Tiltakozási hullám a kórházakban
Utoljára módositva: 2018-04-16 17:51:07

Az új bértörvény jelentősen megnöveli az orvosok fizetését, közben több, szintén az ágazatban dolgozó személy bérének csökkentéséhez vezet, ezért tiltakozási hullám kezdődött a kórházakban.

A 153/2017-es törvény, amely már most a 2022-es szintre emeli az orvosok és felsőfokú végzettséggel rendelkező asszisztensek bruttó fizetését és a bértörvénnyel egy időben megszületett jogszabály, melynek értelmében a pótlékokra szánt kiadás nem haladhatja meg a kórházi alkalmazottak bruttó bérének 30 százalékát, komoly fejtörést okoz országszerte a kórházi vezetőknek. Az elégedetlenség okán számos kórházban tiltakozást tartottak az elmúlt napokban az alkalmazottak, azt kérve, hogy ne csökkentsék a fizetéseket. Sorina Pintea egészségügyi miniszter tegnap tárgyalásra hívta azon kórházak menedzsereit, ahol tiltakozást tartottak. „Tárgyalásra hívtam a menedzsereket. (…) kicsit átgondoltuk a pótlékok kiosztását és elosztását is. Szerintem nem lesznek különösebb problémák, de végső soron mi csak betartjuk a törvényt. A kormány felvállalta az orvosok és asszisztensek bérének növelését. Azon személyeknek, akiknek csak 2022-től egyenlítődik ki a fizetésük, bizonyos mértékben csökkent a bérük, ezt próbáljuk kiegyensúlyozni, de minden kórházban más a helyzet. Én tárgyalásra hívtam őket, annak ellenére, hogy a törvényt be kell tartanunk” — idézte Pintea nyilatkozatát a Digi 24 hírcsatorna.

Az egységes bértörvény alkalmazása utáni első, márciusi fizetést legtöbb helyen tegnap folyósították, vannak viszont olyan egészségügyi intézmények — így a szatmári is — ahol késik a bérek átutalása.

Késve kapják meg a fizetésüket

A Szatmár megyei kórházak vezetői folyamatosan tárgyalnak a megyei tanács vezetőségével, hogy konszenzust találjanak a bértörvény által előidézett problémákra, emiatt azonban késnek a bérek. Káoszt okozott a 153/2017-es törvény, mely az orvosok és felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi asszisztensek bérét a 2022-es szintre emeli, ugyanakkor a múlt héten elfogadott, a pótlékokat szabályozó rendelet tovább bonyolította a helyzetet, hiszen ennek értelmében az ágazatban a pótlékokra szánt kiadás nem haladhatja meg a bruttó bérek 30 százalékát. Az új bértörvény által előidézett anomáliákat már március elején látták a szakemberek, amikor a jogszabály hatály alól „kifelejtetett” kémikusok és biológusok spontán sztrájkot tartottak országszerte, így Szatmár megyében is. Akkor a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, Adrian Marc elmondta, hogy sajnos az orvosok és asszisztensek számára kedvező bértörvény megfeledkezett a kémikusokról, biológusokról, az ápolókról, a beteghordozókról, s az adminisztratív személyzetről is, az ágazatban dolgozók fizetései közötti óriási különbség pedig újabb tiltakozási akciókat vetítette előre. Értesüléseink szerint a Szatmár Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó kórházak — tbc-kórház, Avasfelsőfalui Városi Kórház, Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház — vezetői többször találkoztak a megye vezetőségével, hogy megoldást találjanak a vonatkozó jogszabályok által előidézett anomáliákra. A tárgyalófelek konszenzusos megoldást keresnek, ám a jelenlegi törvények alapján nagyon bonyolult helyzet állt elő. Miközben az orvosok és asszisztensek alapfizetése jelentősen növekedett, addig életbe lépett az a jogszabály, melynek értelmében a pótlékokra szánt kiadás nem haladhatja meg a kórházi alkalmazottak bruttó bérének 30 százalékát, emiatt pedig lesznek olyan egészségügyi alkalmazottak, akiknek csökken a bére, hacsak nem találnak kiutat a kusza törvénykezés között. Szatmár megyében egyelőre nem jelentettek be sztrájkot a szakszervezeti képviselők, akik bíznak abban, hogy a mai egyeztető tárgyalás elfogadható megoldást eredményez majd.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...