Természetjárók Felsőfernezelyen
Utoljára módositva: 2014-02-18 10:09:23

A tóparti völgyben a gyerekek és az örök fiatal felnőttek is kedvükre sikanyózhattak

Tavaszi ég bársonyos kék kárpitján,

Árasztja a nap ragyogó sugarát.

Friss szellő szárnya lenget faágakat,

Langy leheletével, rügyeket fakaszt.

 

Föld színén suhanva lágy fuvallata,

Kicsalogat tavaszi virágokat,

Napfény melege bontja szirmaikat,

Vidám madárdal köszönti a tavaszt.

 

Szathmáry Alice versikéje jól jellemzi azt a tavaszt idéző februári 16-át, amelyen 27 vidám turista indult el Szatmárnémetiből a Nagybánya mellett fekvő Fernezelyi vízgyűjtő tó felső szakaszáig. Ahogy az utóbbi időben többször is, Nagybányán további túratársak csatlakoztak a szatmári természetbarátokhoz. Ezúttal Vadady-Filep Gyula túravezető egy könnyű túrát szervezett, hiszen Nagybányáról autóbusszal a Fernezelyi gyűjtőtó felső végéig (a Caprioara/Őzike vendéglőig) utazott a csapat, innen pedig már csak lefelé vezetett az út, a kisebb kitérők kivételével az aszfalton. Ezek a fentebb említett „kisebb kitérők” biztosították a csapat számára a csodás kilátást a tópartra, és az élményekben és látványban gazdag kirándulást. A tó felső végén, a Firiza patak hídjáról szinte teljes hosszában megtekinthető a hatalmas tó, melyet a part közelében az árnyékos helyeken körbe-körbe vékony jégréteg takart. Ahol nem borította jég a tavat, a folyamatosan változó időjárás függvényében a vízben tükröződő felhők és fák szinte percről percre különböző színt kölcsönöztek a víztükörnek. A híd után köves úton haladva jutottak el egy kis tisztás mellett található fenti forráshoz, ahonnan kitűnő kilátás tárult a természetszerető kirándulók elé. Mivel közel a falu, egy borzos kutya is csatlakozott a csapathoz, néhány finom falat és egy kis simogatás reményében. A köves úton visszatérve a szerpentinen indult vissza a csapat, de ez korántsem a túra végét jelentette, hiszen ezután következett az uzsonna elfogyasztása és a közös fényképek elkészítése egy kisebb öbölben.

Mire a Romana völgybe érkeztek, már ragyogóan sütött a nap és bár közel 15 fokos hőmérséklet volt mérhető, a tóparti völgyben nem olvadt el a jég, így a gyerekek, és az örök fiatal felnőttek megtalálhatták az örömüket a sikanyózásban. A tó alsó végéhez közeledve nagybányai biciklis csapat tekert felfelé, mely több ember fantáziáját megmozgatta, így szóba került egy biciklis túra szervezése a közeljövőben. Mindent összevetve újabb élményekkel gazdagabban, energiával feltöltődve érkeztek 18 óra körül Szatmárra, és megint van mit mesélni a következő túráig azoknak, akik lemaradtak. További kedvcsináló képek a következő kirándulásokhoz a Szatmárnémeti Természetjárók facebook csoportjában találhatók, amelyhez bármely természetbarát túrázni vágyó érdeklődő csatlakozását szeretettel várjuk!

Nagy Eszter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:40
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 23.
Kerülje ma a stresszel járó helyzeteket, mert jót tenne végre egy kis nyugalom. Inkább a jövőről álmodozzon, mint hogy a múltat idézgesse!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...