Tisztul a közkedvelt Kossuth-kert
Utoljára módositva: 2019-08-02 08:52:06

Ahhoz képest, mennyire belepte az elmúlt időszakban a varjúürülék és a kosz a frissen lerakott térköveket, tegnap délelőtt tisztán, gondozott kinézettel fogadta a látogatókat a Kossuth-kert.

Gyakran volt nagyon koszos az elmúlt időszakban a szatmárnémeti Kossuth-kert. Olyan hétvége is akadt, hogy lépni is alig lehetett a vadonatúj térköveken, amelyeket belepett a madárülülék és a toll, panaszkodtak is ezért a parkba kilátogató szatmáriak. Tegnap délelőtti ottjártunkkor azonban úgy dolgoztak a köztisztasági vállalat és a közterület-fenntartó alkalmazottai, mint a szorgos méhek: a térköves sétányokon látszott, hogy alaposan le voltak suvickolva, tollat és ürüléket — jóval kevesebbet — már csak azon fák alatt lehetett látni, melyeken modernkori lakóparkok mintájára építették fel fészkeiket a vetési varjak.

A parkban egyébként április óta felújítási munkálatok zajlottak, amelyek jelenleg is folyamatban vannak: az elmúlt hónapokban például új burkolat került a sétányokra, felmarták ugyanis a régi, gödrös, ütött-kopott aszfaltot, amelyet térkövekre cseréltek. Bár szakaszosan dolgoztak a munkások, és akad olyan rész is, ahol már jó ideje készen van a térkőburkolat, a felújításra hivatkozva a köztisztasági vállalat nem takarította ezeket, a sétányokat pedig belepte a madárürülék, amelybe beleragadtak a tollak, a levelek és a por. Gyakran, ha nagyon kimelegedett az idő, levegőt is alig lehetett venni az orrfacsaró bűz miatt. Mivel több szatmári, köztük kisgyermekes családok is aggodalmukat fejezték ki a Kossuth-kert állapota miatt, ezért tájékoztatást kértünk ez ügyben a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivataltól. Mint megtudtuk, a Kossuth-kerti sétányokat április óta valóban nem takarította a köztisztasági vállalat a felújítási munkálatok miatt, ellenben ettől a hónaptól az év végéig 24 alkalommal van beütemezve a térkövezett sétányok lemosása, de a zöldövezeteket is rendszeresen takarítják. Rövidesen a koszos, gyakran foghíjas, régi padok is kikerülnek a közkedvelt parkból, a helyükre pedig új ülőalkalmatosságokat szerelnek.

„Szinte rá sem lehet ismerni a Kossuth-kertre ahhoz képest, ahogyan kicsivel több mint egy hete kinézett” — magyarázta lapunknak egy kisgyermekes szülő — a játszóeszközök ugyanis letakarítva, a sétányok lemosva, a kukákat és a zöldövezetekről összesepert leveleket, tollakat pedig éppen akkor ürítették ki és szállították el a köztisztasági vállalat alkalmazottai.

A kisvonat dombján lévő két, a gyerekek által sokat használt, hosszú csúszdát éppen a közterület-fenntartó egyik munkása tisztogatta. Elmondta, hogy nem könnyű tisztává varázsolni a madárürüléktől ezeket, de ő és egy másik kollégája felváltva járnak ki reggelente a Kossuth-kertbe, hogy letakarítsák a csúszdákat. „Mi abban bízunk, hogy ez a takarítási lendület most már továbbra is kitart, mert jó ide kijönni, a gyerekek is nagyon szeretik” — tette még hozzá egy arra járó anyuka.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...