Tiltakozási hullám a kórházakban
Utoljára módositva: 2018-04-16 17:51:07

Az új bértörvény jelentősen megnöveli az orvosok fizetését, közben több, szintén az ágazatban dolgozó személy bérének csökkentéséhez vezet, ezért tiltakozási hullám kezdődött a kórházakban.

A 153/2017-es törvény, amely már most a 2022-es szintre emeli az orvosok és felsőfokú végzettséggel rendelkező asszisztensek bruttó fizetését és a bértörvénnyel egy időben megszületett jogszabály, melynek értelmében a pótlékokra szánt kiadás nem haladhatja meg a kórházi alkalmazottak bruttó bérének 30 százalékát, komoly fejtörést okoz országszerte a kórházi vezetőknek. Az elégedetlenség okán számos kórházban tiltakozást tartottak az elmúlt napokban az alkalmazottak, azt kérve, hogy ne csökkentsék a fizetéseket. Sorina Pintea egészségügyi miniszter tegnap tárgyalásra hívta azon kórházak menedzsereit, ahol tiltakozást tartottak. „Tárgyalásra hívtam a menedzsereket. (…) kicsit átgondoltuk a pótlékok kiosztását és elosztását is. Szerintem nem lesznek különösebb problémák, de végső soron mi csak betartjuk a törvényt. A kormány felvállalta az orvosok és asszisztensek bérének növelését. Azon személyeknek, akiknek csak 2022-től egyenlítődik ki a fizetésük, bizonyos mértékben csökkent a bérük, ezt próbáljuk kiegyensúlyozni, de minden kórházban más a helyzet. Én tárgyalásra hívtam őket, annak ellenére, hogy a törvényt be kell tartanunk” — idézte Pintea nyilatkozatát a Digi 24 hírcsatorna.

Az egységes bértörvény alkalmazása utáni első, márciusi fizetést legtöbb helyen tegnap folyósították, vannak viszont olyan egészségügyi intézmények — így a szatmári is — ahol késik a bérek átutalása.

Késve kapják meg a fizetésüket

A Szatmár megyei kórházak vezetői folyamatosan tárgyalnak a megyei tanács vezetőségével, hogy konszenzust találjanak a bértörvény által előidézett problémákra, emiatt azonban késnek a bérek. Káoszt okozott a 153/2017-es törvény, mely az orvosok és felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi asszisztensek bérét a 2022-es szintre emeli, ugyanakkor a múlt héten elfogadott, a pótlékokat szabályozó rendelet tovább bonyolította a helyzetet, hiszen ennek értelmében az ágazatban a pótlékokra szánt kiadás nem haladhatja meg a bruttó bérek 30 százalékát. Az új bértörvény által előidézett anomáliákat már március elején látták a szakemberek, amikor a jogszabály hatály alól „kifelejtetett” kémikusok és biológusok spontán sztrájkot tartottak országszerte, így Szatmár megyében is. Akkor a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, Adrian Marc elmondta, hogy sajnos az orvosok és asszisztensek számára kedvező bértörvény megfeledkezett a kémikusokról, biológusokról, az ápolókról, a beteghordozókról, s az adminisztratív személyzetről is, az ágazatban dolgozók fizetései közötti óriási különbség pedig újabb tiltakozási akciókat vetítette előre. Értesüléseink szerint a Szatmár Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó kórházak — tbc-kórház, Avasfelsőfalui Városi Kórház, Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház — vezetői többször találkoztak a megye vezetőségével, hogy megoldást találjanak a vonatkozó jogszabályok által előidézett anomáliákra. A tárgyalófelek konszenzusos megoldást keresnek, ám a jelenlegi törvények alapján nagyon bonyolult helyzet állt elő. Miközben az orvosok és asszisztensek alapfizetése jelentősen növekedett, addig életbe lépett az a jogszabály, melynek értelmében a pótlékokra szánt kiadás nem haladhatja meg a kórházi alkalmazottak bruttó bérének 30 százalékát, emiatt pedig lesznek olyan egészségügyi alkalmazottak, akiknek csökken a bére, hacsak nem találnak kiutat a kusza törvénykezés között. Szatmár megyében egyelőre nem jelentettek be sztrájkot a szakszervezeti képviselők, akik bíznak abban, hogy a mai egyeztető tárgyalás elfogadható megoldást eredményez majd.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...