Terra Holmy — Halmi 800 évét ünnepelik szombaton
Utoljára módositva: 2017-10-26 19:47:03

Az epertermesztésről híres ugocsai községközpont nevét 800 éve említi először írásos dokumentum — nagyszabású ünnepséggel emlékeznek erre szombaton.

Halmi neve hallatán mindenkinek az eper jut eszébe elsőként (természetesen, hiszen az ország illatos-aromás gyümölcstermésének majd’ 70 %–ka innen származik), kevesebbeknek még talán a XV. században épített református templom s a halmihegyi bor is — de azt már csak kevesen tudják, hogy az ugocsai nagyközségnek már az 1880–as évek végén volt járásbírósága, takarékpénztára, s kereskedelmi bankja, vasúti állomása, posta- és távíróhivatala, takarékpénztára, több mint 1000 lélekszámú s a gazdasági élet fellendülésében jelentős szerepet játszó zsidó lakossága, s hogy Halmi adta Szentpáli István személyében Miskolc legjelentősebb fejlődéseit megvalósító, háromszor is újraválasztott polgármesterét. Mindezek és számtalan egyéb érdekesség is előtérbe kerül október 28–án, szombaton az Árpád-kori település , Terra Holmy, azaz Halmi 800. „hivatalos” születésnapja alkalmából szervezett, nagyszabású, egész napos ünnepségen. A rendezvénysor fő helyszíne a művelődési otthon lesz, ahol 10 órakor dr. Incze Lajos polgármester ünnepi köszöntőjét követően átadják a Halmi díszpolgára okleveleket, majd 11 óra 30 perctől Balogh Béla szerző mutatja be Halmi község monográfiáját — mint mondja, a település története már egyetemi évei alatt kezdte foglalkoztatni s az évtizedet alatt összegyűjtött adatok Halmi emblematikus épületeiről, korabeli térképekről készült gazdag fotómelléklettel kibővült könyvvé álltak össze. Az elmúlt évszázadokra és a település különböző etnikumainak együttélésére pillant vissza Naghi Daniela iskolaigazgató előadása, melyet 11 óra 10 perctől a diákok bő fél órás, nemzetiségi néptáncbemutatója követ. Bara Csaba Halmi hírességeiről, az Izraelből érkezett Klein Tibor pedig a község fejlődésében meghatározó szerepet játszó s egykor jelentős lélekszámú halmi zsidóságról tart előadást — utóbbiak nyomát ma már csak néhány épület jellegzetes építészeti elemei és az emberi emlékezet őrzi. A központi parkban 12 óra 45 perckor avatják fel a 800. évforduló emlékszobrát, majd 12 óra 30 perckor Szentpáli István szülőházánál helyez el emléktáblát a Miskolcról érkezett küldöttség.
A programsor délutáni rendezvényei 15 órakor, Vígh István festőművész kiállításmegnyitójával kezdődnek, s a református templomban elhelyezett, Kemény János erdélyi fejedelem emlékére állított márványtábla, valamint a középkori, groteszk férfiarcot mintázó gyámkő megtekintésével folytatódnak. A Loga Dance School táncosai 16 óra 15 perctől perdülnek forró latin táncokra, 16 óra 30 perctől a zeneirodalom gyöngyszemei csendülnek fel dr. Fátyol Rudolf hegedűművész és Cseh Olga zongoraművész előadásában, 17 órától pedig az Északi Színház művészei mutatják be irodalmi összeállításukat. A „születésnapi ünnepség” a Debreceni Operaház művészeinek Vidám zenei egyvelegével zárul. A szervezők szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt, Halmiból elszármazottat, Halmihoz kötődőt a közös ünneplésre.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...