Terítéken a nagytarnai határnyitás
Utoljára módositva: 2014-09-02 12:03:52

A határon átívelő partnerkapcsolatok erősítése jegyében pár napja a Szatmár Megyei Tanács küldöttsége látogatást tett Kárpátalján, Nagyszőlős és Huszt járásban. A látogatáson megvitatták a Kistarna–Nagytarna határátkelő újbóli megnyitásának kérdését.

 

A küldöttséget vezető Adrian Ştef megyei tanácselnök mellett a csoport tagja volt Felician Pop és George Negrea a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ képviseletében, Robert Laszlo a Szatmár Megyei Könyvtár képviseletében és Ljuba Horvat, a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa, látogatásuk célja pedig az együttműködési és testvérkapcsolatok kialakítása a két kárpátaljai járással.

Nagyszőlősön (Vinogradov) Vitalij Ljubka járáselnök, Szvjatoszláv Gál, a turisztikai és határon átívelő együttműködéssel foglalkozó osztályvezető, Vasile Iuhas kulturális és hagyománymegőrző osztályvezető, valamint az együttműködést leginkább szorgalmazó Iván Hajduk, Kistarna és Vasil Ivasko, Csorna polgármestere fogadta a küldöttséget. A két elnök a járási könyvtárban aláírta a testvéri kapcsolat megkötéséről szóló szándéknyilatkozatot, a megbeszéléseken pedig körvonalazódtak a gazdaság, kultúra, oktatás és turizmus területén kialakítható együttműködési formák.

A járáselnök Vitalij Ljubka számára nagy öröm volt, hogy először láthatott vendégül valakit a Szatmár Megyei Tanács éléről, és abbeli reményét fejezte ki, hogy az együttműködés csak hasznos lehet mindkét fél számára.

A szatmári küldöttség egy rövid látogatást is tett Nagyszőlős járásban, ahol egy gyógyfürdőt látogattak meg, de azt a Románia felé vezető, kistarnai határátkelőhelyet is, amely 2004 óta zárva tart. A látogatáson megvitatták a Kistarna–Nagytarna határátkelő újbóli megnyitásának kérdését, ami lehetővé tenné és jelentősen megkönnyítené a romániai és ukrajnai határ menti községekben élők — sokszor rokoni — kapcsolattartását, de gazdasági téren is sok hasznot hozhatna. Adrian Ştef ígéretet tett arra, hogy sürgetni fogja a román fél részéről is a határátkelő megnyitását. Szintén ezzel a határátkelővel kapcsolatosan intézett nyílt kérdést Titus Corlăţean külügyminiszterhez tavaly május végén Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is, interpellációjában rámutatva: mind Kistarna polgármestere, mind Nagyszőlős járáselnöke megtette már az ukrán kormány felé azokat a lépéseket, amelyek szükségesek a határátkelő újbóli megnyitásához és csak a román fél válaszára várnak.

A szatmári küldöttség Huszt városába is ellátogatott, ahol Vasil Hubal járási elnökkel találkoztak, és itt is megbeszélték a két közigazgatási egység testvérkapcsolatának megkötésével kapcsolatos részleteket.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...