Terítéken a nagytarnai határnyitás
Utoljára módositva: 2014-09-02 12:03:52

A határon átívelő partnerkapcsolatok erősítése jegyében pár napja a Szatmár Megyei Tanács küldöttsége látogatást tett Kárpátalján, Nagyszőlős és Huszt járásban. A látogatáson megvitatták a Kistarna–Nagytarna határátkelő újbóli megnyitásának kérdését.

 

A küldöttséget vezető Adrian Ştef megyei tanácselnök mellett a csoport tagja volt Felician Pop és George Negrea a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ képviseletében, Robert Laszlo a Szatmár Megyei Könyvtár képviseletében és Ljuba Horvat, a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa, látogatásuk célja pedig az együttműködési és testvérkapcsolatok kialakítása a két kárpátaljai járással.

Nagyszőlősön (Vinogradov) Vitalij Ljubka járáselnök, Szvjatoszláv Gál, a turisztikai és határon átívelő együttműködéssel foglalkozó osztályvezető, Vasile Iuhas kulturális és hagyománymegőrző osztályvezető, valamint az együttműködést leginkább szorgalmazó Iván Hajduk, Kistarna és Vasil Ivasko, Csorna polgármestere fogadta a küldöttséget. A két elnök a járási könyvtárban aláírta a testvéri kapcsolat megkötéséről szóló szándéknyilatkozatot, a megbeszéléseken pedig körvonalazódtak a gazdaság, kultúra, oktatás és turizmus területén kialakítható együttműködési formák.

A járáselnök Vitalij Ljubka számára nagy öröm volt, hogy először láthatott vendégül valakit a Szatmár Megyei Tanács éléről, és abbeli reményét fejezte ki, hogy az együttműködés csak hasznos lehet mindkét fél számára.

A szatmári küldöttség egy rövid látogatást is tett Nagyszőlős járásban, ahol egy gyógyfürdőt látogattak meg, de azt a Románia felé vezető, kistarnai határátkelőhelyet is, amely 2004 óta zárva tart. A látogatáson megvitatták a Kistarna–Nagytarna határátkelő újbóli megnyitásának kérdését, ami lehetővé tenné és jelentősen megkönnyítené a romániai és ukrajnai határ menti községekben élők — sokszor rokoni — kapcsolattartását, de gazdasági téren is sok hasznot hozhatna. Adrian Ştef ígéretet tett arra, hogy sürgetni fogja a román fél részéről is a határátkelő megnyitását. Szintén ezzel a határátkelővel kapcsolatosan intézett nyílt kérdést Titus Corlăţean külügyminiszterhez tavaly május végén Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is, interpellációjában rámutatva: mind Kistarna polgármestere, mind Nagyszőlős járáselnöke megtette már az ukrán kormány felé azokat a lépéseket, amelyek szükségesek a határátkelő újbóli megnyitásához és csak a román fél válaszára várnak.

A szatmári küldöttség Huszt városába is ellátogatott, ahol Vasil Hubal járási elnökkel találkoztak, és itt is megbeszélték a két közigazgatási egység testvérkapcsolatának megkötésével kapcsolatos részleteket.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...