Tíz évig érvényes útlevelek
Utoljára módositva: 2017-08-15 19:28:19

Egyszerűen oldotta meg az útlevéligénylések miatti sorok problémáját a belügy: ötről tíz évre hosszabbította meg a 25 évesnél idősebbek nevére kiállított úti okmányok érvényességi idejét.

Hétfőtől lépett érvénybe, hogy az ettől a dátumtól kezdődően kiállításra kerülő román útlevelek az eddigi öt helyett tíz évre lesznek érvényesek a huszonöt évnél idősebb igénylők esetében. Az Unió más országaiban már évek óta tíz évig használható okmányt kapnak az útlevéligénylők. A huszonöt ennél fiatalabbak nevére kiállított úti okmányok érvényességi ideje nem változott, 3 évig használhatják a 14 évnél fiatalabbak az úti okmányaikat, és 5 évig a 14–25 év közöttiek, írja hivatalos honlapján a román nagykövetség. Nem csupán Szatmár megyére, hanem az ország minden megyéjére jellemző, hogy az útlevélkibocsátó hivatal nem képes ellátni megfelelő gyorsasággal a feladatát, minden városban óriásiak a sorok az útlevélosztályok előtt; a minisztérium azt reméli, hogy a kétszer hosszabb ideig érvényes útlevél miatt kétszer kevesebb lesz az igénylő, s így felére rövidülnek a sorok.

Az Európai Románok Egyesülete gyakorolt nyomást a belügyre amiatt, hogy az országban órákat kell várniuk az útlevéligénylőknek; uniós hatóságokhoz nyújtana be panaszt az egyesület, ha a helyzet nem változik. A belügyminisztérium elismeri, hogy a nyári időszakban 80–90 százalékkal nő a benyújtott igénylések száma, ezeket pedig csak úgy tudnák megfelelő sebességgel feldolgozni, ha kétszer annyi ügyfélablakot üzemeltetnének, vagy ha kétszeresére nyújtják az útlevelek érvényességi idejét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...