Terítéken a nagytarnai határnyitás
Utoljára módositva: 2014-09-02 12:03:52

A határon átívelő partnerkapcsolatok erősítése jegyében pár napja a Szatmár Megyei Tanács küldöttsége látogatást tett Kárpátalján, Nagyszőlős és Huszt járásban. A látogatáson megvitatták a Kistarna–Nagytarna határátkelő újbóli megnyitásának kérdését.

 

A küldöttséget vezető Adrian Ştef megyei tanácselnök mellett a csoport tagja volt Felician Pop és George Negrea a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ képviseletében, Robert Laszlo a Szatmár Megyei Könyvtár képviseletében és Ljuba Horvat, a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa, látogatásuk célja pedig az együttműködési és testvérkapcsolatok kialakítása a két kárpátaljai járással.

Nagyszőlősön (Vinogradov) Vitalij Ljubka járáselnök, Szvjatoszláv Gál, a turisztikai és határon átívelő együttműködéssel foglalkozó osztályvezető, Vasile Iuhas kulturális és hagyománymegőrző osztályvezető, valamint az együttműködést leginkább szorgalmazó Iván Hajduk, Kistarna és Vasil Ivasko, Csorna polgármestere fogadta a küldöttséget. A két elnök a járási könyvtárban aláírta a testvéri kapcsolat megkötéséről szóló szándéknyilatkozatot, a megbeszéléseken pedig körvonalazódtak a gazdaság, kultúra, oktatás és turizmus területén kialakítható együttműködési formák.

A járáselnök Vitalij Ljubka számára nagy öröm volt, hogy először láthatott vendégül valakit a Szatmár Megyei Tanács éléről, és abbeli reményét fejezte ki, hogy az együttműködés csak hasznos lehet mindkét fél számára.

A szatmári küldöttség egy rövid látogatást is tett Nagyszőlős járásban, ahol egy gyógyfürdőt látogattak meg, de azt a Románia felé vezető, kistarnai határátkelőhelyet is, amely 2004 óta zárva tart. A látogatáson megvitatták a Kistarna–Nagytarna határátkelő újbóli megnyitásának kérdését, ami lehetővé tenné és jelentősen megkönnyítené a romániai és ukrajnai határ menti községekben élők — sokszor rokoni — kapcsolattartását, de gazdasági téren is sok hasznot hozhatna. Adrian Ştef ígéretet tett arra, hogy sürgetni fogja a román fél részéről is a határátkelő megnyitását. Szintén ezzel a határátkelővel kapcsolatosan intézett nyílt kérdést Titus Corlăţean külügyminiszterhez tavaly május végén Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is, interpellációjában rámutatva: mind Kistarna polgármestere, mind Nagyszőlős járáselnöke megtette már az ukrán kormány felé azokat a lépéseket, amelyek szükségesek a határátkelő újbóli megnyitásához és csak a román fél válaszára várnak.

A szatmári küldöttség Huszt városába is ellátogatott, ahol Vasil Hubal járási elnökkel találkoztak, és itt is megbeszélték a két közigazgatási egység testvérkapcsolatának megkötésével kapcsolatos részleteket.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...