Csendes tiltakozás a sürgősségi ellátás fonákságai miatt
Utoljára módositva: 2016-11-27 20:18:46

Több mint százan gyűltek össze vasárnap kora este a sürgősségi bejárata mellett — egyrészt, hogy gyertyát gyújtsanak a pénteken éjjel elhunyt, 31 éves fiatal családapa emlékére, másrészt, hogy csendes tiltakozásukkal fejezzék ki elégedetlenségüket mind az egészségügyi rendszer, mind a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztályán történő egészségügyi ellátás fonákságai miatt.

A megmozduláson jelen volt Marcela Papici kórházmenedzser is, aki megpróbált válaszolni a feltett kérdésekre, melyek zöme természetesen az elhunyt fiatalember orvosi ellátásával volt kapcsolatos — mint többször elismételte: az esetleges műhiba tényét csak az etikai bizottság állapíthatja majd meg, hiszen azt szakemberek (orvosok) alkotják, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az ügyben a rendőrség is nyomozást folytat, s megerősítette a kórház azon — a sürgősségis kórlapokra, a szolgálatos orvosok vallomásaira és a videofelvételekre alapozott — véleményét, mely szerint a beteget megfelelően látták el.

 Vizsgálatok — a halál beállta után

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán pénteken éjjel elhunyt az a 31 éves fiatalember, akire november 20-án, vasárnap hajnalban a járőröző rendőrök találtak rá eszméletlen állapotban Szatmárnémetiben, a Károlyi úton. Mint arról már beszámoltunk, az áldozatot a megyei kórház sürgősségi osztályára szállították, ahonnan (miután magához tért és életfunkciói is kielégítőek lettek) háromórás megfigyelést követően hazaengedték — a fiatalember azonban másnapra nagyon rosszul lett, ismét kórházba szállították, ahol ezúttal már CT-vizsgálatot is készítettek. Ekkor derült ki, hogy egy vérömleny alakult ki az agyában, valószínűleg egy nagyobb ütést követően — a fiatalember mély kómába került, s szervezete végül feladta a harcot. Közben a rendőrség is nyomozást indított az ügyben, mert alapos a gyanúja annak, hogy a fogtechnikusként dolgozó fiatalembert, aki a fogorvosok báljáról tartott hazafelé, leütötték és kirabolták, ugyanis nem emlékszik, hogyan került a Károlyi úton a földre, csak annyira, hogy a közelben lévő Seven bárból (ahol egy 3 dl-es sört ivott meg) hazafelé indult biciklijével, valamint a nála lévő, jelentős összegű készpénz is eltűnt.

A tragédia több kérdést is felvet, hiszen nehezen érthető: a sürgősségiről miért engedték haza rövid megfigyelést követően; miért nem készült CT még vasárnap hajnalban — hiszen a mentőt riasztó rendőrök is úgy jelentették az esetet: eszméletlen férfi, lehetséges fej/koponyasérülésekkel. A fiatal férfi halálát követően majd’ egy nappal, szombaton este a kórház egy közleményben tudatta hivatalos álláspontját — e szerint november 20-án 3.46-kor vitték be a sürgősségire a 31 éves pácienst, ahol a szolgálatos orvos megvizsgálta. A sürgősségin kitöltött kórlap szerint alkoholszagú volt, zavart és felfokozottan izgatott állapotban, járása bizonytalan, de meg tudta mondani az édesanyja telefonszámát (akit fel is hívtak). Orvosi szempontból életfunkciói rendben voltak, és külsérelmi nyomok „nem indokolták” egy esetleges CT-vizsgálat elvégzését — igaz, amíg megfigyelés alatt tartották, többször is felkelt az ágyból és kijelentette, hogy akarata ellenére tartják bent, végül 7.30-kor édesanyja és felesége társaságában hazaengedték. Nem hosszú időre, ugyanis november 21-én, hétfőn 17.05-kor SMURD rohammentővel vitték újra a sürgősségire, az akkor készített kórlap szerint a beteg általános egészségi állapota gyenge volt, a rohammentős jelentés szerint otthon többször is rángógörcsei voltak, s szintén e jelentés említi, hogy a férfi 2–3 napja nem szűnő fejfással jelentkezett a sürgősségen, ezt Naproxennel kezeltek. Figyelemebe véve a beteg általános állapotát és a jobb fülkagylón lévő sérülését, az orvosok a koponya-CT vizsgálat elvégzése mellett döntöttek — ennek eredménye jobb homlok- és falcsont törést, valamint agyállomány-góc vérzést állapított meg.

A kórházi közlemény megfogalmazása szerint teljes mértékben követték az ilyenkor szokásos protokoll-eljárást, a CT eredményét elküldték a Kolozsvári Idegsebészeti Klinikára, ahonnan azt a választ kapták, hogy a páciens nem szorul sebészeti beavatkozásra és kezelése a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban is megoldható. A férfi az intenzív osztályra került, ahol nem tért magához a kómából, agyhalott állapotba került, majd november 25-én éjjel elhunyt. „Pontosítjuk, hogy a közleményünkben kiadott információkat a sürgősségen készített kórlapok és a szolgálatos orvosok nyilatkozatai, valamint videofelvételek alapján állítottuk össze” — olvasható még a kórház közleményében.
Pataki Csaba tanácselnök megkeresésünkre elmondta: bár a fiatalember pénteken éjjel hunyt el, Marcela Papici kórházmenedzser csak szombaton délután értesítette erről. „Mindenkit türelemre intek, egyrészt várom a kórháztól a kért jelentést, amit hétfőn kapok meg, másrészt a kórház igazgatótanácsa is összeül az üggyel kapcsolatban. A szakembereknek kell megállapítaniuk, hogy esetleges műhiba történt-e vagy első alkalommal nem megfelelően látták-e el a beteget ” — mondta. Az ügyészek pedig ma döntik el, hogy az eddigi testi sértés besorolású ügy nyomozását gyilkosság, rablógyilkosság vagy szakmai gondatlanság miatti haláleset besorolással folytatja a rendőrség.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...