Terjedőben a parlagfű
Utoljára módositva: 2014-09-02 11:59:37

Kaszálni kellene a rohamosan terjedő allergén gyomnövényt, ha lehet, évente kétszer is.

 

Sokaknak okozhat egészségügyi problémákat a virágzó parlagfű

Egyre több egészségügyi szakember jelzi, hogy sok a parlagfű-allergiás megyénkben, szorgalmazva, hogy tegyenek valamit az illetékesek a növény terjedésének megfékezése érdekében. A múlt heti szatmárnémeti tanácsülésen is szóba került a kérdés, amikor Láng László tanácsos, háziorvos adott hangot elégedetlenségének a köztéri parkok állapota miatt. Mint elmondta, az elhanyagolt zöldövezeteken elterjedt a parlagfű, a nyár végén-ősszel virágzó növény pollenje pedig megkínozhatja az erre érzékenyeket. Megyénkben az elmúlt hat évben a környezetvédelmi ügynökség szervezett parlagfűirtó, illetve figyelemfelkeltő akciókat. Békéssy Erzsébet, a hatóság vezetője szerint az előző évekhez hasonlóan idén is értesítették a helyi önkormányzatokat, kérve, hogy kaszáltassák le a gyomot, az igazgató szerint azonban a helyhatóságok általában pénzhiányra hivatkozva elzárkóznak a kezdeményezés elől. „El kellene különíteni minden település költségvetésében egy tételt a parlagfűirtás finanszírozására. Úgy vélem, mindenki számára jobb lenne, ha kevesebbet költenének például falunapokra, és nagyobb figyelmet fordítanának a lakosság egészségének megőrzésére” — fejtette ki Békéssy Erzsébet, aki szerint egyedül az avasfelsőfalui polgármester asszony fogadta meg a tanácsukat, pénzt téve félre a kaszálásra. Mint megtudtuk, az ügynökség hat éve figyeli a gyom terjedését megyénkben, és azt észlelték, hogy évről évre nagyobb területeket hódít meg. Az igazgató érdeklődésünkre elmondta: közterületről az önkormányzatoknak kellene irtaniuk a parlagfüvet, és szintén a helyhatóságok léphetnek fel azokkal szemben, akik a földjeiket, udvarukat elhanyagolják, mivel a parlagfű jellemzően megbolygatott, de nem megfelelőképpen művelt területeken terjed. A műutak mentén is burjánzik a növény — az igazgató szerint ez esetben az útügyi hatóságnak kellene lépnie, azonban idén arra hivatkozva hárították el a megkeresést, hogy kell a pénz útjavítási munkálatokra. Érdeklődésünkre a prefektúra szóvivője, Lorena Georgi elmondta, a kormányhivatal is foglalkozik a kérdéssel, és tárgyalások folynak annak érdekében, hogy szerepet vállaljanak a parlagfű terjedésének megfékezése érdekében kifejtett munkából, főképp szervezési feladatok ellátásával segítve az érintetteket.

 

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...