Testvérmegye lett Ostalb járás
Utoljára módositva: 2019-04-24 20:05:22

Népes küldöttség jelenlétében írták alá a Szatmár megye és Ostalb járás közötti testvérmegyei megállapodás végleges változatát.

A Szatmár megye és a németországi Ostalb járás közötti testvérkapcsolat kialakításának ötlete hosszú évekre tekint vissza, az ötletgazda és „a partnerség motorja” pedig vitathatatlanul az a Szepessy József, valamint Weber Stefan, akik bár évtizedek óta Németországban élnek, de egy pillanatra sem felejtették el szülőföldjüket. A hivatalos szerződés létrejöttét nemcsak számtalan kölcsönös látogatás és megbeszélés előzte meg, de a három legfőbb együttműködési területen — egészségügy, duális oktatás, hulladékgazdálkodás — kialakított közös munkacsoportok jó ideje gőzerővel zajló tevékenysége is. Ám nem csak a szakemberek és az önkormányzati vezetők erősítői ennek a kooperációnak: erősítő szálat jelent a Német Demokrata Fórum, a Német-Román Gazdasági Társaság és az a több ezer, megyénkből elszármazott sváb, akik az évek során a Németország egyik legfejlettebb régiójának számító Baden-Württembergben s azon belül Ostalb járásban telepedett le és talált második otthonára.

Tavaly júniusban ismét Szatmárnémetibe látogatott a Karl Pavel prefektus vezette húszfős ostalbi küldöttség, s ünnepélyes keretek között aláírták a terjedelmes méretű testvérmegyei szerződést, most április 15–19. között pedig egy nem kevésbé népes szatmári küldöttség látogatott Ostalbba, s a négy nap eseményeinek sorából két fontos momentum emelkedik ki: az aaleni prefektusi hivatal székhelyén aláírták a testvérmegyei megállapodás végleges változatát, a másik pedig az a találkozó, melynek keretében Nagykároly, Sárközújlak, Tasnád, Erdőd és Avasfelsőfalu polgármesterei, valamint a megye vezetősége találkozott az ottani kisvárosok polgármestereivel, a járás vezetőségével, feltérképezve a közös fejlesztési lehetőségeket, amelyek akár a települések közötti testvérkapcsolatok kialakulását is előrevetíthetik. Ennek egyik lépéseként májusban a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Technológiai Líceum pedagógusai és szakoktatói kéthetes tapasztalatcserére utaznak az aaleni szakiskolai központba és a járás különböző duális oktatási intézményeibe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...