Terepszemlén Korodi Attila
Utoljára módositva: 2014-05-23 09:00:16

A megyei vízgazdálkodási üzemeket és a szamosdobi környezetbarát szeméttelepet látogatta meg tegnapi, Szatmár megyei útja során Korodi Attila román környezetvédelmi miniszter.

 

A szamosdobi vízmű határidőre való üzembe állítását illetően nem lát gondot a környezetvédelmi miniszter, Tasnádon viszont aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy lassú a tempó, amit a kivitelező diktál, ha itt nem kapcsolnak rá, csóválta a fejét Korodi Attila, akkor 2015 decemberére nem lesz kész a tasnádi vízmű. A szamosdobi létesítménynél Kovács Jenő nagykárolyi polgármester a nagykárolyi háztartások csapjaiból folyó vezetékes víz minőségére panaszkodott és kérte Korodit, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy szeptemberre valóban megkezdődjenek azok a munkálatok, amik kiküszöbölik a fennálló hibákat. A két vízszolgáltatónál és a szamosdobi szeméttelepnél tett látogatását követő sajtótájékoztatón lapunk kérdésére Korodi Attila elmondta, lát megoldást arra is, hogy a két éve életre hívott, de a gyakorlatban azóta sem működő szelektív hulladékgyűjtés megvalósuljon. A miniszter szerint néhány jogszabály „újrafércelésére” és anyagiakra van szükség, illetve egy olyan stratégiai lépés megtételére, amelynek következtében a hulladékot jelenlegi formájában tárolni többe kerüljön, mint azt különválogatva feldolgozni.

EU-s pénzeken a hangsúly

Hibát követ el a Szatmár megyei önkormányzat, amikor ahelyett, hogy passzívan várná azt, hogy az országos költségvetésben mikor lesz annyi pénz, hogy folytatni lehessen a megkezdett munkálatokat, inkább pályázna európai uniós támogatásokra — jelentette ki tegnapi szatmári látogatása során a román környezetvédelmi miniszter. A regionális víz- és szennyvízhálózat, valamint a megyei szintű hulladéktározó olyan projektek, amelyeket nem lehet az országos költségvetésből finanszírozni, legalábbis nem hosszú távon! — mutatott rá Korodi Attila az RMDSZ-székházban tartott sajtótájékoztatón. Szerinte a regionális vízszolgáltató feladata, hogy arra ösztönözze a szerződésben álló feleket, hogy elköltsék azokat az összegeket, amelyeket az adott részprojekt finanszírozására kaptak, hogy minél előbb teljesen üzemkészen álljanak a szennyvízgazdálkodáshoz tartozó rendszerek.

 

Késésben lévő projektek

 

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter tegnap munkalátogatáson vett részt Szatmár megyében. Reggel rövid tárgyalást folytatott a megye vízellátásának nagy részéért felelős Apaserv Rt. vezetőivel, majd megtekintette a szamosdobi vízmű építkezésének munkálatait. Ez a vízmű látja majd el Nagykárolyt tiszta ivóvízzel. A kivitelezők szerint három hónapon belül üzemkész lehet a vízmű, ha minden a tervezett ütemben halad a továbbiakban is. A miniszter innen a szamosdobi ökologikus hulladéktározó telephelyére látogatott, ahol a telep igazgatója kalauzolta végig. „A hulladéktárolási és -kezelési állapotok itt jók, koordinációs problémákat vélek felfedezni” — foglalta össze tapasztalatait Korodi. — Vannak késésben lévő projektek a megyében, ezek előrelendítésében nagyot segítene, ha a szatmári 2-es körzetben az RMDSZ jelöltje nyerne, egy újabb magyar képviselő a parlamentben segítené a környezetvédelmi minisztérium munkáját is.”

„Azt gondolom, hogy bár kifelé nem ezt kommunikálják a román politikusok, de ha az RMDSZ nem lenne kormányon, akkor Szatmár megyében rosszabbul mennének a dolgok, még jobban elhúzódnának a döntések, nem tudnának haladni a kivitelezésekkel, s éppen ezért veszélybe kerülhetnének a megvalósítások” — összegezte munkalátogatásának tapasztalatát Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

 Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...