Tizenkét csapat a Diákszínjátszó Fesztiválon
Utoljára módositva: 2014-06-10 09:46:13

A LiterArt Egyesület szombaton kilencedik, ebből Halmiban hatodik alkalommal szervezte meg a Diákszínjátszó Fesztivált. A rendezvényen tizenkét csapat vett részt klasszikus és modern darabokkal, amelyekbe hagyományőrző elemeket is bele-beleszőttek.

 

Papp Erika, a Halmi Általános Iskola magyar szakos tanára, a fesztivál egyik szervezője köszöntötte a csapatokat, azok felkészítőit, a nézőket és a támogatókat. Incze Lajos, Halmi község polgármestere elmondta, hogy a helyi tanács minden évben támogatta, s a jövőben is támogatni fogja ezt a rendezvényt, mert azt tapasztalják, hogy a fesztivál keretében nem csupán egyszerű iskolán kívüli tevékenység zajlik, hanem eredményes közösségformáló kulturális munka. Gál Gyöngyi, a LiterArt Egyesület elnöke a felkészítő tanárok munkájára hívta fel a figyelmet. Maximum négyéves szakaszokban történik ez a tevékenység: amire egy csapat összeérik és eredményeket tud elérni, a csapattagok már kikerülnek az általános iskolák padjaiból, helyükre újak érkeznek. Gál Gyöngyi bízik abban, hogy ezek a diákok középiskolai színjátszó csoportokban is játszani fognak, magasabb szinten.

 

Értékelés

 

Rappert Gábor, a zsűri elnöke így értékelte a versenyt: „Hihetetlenül lelkes és önfeláldozó szervezésnek, valamint a támogatóknak köszönhetően, immár kilencedik alkalommal került megrendezésre ez a diákszínjátszó fesztivál, amelynek az utóbbi években én is folyamatosan a vendége lehettem mint zsűritag. Ennek a folyamatosságnak köszönhetően azt is megfigyelhettem, hogy évről évre egyre rangosabb előadások születnek, a felkészítő tanárok elképesztő komolysággal és igényességgel egyre magasabb színvonal elérésére serkentik a csapatok tagjait, és ennek következtében ebben az évben azon kaptuk magunkat mi, a zsűri tagjai, hogy némelyik produkció során annyira az élmény hatása alá kerültünk, hogy néha megszólalni sem volt könnyű. Csodálatos volt látni azt az elkötelezettséget és elhivatottságot, amivel az ifjú színjátszók belebújtak szerepeikbe, átadva magukat a játék örömének és annak az érzésnek, hogy a sok próba, tanulás és gyakorlás után végre élesben, a közönségnek is bemutathatják munkájuk gyümölcsét. Jó volt látni a csillogó szemeket, a mosolyokat és a kigyúlt arcokat, amikor learatták a megérdemelt tapsokat. Tiszta szívből gratulálok minden résztvevőnek, és köszönöm a lehetőséget, hogy részese lehettem egy olyan eseménynek, ahol megbizonyosodhattam arról, hogy van kire építeni, létezik egy olyan kulturális közeg, ahol olyan értékek születnek, amelyekre büszkék lehetünk, és amely sokkal nagyobb odafigyelést és gondoskodást is megérdemelne”.

A zsűri (Rappert-Vencz Gábor színművész, a zsűri elnöke; Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója, dramaturg; Barakonyi Gergő, rádiós műsorvezető, színész; Stier Péter, a Harag György Társulat adminisztratív igazgatója; Nagy Tünde Mária tanár) a következő döntéseket hozta:

 

 

Díjak

1. díj: Kristályszemek: Legyek ura (Avram Iancu Á. I.), 2. díj: Színészpalánták: Hófehérke és a hét törpe 2 (Hám János) és Avasújvárosi Angyalok: Légy jó mindhalálig (Avasújvárosi Á. I.), 3. díj: Kispajtások: Az okos lány és Ifi Kristályszemek: Eszter könyve (Avram Iancu Á. I.).

Különdíjak:

Alakítási díj: Sopánka szerepéért Pap Máté – Piskóták csapat (Piskolti Á. I.), Drumó szerepéért Medve Izabella – Örökmozgók csapat (Túrterebesi Á. I.), Bakarasznyi szerepéért Harkály Benjamin – Örökmozgók csapat, Valkay szerepéért Pajzos Rafael – Avasújvárosi Angyalok csapat, csodálatos énekhangjáért az Eszter szerepét játszó Vékony Henrietta – Ifi Kristályszemek csapat (Avram Iancu Általános Iskola), Röfi szerepéért Lázár Ruben – Kristályszemek csapat (Avram Iancu Általános Iskola), Tóni szerepéért Balog Denisza – Fecsegő tipegők csapat (Halmi), Nyilas Misi szerepéért Mari Attila Szabolcs – Avasújvárosi Angyalok csapat, Jack szerepéért Lázár Dávid – Kristályszemek csapat (Avram Iancu Általános Iskola).

A plakátok díjazása:

Legjobb grafikai plakát: Kristályszemek csapat (Avram Iancu Általános Iskola),

Legjobb digitális plakát: Vidám tízesek csapat (10-es Számú

Általános Iskola).

Dicséret: Piskóták: Hófehérke és a hét elgyötört törpe.

[ohballada-1]

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...