, a tisztelet, az érdeklődés, a sikerélmény, az öröm vagy éppen a közös munka lehetőségének biztosítása. A jó pedagógusok ezekkel az elvekkel nem csak tisztában vannak, hanem napi rendszerességgel alkalmazzák is őket.

A napokban két Szatmár megyei iskolában is pont az ellenkezője történt ezeknek. A remetemezői iskolában ugyanis, rövid időre, a lebetegedett tanító helyét átvette a tanintézmény takarítója, aki „becsületes”, régimódi tenyeressel próbált tiszteletet parancsolni – olyan kisdiák is akadt, akinek még a bőr is kihasadt a tenyerén. Az első osztályos gyerekek az iskolából hazaérve elpanaszolták mindezt a szüleiknek, akik a legnépszerűbb közösségi oldalra is kiposztolták a történteket, fotókkal tanúsítva.

A nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskolában pedig nem fizikai, hanem pszichikai bántalmazás történt, szintén az elmúlt héten. Egy ötödikes diáklánynak az osztály előtt, az élcelődő diáktársak jelenlétében kellett levágnia a befestett hajtincseit, mert az osztályfőnökének az nem tetszett. Mentségére, az oktató elmondta, már hétfőn figyelmeztették a tizenegy éves diákot, hogy nem járhat festett hajjal iskolába, de sem ő, sem a szülei nem tettek semmit – ezért csütörtökön megmutatta neki az ollót.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség is tud a két esetről, a történteket mindkét esetben bizottság vizsgálja, a remetemezői iskolások ügyében viszont a rendőrség is nyomoz.

Romániában az érvényes jogszabályok szerint, tilos a fenyítés minden formája, így például nem lehet kitenni az órákról a diákokat, sarokba állítani őket, az oktatók semmilyen formában nem bántalmazhatják, alázhatják meg vagy diszkriminálhatják őket. Azok az oktatók, akik megszegik a törvényt, pénzbirsággal sújthatók, de testi fenyítésért el is veszíthetik a katedrájukat.

 

Bumbuluț Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...