Terepszemlén Korodi Attila
Utoljára módositva: 2014-05-23 09:00:16

A megyei vízgazdálkodási üzemeket és a szamosdobi környezetbarát szeméttelepet látogatta meg tegnapi, Szatmár megyei útja során Korodi Attila román környezetvédelmi miniszter.

 

A szamosdobi vízmű határidőre való üzembe állítását illetően nem lát gondot a környezetvédelmi miniszter, Tasnádon viszont aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy lassú a tempó, amit a kivitelező diktál, ha itt nem kapcsolnak rá, csóválta a fejét Korodi Attila, akkor 2015 decemberére nem lesz kész a tasnádi vízmű. A szamosdobi létesítménynél Kovács Jenő nagykárolyi polgármester a nagykárolyi háztartások csapjaiból folyó vezetékes víz minőségére panaszkodott és kérte Korodit, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy szeptemberre valóban megkezdődjenek azok a munkálatok, amik kiküszöbölik a fennálló hibákat. A két vízszolgáltatónál és a szamosdobi szeméttelepnél tett látogatását követő sajtótájékoztatón lapunk kérdésére Korodi Attila elmondta, lát megoldást arra is, hogy a két éve életre hívott, de a gyakorlatban azóta sem működő szelektív hulladékgyűjtés megvalósuljon. A miniszter szerint néhány jogszabály „újrafércelésére” és anyagiakra van szükség, illetve egy olyan stratégiai lépés megtételére, amelynek következtében a hulladékot jelenlegi formájában tárolni többe kerüljön, mint azt különválogatva feldolgozni.

EU-s pénzeken a hangsúly

Hibát követ el a Szatmár megyei önkormányzat, amikor ahelyett, hogy passzívan várná azt, hogy az országos költségvetésben mikor lesz annyi pénz, hogy folytatni lehessen a megkezdett munkálatokat, inkább pályázna európai uniós támogatásokra — jelentette ki tegnapi szatmári látogatása során a román környezetvédelmi miniszter. A regionális víz- és szennyvízhálózat, valamint a megyei szintű hulladéktározó olyan projektek, amelyeket nem lehet az országos költségvetésből finanszírozni, legalábbis nem hosszú távon! — mutatott rá Korodi Attila az RMDSZ-székházban tartott sajtótájékoztatón. Szerinte a regionális vízszolgáltató feladata, hogy arra ösztönözze a szerződésben álló feleket, hogy elköltsék azokat az összegeket, amelyeket az adott részprojekt finanszírozására kaptak, hogy minél előbb teljesen üzemkészen álljanak a szennyvízgazdálkodáshoz tartozó rendszerek.

 

Késésben lévő projektek

 

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter tegnap munkalátogatáson vett részt Szatmár megyében. Reggel rövid tárgyalást folytatott a megye vízellátásának nagy részéért felelős Apaserv Rt. vezetőivel, majd megtekintette a szamosdobi vízmű építkezésének munkálatait. Ez a vízmű látja majd el Nagykárolyt tiszta ivóvízzel. A kivitelezők szerint három hónapon belül üzemkész lehet a vízmű, ha minden a tervezett ütemben halad a továbbiakban is. A miniszter innen a szamosdobi ökologikus hulladéktározó telephelyére látogatott, ahol a telep igazgatója kalauzolta végig. „A hulladéktárolási és -kezelési állapotok itt jók, koordinációs problémákat vélek felfedezni” — foglalta össze tapasztalatait Korodi. — Vannak késésben lévő projektek a megyében, ezek előrelendítésében nagyot segítene, ha a szatmári 2-es körzetben az RMDSZ jelöltje nyerne, egy újabb magyar képviselő a parlamentben segítené a környezetvédelmi minisztérium munkáját is.”

„Azt gondolom, hogy bár kifelé nem ezt kommunikálják a román politikusok, de ha az RMDSZ nem lenne kormányon, akkor Szatmár megyében rosszabbul mennének a dolgok, még jobban elhúzódnának a döntések, nem tudnának haladni a kivitelezésekkel, s éppen ezért veszélybe kerülhetnének a megvalósítások” — összegezte munkalátogatásának tapasztalatát Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

 Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...