Tizennégy jelölt neve kerül a szavazólapra
Utoljára módositva: 2019-09-28 08:18:28

Tizennégy jelölt neve és választási jele fog szerepelni a november 10-i államfőválasztáson – közölte pénteken a központi választási bizottság (BEC), miután lejárt a jelölések elleni óvások elbírálásának, illetve az esetleges visszalépéseknek a határideje.

Hat jelölt egy-egy parlamenti frakció vagy pártszövetség támogatását is élvezi, további hat jelölt parlamenten kívüli pártok képviseletében indul, ketten pedig függetlenként indulnak a legfőbb közjogi méltóság tisztségének elnyeréséért.

A BEC pénteki határozatában is utalt arra, hogy nem minden jelölt indulását hagyta jóvá önszántából. A román törvények értelmében ugyanis azok a jelöltek mérkőzhetnek meg az elnökválasztáson, akik több mint 200 ezer támogató aláírást gyűjtenek össze, a BEC pedig eredetileg több jelentkezőt is a támogató aláírások szembeötlő hasonlóságára hivatkozva elutasított.

Miután azonban az alkotmánybíróság helyt adott a Liberális Jobboldal színeiben induló Viorel Catarama üzletember óvásának, mondván, hogy a hamis nyilatkozattétel bűntettének megállapítása nem a választási bizottság, hanem a bűnüldöző szervek hatásköre, a BEC az aláírások eredetiségének vélelmére alapozva több olyan elnökjelölt jelentkezését fogadta el, akiknek a támogatottságával szemben kétségei merültek fel, ugyanakkor csalás gyanújával fel is jelentette őket.

A véglegesített listán négy olyan jelölt neve szerepel, aki ellen a BEC a legfőbb ügyészségen büntetőfeljelentést tett, mivel azt gyanítja, hogy jelöltségük támogatottságát hamis aláírásokkal igazolták.

A közvélemény-kutatások szerint a második ötéves mandátumra pályázó Klaus Iohannis jobboldali államfő a legesélyesebb jelölt, akinek a második fordulóban Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök lehet az ellenfele.

A második fordulóba kerülésre esélyes jelöltek között van még a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna, valamint a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania párt által támogatott Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő is.

A romániai összlakosság 6,5 százalékát kitevő magyarságnak is van képviselője az elnökjelöltek között: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szövetség elnökét, Kelemen Hunort indítja.

Romániában november 10-én tartják az elnökválasztás első fordulóját. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót is rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével.

A BEC tájékoztatása szerint a következők a jelöltek Románia államelnöki tisztségére:

Viorel Cataramă – Liberális Jobboldal,

Viorica Dăncilă – Szociáldemokrata Párt,

Theodor Paleologu – Népi Mozgalom Párt,

Klaus Iohannis – Nemzeti Liberális Párt,

Dan Barna – USR-PLUS szövetség,

Kelemen Hunor – Romániai Magyar Demokrata Szövetség,

Mircea Diaconu – UN OM szövetség,

Ramona-Ioana Bruynseels – Humanista Erő Pártja,

Cătălin Ivan – Nemzeti Méltóság Alternatívája,

Bogdan Marian-Stanoevici – független,

John-Ion Banu – Román Nemzet Pártja,

Sebastian-Constantin Popescu – Új-Románia Párt,

Alexandru Cumpănaşu – független,

Ninel Peia – Román Nép Pártja.

A BEC szombaton sorhúzással dönti el, hogy milyen sorrendben szerepelnek majd a jelöltek a szavazólapon.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...