Testvérmegye lett Ostalb járás
Utoljára módositva: 2019-04-24 20:05:22

Népes küldöttség jelenlétében írták alá a Szatmár megye és Ostalb járás közötti testvérmegyei megállapodás végleges változatát.

A Szatmár megye és a németországi Ostalb járás közötti testvérkapcsolat kialakításának ötlete hosszú évekre tekint vissza, az ötletgazda és „a partnerség motorja” pedig vitathatatlanul az a Szepessy József, valamint Weber Stefan, akik bár évtizedek óta Németországban élnek, de egy pillanatra sem felejtették el szülőföldjüket. A hivatalos szerződés létrejöttét nemcsak számtalan kölcsönös látogatás és megbeszélés előzte meg, de a három legfőbb együttműködési területen — egészségügy, duális oktatás, hulladékgazdálkodás — kialakított közös munkacsoportok jó ideje gőzerővel zajló tevékenysége is. Ám nem csak a szakemberek és az önkormányzati vezetők erősítői ennek a kooperációnak: erősítő szálat jelent a Német Demokrata Fórum, a Német-Román Gazdasági Társaság és az a több ezer, megyénkből elszármazott sváb, akik az évek során a Németország egyik legfejlettebb régiójának számító Baden-Württembergben s azon belül Ostalb járásban telepedett le és talált második otthonára.

Tavaly júniusban ismét Szatmárnémetibe látogatott a Karl Pavel prefektus vezette húszfős ostalbi küldöttség, s ünnepélyes keretek között aláírták a terjedelmes méretű testvérmegyei szerződést, most április 15–19. között pedig egy nem kevésbé népes szatmári küldöttség látogatott Ostalbba, s a négy nap eseményeinek sorából két fontos momentum emelkedik ki: az aaleni prefektusi hivatal székhelyén aláírták a testvérmegyei megállapodás végleges változatát, a másik pedig az a találkozó, melynek keretében Nagykároly, Sárközújlak, Tasnád, Erdőd és Avasfelsőfalu polgármesterei, valamint a megye vezetősége találkozott az ottani kisvárosok polgármestereivel, a járás vezetőségével, feltérképezve a közös fejlesztési lehetőségeket, amelyek akár a települések közötti testvérkapcsolatok kialakulását is előrevetíthetik. Ennek egyik lépéseként májusban a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Technológiai Líceum pedagógusai és szakoktatói kéthetes tapasztalatcserére utaznak az aaleni szakiskolai központba és a járás különböző duális oktatási intézményeibe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...