Térképen a régi Nagykároly
Utoljára módositva: 2018-01-12 15:03:02

Restaurált változatában bárki számára megtekinthető az a térkép, amely Nagykároly 1857-es kataszteri elrendezését mutatja be. Dr. Hágó Attila Nándor, a múzeum vezetője adott bővebb felvilágosítást szerkesztőségünknek a térképről.

Számtalan információval gazdagodhatnak azok az érdeklődők, akik egy képzeletbeli időutazás keretében megvizsgálják azt a régi Nagykároly-térképet, amelyet évekkel ezelőtt az intézmény korábbi igazgatója, dr. Németi János régész, tudományos kutató adományozott a Nagykárolyi Városi Múzeumnak.

„Ez a térkép Nagykároly 1857-es kataszteri elrendezését mutatja be. Szerepelnek rajta a házak helyrajzi számai, illetve be van rajta rajzolva a területek nagysága is. Látszanak az akkor meglévő utcák, valamint a fontosabb épületek is: korabeli méretében, formájában a Károlyi-kastély, a római katolikus templom, a megyeháza, a piarista rendház, a görögkatolikus templom, a református templom, a zsidó templom. Nagyszerű képet ad az akkori utcanevekről, hiszen a fontosabbak szerepelnek a térképen. Látszik az is, hogy merre volt a lovarda, az Epres kert, a kenderföldek, melyek voltak a városrészek. A régi városközpont piactere is ki van jelölve, ahol Szent Flórián szobra volt látható, illetve a cédulaház. Vannak olyan jelzések is, amelyek a kutakat mutatták. Nagyon fontos dokumentum ez, hiszen látszik a város akkori határa. Ezt mai szemmel úgy kell elképzelni, hogy ahol a református temető Szőlő úti frontja véget ér, ott ért véget anno a város. Akkoriban Nagykárolynak 12–14 ezer fő körül lehetett a lakossága. A térkép szerint a ma Petri telepként, Teremi részként ismert területek később épültek ki, mert ezek nemesi birtokok voltak, amelyek a Ferdinánd király által hozott 21-es törvény alapján kerültek feldarabolásra, s így alakultak ki. Ahol most a zsidó temető található, illetve annak a hátsó része elvileg a Budai Nagy Antal utcával bezárólag volt a város széle. A Mesterrészi temető volt a város Mezőterem felé eső széle, a Fazekas utca volt a Gencs felé eső rész vége. A Fazekas utca kimegy a Majtényi útra is, innen a kismalomhoz, amely szintén a város végét jelentette. Továbbhaladva a Kaplonyi út irányában a régi cukorgyártól beljebb lehetett a régi városvég, ahol az egykori kertészet is helyet kapott. Az állomás felé haladva ezen a képzeletbeli sétán (bár az állomás a térkép megrajzolása után készült), elérünk a csanálosi úthoz, ahol már akkor megtalálható volt a cigánynegyed” — nyilatkozta dr. Hágó Attila Nándor, a múzeum vezetője.

„Szakemberi szemmel nézve egy nagyon fontos dokumentum ez, amely a mai korszerű digitalizációs és egyéb számítógépes technikák révén a közérdeklődésére is számot tarthat. Beszéltünk is egy topográfus szakemberrel, Mihali Nándorral, s felmerült az az elképzelés, hogy készülhessen egy olyan digitalizált változata ennek a térképnek, amely a régi térképet összeveti a mai Nagykárolyéval. Videókat, háromdimenziós felvételeket és egyéb érdekességet is lehetne ebből készíteni. Bárki megnézhetné, hogy az adott ház, utca megtalálható volt-e akkoriban, vagy mikor készült el. Persze, ha van pénz és szakember, aki megcsinálja, akkor el lehetne készíttetni a város háromdimenziós képét. Az átfogó kutatómunka eredménye egy olyan adatbázis lehetne, amely megmutatná, hogy az adott korszakban kik laktak egy-egy házban. Amennyiben nem lesz egy ilyen érdeklődő sem, attól még a térképpel vannak terveink. Elképzeléseink szerint több más tárggyal együtt kiállítjuk, hogy a nagyközönség számára is hozzáférhető legyen még ebben az évben. Addig is, míg ez megtörténik, bárki eljöhet megnézni és tanulmányozni ezt a térképet” — mondta a történész szakember.

Tőtős Tímea

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...