Tisztul a közkedvelt Kossuth-kert
Utoljára módositva: 2019-08-02 08:52:06

Ahhoz képest, mennyire belepte az elmúlt időszakban a varjúürülék és a kosz a frissen lerakott térköveket, tegnap délelőtt tisztán, gondozott kinézettel fogadta a látogatókat a Kossuth-kert.

Gyakran volt nagyon koszos az elmúlt időszakban a szatmárnémeti Kossuth-kert. Olyan hétvége is akadt, hogy lépni is alig lehetett a vadonatúj térköveken, amelyeket belepett a madárülülék és a toll, panaszkodtak is ezért a parkba kilátogató szatmáriak. Tegnap délelőtti ottjártunkkor azonban úgy dolgoztak a köztisztasági vállalat és a közterület-fenntartó alkalmazottai, mint a szorgos méhek: a térköves sétányokon látszott, hogy alaposan le voltak suvickolva, tollat és ürüléket — jóval kevesebbet — már csak azon fák alatt lehetett látni, melyeken modernkori lakóparkok mintájára építették fel fészkeiket a vetési varjak.

A parkban egyébként április óta felújítási munkálatok zajlottak, amelyek jelenleg is folyamatban vannak: az elmúlt hónapokban például új burkolat került a sétányokra, felmarták ugyanis a régi, gödrös, ütött-kopott aszfaltot, amelyet térkövekre cseréltek. Bár szakaszosan dolgoztak a munkások, és akad olyan rész is, ahol már jó ideje készen van a térkőburkolat, a felújításra hivatkozva a köztisztasági vállalat nem takarította ezeket, a sétányokat pedig belepte a madárürülék, amelybe beleragadtak a tollak, a levelek és a por. Gyakran, ha nagyon kimelegedett az idő, levegőt is alig lehetett venni az orrfacsaró bűz miatt. Mivel több szatmári, köztük kisgyermekes családok is aggodalmukat fejezték ki a Kossuth-kert állapota miatt, ezért tájékoztatást kértünk ez ügyben a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivataltól. Mint megtudtuk, a Kossuth-kerti sétányokat április óta valóban nem takarította a köztisztasági vállalat a felújítási munkálatok miatt, ellenben ettől a hónaptól az év végéig 24 alkalommal van beütemezve a térkövezett sétányok lemosása, de a zöldövezeteket is rendszeresen takarítják. Rövidesen a koszos, gyakran foghíjas, régi padok is kikerülnek a közkedvelt parkból, a helyükre pedig új ülőalkalmatosságokat szerelnek.

„Szinte rá sem lehet ismerni a Kossuth-kertre ahhoz képest, ahogyan kicsivel több mint egy hete kinézett” — magyarázta lapunknak egy kisgyermekes szülő — a játszóeszközök ugyanis letakarítva, a sétányok lemosva, a kukákat és a zöldövezetekről összesepert leveleket, tollakat pedig éppen akkor ürítették ki és szállították el a köztisztasági vállalat alkalmazottai.

A kisvonat dombján lévő két, a gyerekek által sokat használt, hosszú csúszdát éppen a közterület-fenntartó egyik munkása tisztogatta. Elmondta, hogy nem könnyű tisztává varázsolni a madárürüléktől ezeket, de ő és egy másik kollégája felváltva járnak ki reggelente a Kossuth-kertbe, hogy letakarítsák a csúszdákat. „Mi abban bízunk, hogy ez a takarítási lendület most már továbbra is kitart, mert jó ide kijönni, a gyerekek is nagyon szeretik” — tette még hozzá egy arra járó anyuka.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...