Terjedőben a parlagfű
Utoljára módositva: 2014-09-02 11:59:37

Kaszálni kellene a rohamosan terjedő allergén gyomnövényt, ha lehet, évente kétszer is.

 

Sokaknak okozhat egészségügyi problémákat a virágzó parlagfű

Egyre több egészségügyi szakember jelzi, hogy sok a parlagfű-allergiás megyénkben, szorgalmazva, hogy tegyenek valamit az illetékesek a növény terjedésének megfékezése érdekében. A múlt heti szatmárnémeti tanácsülésen is szóba került a kérdés, amikor Láng László tanácsos, háziorvos adott hangot elégedetlenségének a köztéri parkok állapota miatt. Mint elmondta, az elhanyagolt zöldövezeteken elterjedt a parlagfű, a nyár végén-ősszel virágzó növény pollenje pedig megkínozhatja az erre érzékenyeket. Megyénkben az elmúlt hat évben a környezetvédelmi ügynökség szervezett parlagfűirtó, illetve figyelemfelkeltő akciókat. Békéssy Erzsébet, a hatóság vezetője szerint az előző évekhez hasonlóan idén is értesítették a helyi önkormányzatokat, kérve, hogy kaszáltassák le a gyomot, az igazgató szerint azonban a helyhatóságok általában pénzhiányra hivatkozva elzárkóznak a kezdeményezés elől. „El kellene különíteni minden település költségvetésében egy tételt a parlagfűirtás finanszírozására. Úgy vélem, mindenki számára jobb lenne, ha kevesebbet költenének például falunapokra, és nagyobb figyelmet fordítanának a lakosság egészségének megőrzésére” — fejtette ki Békéssy Erzsébet, aki szerint egyedül az avasfelsőfalui polgármester asszony fogadta meg a tanácsukat, pénzt téve félre a kaszálásra. Mint megtudtuk, az ügynökség hat éve figyeli a gyom terjedését megyénkben, és azt észlelték, hogy évről évre nagyobb területeket hódít meg. Az igazgató érdeklődésünkre elmondta: közterületről az önkormányzatoknak kellene irtaniuk a parlagfüvet, és szintén a helyhatóságok léphetnek fel azokkal szemben, akik a földjeiket, udvarukat elhanyagolják, mivel a parlagfű jellemzően megbolygatott, de nem megfelelőképpen művelt területeken terjed. A műutak mentén is burjánzik a növény — az igazgató szerint ez esetben az útügyi hatóságnak kellene lépnie, azonban idén arra hivatkozva hárították el a megkeresést, hogy kell a pénz útjavítási munkálatokra. Érdeklődésünkre a prefektúra szóvivője, Lorena Georgi elmondta, a kormányhivatal is foglalkozik a kérdéssel, és tárgyalások folynak annak érdekében, hogy szerepet vállaljanak a parlagfű terjedésének megfékezése érdekében kifejtett munkából, főképp szervezési feladatok ellátásával segítve az érintetteket.

 

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...