Tiszta vagy nem tiszta?
Utoljára módositva: 2019-10-10 09:03:52

Nem mind folyékony arany, ami annak tűnik: a boltok polcain található sörök alig ötöde „tiszta”, a többi tele van különböző adalékanyagokkal — hívja fel a figyelmet a Fogyasztókért Egyesület.

Romániában az éves átlagos sörfogyasztás lakosonként 85 liter. Nem csoda, hiszen világszerte nagyon kedvelt italról van szó, a víz és a tea után a dobogó harmadik fokán találjuk. A Fogyasztókért Egyesület (Asociaţia Pro Consumatori) szerint azonban nem árt időnként elolvasni a habzó nedű csomagolásán feltüntetett összetevőket is, ha jót akarunk: tízből ugyanis mindössze két sör esetében tartják be a német „sörtisztasági” törvényt, az italok csupán ötöde készül csak és kizárólag a négy fő alapanyagból — malátából, vízből, komlóból és élesztőből.

A múlt hónapban közzétett vizsgálati eredmények szerint a nem tiszta sörök többek között kukoricakeményítőt, zabpelyhet, hozzáadott C-vitamint, habosító anyagot, nitrátokat, valamint ammóniás karamellt tartalmaztak. A szervezet szerint jobb, ha hagyományos, tiszta söröket választunk és fogyasztunk, ráadásul a sörök értékes tápanyagokat is tartalmaznak.

A sör ugyanis szénhidrátokban, aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és más anyagokban, például polifenolokban gazdag. Egyik alapanyaga, a komló virágzata adja a sör polifenol-tartalmának körülbelül 30 százalékát, a többi polifenol a másik fontos alapanyagból, a malátából származik. A sör emellett kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot és káliumot tartalmaz, a nem pasztőrözött termékekben pedig sok a B-vitamin (B2, B3, B6, B9, B12). A söröket általában 4–24 Celsius-fokon kell tárolni, ezek eltarthatósága 6–24 hónap között változik típustól függően.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) húsz év felettiek számára a napi italfogyasztás felső határát 40 gramm alkoholban állapította meg. Ez körülbelül másfél üveg sört jelent, de szem előtt kell tartani, hogy legfelső határról van szó, tehát ennél inkább kevesebbet érdemes inni, és csak étkezést követően. Nőknek viszont kevesebb, napi 3–5 deciliter sör ajánlott.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...