Terra Holmy — Halmi 800 évét ünnepelik szombaton
Utoljára módositva: 2017-10-26 19:47:03

Az epertermesztésről híres ugocsai községközpont nevét 800 éve említi először írásos dokumentum — nagyszabású ünnepséggel emlékeznek erre szombaton.

Halmi neve hallatán mindenkinek az eper jut eszébe elsőként (természetesen, hiszen az ország illatos-aromás gyümölcstermésének majd’ 70 %–ka innen származik), kevesebbeknek még talán a XV. században épített református templom s a halmihegyi bor is — de azt már csak kevesen tudják, hogy az ugocsai nagyközségnek már az 1880–as évek végén volt járásbírósága, takarékpénztára, s kereskedelmi bankja, vasúti állomása, posta- és távíróhivatala, takarékpénztára, több mint 1000 lélekszámú s a gazdasági élet fellendülésében jelentős szerepet játszó zsidó lakossága, s hogy Halmi adta Szentpáli István személyében Miskolc legjelentősebb fejlődéseit megvalósító, háromszor is újraválasztott polgármesterét. Mindezek és számtalan egyéb érdekesség is előtérbe kerül október 28–án, szombaton az Árpád-kori település , Terra Holmy, azaz Halmi 800. „hivatalos” születésnapja alkalmából szervezett, nagyszabású, egész napos ünnepségen. A rendezvénysor fő helyszíne a művelődési otthon lesz, ahol 10 órakor dr. Incze Lajos polgármester ünnepi köszöntőjét követően átadják a Halmi díszpolgára okleveleket, majd 11 óra 30 perctől Balogh Béla szerző mutatja be Halmi község monográfiáját — mint mondja, a település története már egyetemi évei alatt kezdte foglalkoztatni s az évtizedet alatt összegyűjtött adatok Halmi emblematikus épületeiről, korabeli térképekről készült gazdag fotómelléklettel kibővült könyvvé álltak össze. Az elmúlt évszázadokra és a település különböző etnikumainak együttélésére pillant vissza Naghi Daniela iskolaigazgató előadása, melyet 11 óra 10 perctől a diákok bő fél órás, nemzetiségi néptáncbemutatója követ. Bara Csaba Halmi hírességeiről, az Izraelből érkezett Klein Tibor pedig a község fejlődésében meghatározó szerepet játszó s egykor jelentős lélekszámú halmi zsidóságról tart előadást — utóbbiak nyomát ma már csak néhány épület jellegzetes építészeti elemei és az emberi emlékezet őrzi. A központi parkban 12 óra 45 perckor avatják fel a 800. évforduló emlékszobrát, majd 12 óra 30 perckor Szentpáli István szülőházánál helyez el emléktáblát a Miskolcról érkezett küldöttség.
A programsor délutáni rendezvényei 15 órakor, Vígh István festőművész kiállításmegnyitójával kezdődnek, s a református templomban elhelyezett, Kemény János erdélyi fejedelem emlékére állított márványtábla, valamint a középkori, groteszk férfiarcot mintázó gyámkő megtekintésével folytatódnak. A Loga Dance School táncosai 16 óra 15 perctől perdülnek forró latin táncokra, 16 óra 30 perctől a zeneirodalom gyöngyszemei csendülnek fel dr. Fátyol Rudolf hegedűművész és Cseh Olga zongoraművész előadásában, 17 órától pedig az Északi Színház művészei mutatják be irodalmi összeállításukat. A „születésnapi ünnepség” a Debreceni Operaház művészeinek Vidám zenei egyvelegével zárul. A szervezők szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt, Halmiból elszármazottat, Halmihoz kötődőt a közös ünneplésre.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 22.
Olyasvalakinek próbálja elmagyarázni a véleményét, aki eleve elzárkózik előle. Találja meg mi az oka, hogy így viszonyul Önhöz!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...