Tevékenységgazdag BuKi-nyár Csendregben
Utoljára módositva: 2017-08-25 10:44:49

Szépészkedtek, kirándultak, kézműveskedtek — változatosabbnál változatosabb programok és foglalkozások jegyében telt ez a nyár a csedregi BuKi Ház kedvezményezettjei (és nem csak) számára.

 

Tüzes latin ritmusok töltik be a csedregi BuKi Házat — a forró nyári délutánban fáradhatatlanul s nagyon vidáman gyakorolják a táncmozdulatokat a lányok, készülve a szeptember 2–i ünnepségre; a gyakorlás közötti szünetekben pedig ugyanolyan fáradhatatlanul szaladnak és pattannak be az udvar végében álló, hatalmas ugrálóasztalra, már a fiúkkal együtt. „Kiapadhatatlan az energiájuk.” — nézi őket mosolyogva Rus Szabina, a vakációs programok kitalálója és koordinátora, nevelő, tanító, a BuKi Ház egyik alapembere, aki munkahelyváltás miatt most már nem egész napját, „csak” délutánjait tölti a kedvezményezett gyermekek körében. Mint mondja, ez az első év, pontosabban nyár, amikor július 31 – szeptember 1 között a vakáció napjaira is programokat-foglalkozásokat szerveztek a gyermekek számára. „Nem csak a 6 – 12 év közötti, hátrányos helyzetű roma gyermekek, de a csedregi és kökényesi gyerkőcök jelentkezését vártuk — és jöttek is szép számmal, hiszen átlagosan 25–en gyűlnek össze és vesznek részt a foglalkozásokon. A délelőttök a tanulás jegyében telnek, s nem csak azért, hogy ne felejtsenek el mindent a tanévkezdésig, hanem mert igenis nagy szükség van a gyakorlásra, a lemaradások behozására. A délutánok természetesen játszásé és a különféle foglalkozásoké — s itt szeretném ismételten megköszönni pedagóguskollégáim segítségét, ugyanis minden programon egy–egy tanár is részt vesz, „felügyel”, teljesen önkéntesen.”

Nem volt egyszerű feladat öt hét minden napjára olyan foglalkozást-programot kitalálni, amely érdekes és vonzó a gyermekek számára, de Szabinának sikerült — sőt, annál több is, hiszen a fodrászkodás, sminkelés során nem csak belekóstoltak a „szépségiparba” (az alapmozdulatok-tudnivalók elsajátítását követően például egymást sminkeltél, frizurázták) de virágkötés vagy akár üvegfestés során is olyan foglalkozásokkal ismerkedtek, kaptak kedvet, melyeket később kitanulva biztos szakma és kenyérkereseti lehetőség is lehet számukra. „Madármegfigyelésen voltunk Fazekas Lóri bácsival s szintén vele látogattunk a kökényesdi múzeumba is; biciklitúrát szerveztünk a Túr partra, de volt biciklis falu-raly is, horgászás, ugrálókötél-oktatás, szövés-kötéstanulás, mesedélután, hulladékjelmez-készítés, gipszkartonozás, a Szatmárnémetiből érkezett Gemma nővér az újrahasznosítás égisze alatt mutatta meg, hogyan lehet újságpapírtekercs-pálcikákból szebbnél–szebb és hasznos tárgyakat fonni — az utolsó héten pedig egy színdarabot fognak megtanulni és a most gyakorolt modern tánccal együtt a szeptember 2–i záróünnepségen bemutatni.” — magyarázza.

A BuKi Ház közel hat évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, azzal a céllal, hogy minél több hátrányos helyzetű roma gyermeken segítsen és mozdítsa elő integrálásukat a társadalomba. A Bad Saulgau-i BuKi — Segítség a Közép-európai Gyermekeknek Egyesületet vezető Stefan Zell és felesége, Heidi Haller választása nem véletlenül esett anno Csedregre, hiszen a kis falu nagyszámú roma közössége és ezen belül gyermekeik igen rossz körülmények között éltek és élnek sokan ma is. Az egyesület egy egész, udvaros, kertes falusi portát bérel — ez a BuKi Ház; iskolaidőben a gyermekek reggel ide jönnek otthonról, itt reggeliznek, majd a tanítást követően itt ebédelnek és tanulnak, a helybéli tanítók segítségével (főleg matematikából és magyar nyelvből van szükség erre), de itt fürdenek, itt kapnak tiszta ruhát, itt mossák ki a koszost. És közben tanulják a mindennapi élet tevékenységeit, amelyeket mások, máshol, teljesen természetesen szüleiktől tanulnak meg — takarítani, vasalni, mosni, hogyan kell vásárolni, a mértékegységeket, a pénz használatát és beosztását, a kerti zöldségek s a mezei gyógynövények felhasználását, egyszóval mindazt, aminek ismeretében fognak tudni majd boldogulni a nagybetűs Életben.

„A rendet és a fegyelmet is megtanulják, ugyanis az egyik alapkikötés: aki nem megy iskolába, az azon a napon a BuKiba sem jöhet. Nagy kihívás és nagy feladat, de ugyanakkor elmondhatatlanul jó érzés látni, mennyit fejlődik egy–egy gyermek, és nagyon büszke vagyok arra, hogy többen is bekerültek Szatmárnémetibe, a gimnáziumokba. De az is különösen jó érzés volt, hogy tavaly két kisfiú egy egész hónapot tölthetett Németországban, Bad Saulgauban — itt a házban tanultak meg németül, ugyanis Heidi és Stefan nagyon sok időt tölt velük. Én pedig az évek alatt a gyermekektől megtanultam a roma nyelvet, mert egymás között inkább azt beszélik.” — mondja mosolyogva Szabina, hozzátéve: „Szinte kézzel foghatóan érezhető a magatartásbeli különbség a BuKi-s és a nem BuKi-s gyermekek között — a szülők is örvendenek ennek a lehetőségnek, hiszen az, hogy itt karácsony– és húsvétváróval készülünk az ünnepekre, jelmezbált, gyermeknapot szervezünk, az az otthoni, családi életet is pozitívan befolyásolja.”

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az elrabol hercegnő
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Bosszúvágy
Ma, 16:40
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...