Tíz évig érvényes útlevelek
Utoljára módositva: 2017-08-15 19:28:19

Egyszerűen oldotta meg az útlevéligénylések miatti sorok problémáját a belügy: ötről tíz évre hosszabbította meg a 25 évesnél idősebbek nevére kiállított úti okmányok érvényességi idejét.

Hétfőtől lépett érvénybe, hogy az ettől a dátumtól kezdődően kiállításra kerülő román útlevelek az eddigi öt helyett tíz évre lesznek érvényesek a huszonöt évnél idősebb igénylők esetében. Az Unió más országaiban már évek óta tíz évig használható okmányt kapnak az útlevéligénylők. A huszonöt ennél fiatalabbak nevére kiállított úti okmányok érvényességi ideje nem változott, 3 évig használhatják a 14 évnél fiatalabbak az úti okmányaikat, és 5 évig a 14–25 év közöttiek, írja hivatalos honlapján a román nagykövetség. Nem csupán Szatmár megyére, hanem az ország minden megyéjére jellemző, hogy az útlevélkibocsátó hivatal nem képes ellátni megfelelő gyorsasággal a feladatát, minden városban óriásiak a sorok az útlevélosztályok előtt; a minisztérium azt reméli, hogy a kétszer hosszabb ideig érvényes útlevél miatt kétszer kevesebb lesz az igénylő, s így felére rövidülnek a sorok.

Az Európai Románok Egyesülete gyakorolt nyomást a belügyre amiatt, hogy az országban órákat kell várniuk az útlevéligénylőknek; uniós hatóságokhoz nyújtana be panaszt az egyesület, ha a helyzet nem változik. A belügyminisztérium elismeri, hogy a nyári időszakban 80–90 százalékkal nő a benyújtott igénylések száma, ezeket pedig csak úgy tudnák megfelelő sebességgel feldolgozni, ha kétszer annyi ügyfélablakot üzemeltetnének, vagy ha kétszeresére nyújtják az útlevelek érvényességi idejét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...