Tíz évig érvényes útlevelek
Utoljára módositva: 2017-08-15 19:28:19

Egyszerűen oldotta meg az útlevéligénylések miatti sorok problémáját a belügy: ötről tíz évre hosszabbította meg a 25 évesnél idősebbek nevére kiállított úti okmányok érvényességi idejét.

Hétfőtől lépett érvénybe, hogy az ettől a dátumtól kezdődően kiállításra kerülő román útlevelek az eddigi öt helyett tíz évre lesznek érvényesek a huszonöt évnél idősebb igénylők esetében. Az Unió más országaiban már évek óta tíz évig használható okmányt kapnak az útlevéligénylők. A huszonöt ennél fiatalabbak nevére kiállított úti okmányok érvényességi ideje nem változott, 3 évig használhatják a 14 évnél fiatalabbak az úti okmányaikat, és 5 évig a 14–25 év közöttiek, írja hivatalos honlapján a román nagykövetség. Nem csupán Szatmár megyére, hanem az ország minden megyéjére jellemző, hogy az útlevélkibocsátó hivatal nem képes ellátni megfelelő gyorsasággal a feladatát, minden városban óriásiak a sorok az útlevélosztályok előtt; a minisztérium azt reméli, hogy a kétszer hosszabb ideig érvényes útlevél miatt kétszer kevesebb lesz az igénylő, s így felére rövidülnek a sorok.

Az Európai Románok Egyesülete gyakorolt nyomást a belügyre amiatt, hogy az országban órákat kell várniuk az útlevéligénylőknek; uniós hatóságokhoz nyújtana be panaszt az egyesület, ha a helyzet nem változik. A belügyminisztérium elismeri, hogy a nyári időszakban 80–90 százalékkal nő a benyújtott igénylések száma, ezeket pedig csak úgy tudnák megfelelő sebességgel feldolgozni, ha kétszer annyi ügyfélablakot üzemeltetnének, vagy ha kétszeresére nyújtják az útlevelek érvényességi idejét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...